• A nem kezelt neuropátia következményei

    Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    Korai diagnózis esetében az egyes szervi eltérések még visszafordíthatók, ezért elsődlegesen szükségszerű a korai felismerés és kezelés. A késői, súlyosabb szervi elváltozások stádiumában az elváltozások már nem fordíthatók vissza, így a következményekkel számolni kell. Mindez igaz a neuropátia különböző formáira is (1).

    Hirdetés

    A cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye a neuropátia és a diabéteszesek 30-60%-a perifériás neuropátiában szenved (2). A fel nem ismert és nem kezelt szomatikus és autonóm neuropátia következményei mind a betegek életkilátásait, mind életminőségét kedvezőtlenül befolyásolják. A kezeletlen perifériás neuropátia esetében a szinte csillapíthatatlan fájdalom, mely a legkisebb ingerekre is jelentkezhet, jól ismert panasz és tünet.

    A fájdalom fennállhat tartósan, krónikus formában és időnként akutan fellángoló módon

    Emellett neuropátiában ismert következmény az izomgyengeség is és ritkábban a láb ízületeinek súlyosabb deformitása is. Neuropátiás fájdalom a betegek 10-20%-ában jelentkezik és érthető módon rontja az életminőséget (3, 4). Igazolt az is, hogy a neuropátiás tünetek (pl. fájdalom) súlyossága jól tükrözi az idegrendszeri károsodás súlyosságát, vagyis minél súlyosabb az idegrendszer elváltozása cukorbetegségben, annál erőteljesebb a neuropátiás fájdalom mely a betegek életminőségét egyre kedvezőtlenebbül befolyásolja (5).

    A neuropátiás fájdalom alvászavart, izgatottságot, szorongást és depressziót okoz (6). Egy felmérés során a diabéteszes betegek neuropátiás fájdalma következtében életvitelük lényegesen kedvezőtlenebb, romlott mobilitásuk, munkateljesítményük, rekreációs és szociális aktivitásuk egyaránt (7). Egy másik vizsgálatban a betegek alvászavarra, koncentrálóképesség romlására panaszkodtak, és romlott foglalkoztatottságuk aránya és az életminőségük is (8).

    Az elhanyagolt esetek negatívan befolyásolják a betegek jövőjét

    A diabéteszes láb gyakori szövődménye a diabétesznek, előfordulására a cukorbetegek 20–30%-ában számíthatunk (9). Egy nagy európai vizsgálat szerint azok a betegek, akik esetében a vibrációérzet károsodása a lábon kimutatható volt, 7 év elteltével az alsóvégtagi amputáció hatszor gyakoribbnak, míg a halálozás négyszeresen nagyobbnak bizonyult, mint azon betegek esetében, akiknél a vibrációérzet kezdetben normális volt (10).

    Az autonóm neuropátia talaján kialakuló ájulásos rosszullétek, a hipoglikémia megérzés zavara, hányás, hasmenés vagy székrekedés, vizelési zavarok, impotencia alakulhat ki, melyek szintén rontják az életminőséget (11). Emellett a betegek halálozása is sokkal nagyobb, ugyanis több vizsgálat elemzése alapján kimutatták, hogy az autonóm neuropátia jelenléte 3,5-szörösére növeli a betegek halálozását (12), míg egy másik nagy vizsgálatban igazolták, hogy 6 év távlatában a halálozás ötszörösére emelkedik (13).

    Mindezek az adatok és tanulmányok azt mutatják, hogy a neuropátia jeleinek korai kimutatása és a szövődmény időben megkezdett kezelése nagyon fontos a betegek prognózisa szempontjából. Az elhanyagolt, kezeletlen esetekben a panaszok és tünetek, valamint a fentiekben bemutatott következmények már nem visszafordíthatók és negatívan befolyásolják a betegek jövőjét.

    Olvasson tovább! Három fontos lépés a diabéteszes neuropátia kezelésére

    Forrás

    1.  Diabetes Control and Complications Trial. N Engl J Med 1993; 329: 977

    2.  Eastman, R.C., Neuropathy in Diabetes in America, pp. 339-347, 2nd Ed., 1995, NIH Publication No. 95-146

    3. Dyck, et al. Neurology. 1993 43:817.

    4. Boulton, A.J.M., et al., Diabetes Care, 2004; 27(6):1458

    5. Davies et al. Diabetes Care 2006; 29: 1518

    6. Nicholson et al. Pain Med. 2004;5 (suppl. 1):S9-S27

    7. Galer et al. Diabetes Res Clin Pract 2000; 47: 123

    8. Meyer-Rosenberg et al. Eur J Pain. 2001;5:379

    9. Putz Zs. és mtsai: Diabetologia Hungarica 2008; 16: 157

    10. Elliot J et al. Diabetes Care 2009; 32: 1896

    11. Maser et al. J Clin Endocrinol Metab, October 2005, 90: 5896

    12. Maser et al, Diabetes Care 2003; 26:1895

    13. Ziegler, Diabetes Metab Rev 1994; 10: 339.

    (Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus)

    Pfizer Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park „A” épület, Tel.: 06-1-488-3700, www.pfizer.hu

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.01., PP-CNS-HUN-0040

    Módosítva: 2019.09.19 13:03, Megjelenés: 2019.09.19 13:03
   • Cikkajánló

    Gyógyszerszedés szabályai

    Gyógyszerszedés szabályai

    Dr. Kónya Judit

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki.

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    A diabéteszes neuropátia

    A (poli)neuropátia a perifériás (környéki) idegeket érintő károsodás, mely általában nem önálló betegségként jelenik meg, hanem valamilyen anyagcsere-betegséghez - pl. cukorbetegséghez, alkoholizmushoz, vesebetegséghez, pajzsmirigybetegséghez, vitaminhiányhoz - társul, vagy valamilyen toxikus tényező okozza (gyógyszerek, kémiai szerek).

    A neuropátia szűrése

    Jelenlegi ismereteink alapján úgy becsülhető, hogy a cukorbetegek mintegy harmada szenved olyan panasztól, mely a neuropátiával hozható összefüggésbe. A 2-es típusú cukorbetegek esetében már a diabetes megállapításának időpontjában fennállhatnak panaszok, illetve tünetek (1).

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    A nem kezelt neuropátia következményei

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    A perifériás neuropátia és tünetei (polineuropátia, mononeuropátia)

    A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti. Ha károsodnak az idegek, nem lesz megfelelő az agy, valamint az izmok, a bőr, a zsigerek és az erek közti kommunikáció, ami zavarokhoz, fájdalomhoz, érzéketlenséghez vezethet.

    Veszélyes élet fájdalom nélkül

    A 14 éves Hannah egy ritka betegségben, az úgynevezett öröklött szenzoros és autonóm neuropátia IV-es típusában szenved: a lány nem érez fájdalmat és a hőérzete is zavart. A betegség rendkívül ritka: világszerte mindössze száz eset ismert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.