• A neuropátia diagnosztikája

    Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus

    Cukorbetegségben az idegrendszer károsodása kiterjedhet a szomatikus (testi) és az autonóm (vegetatív) idegrendszerre. A két rendszer károsodása más és más panaszokkal és tünetekkel jelentkezik, így a kimutatásukra alkalmas vizsgálómódszerek is különbözőek.

    Az alapvető diagnosztikai eljárásokat és módszereket a rutin, általános orvosi vizsgálat keretein belül a háziorvosi vagy a diabetológiai rendelésen is el lehet végezni. Ezek az eljárások a beteg alapos kikérdezésével, részletes kórelőzmény felvétellel kezdődnek, mely során az esetleges panaszok és tünetek iránymutatóak lehetnek. A neuropátia gyanújának megállapítására kiválóan alkalmazható az úgynevezett painDETECT kérdőív.

    Ez egy nemzetközileg validált fájdalomértékelő kérdőív, melynek kitöltése a háziorvosi rendelőben is elvégezhető, és amely lehetőséget ad a neuropátiás fájdalom szűrő jellegű felmérésére, megítélésére. Egy bizonyos pontszám elérése esetén a neuropátiás fájdalom több mint 90%-os valószínűséggel fennáll és ebben az esetben diabetológus specialistához szükséges fordulni (1).

    A korai diagnosztika fontos eleme a betegek önmegfigyelése, önvizsgálata

    A láb rendszeres vizsgálatát a betegek saját maguk elvégezhetik és így a kisebb, fájdalmatlan sérülések, fekélyek észrevehetőek. Ugyancsak fontos a szokatlan érzések (zsibbadás, bizsergés, hangyamászás érzés, fokozott fájdalomérzés stb.) vagy például az érzéscsökkenések (hő-, fájdalomérzés kiesése, fájdalmatlan sérülések stb.) korai felismerése és a kezelőorvos számára történő jelzése (2). A részletes orvosi és neurológiai vizsgálat során az érzészavarok (hypesthesia) és a reflexkiesések vizsgálata elsőrendű fontosságú (3).

    A szomatikus idegrendszer károsodásának leggyakoribb formája a perifériás, distalis típusú, sensoros vagy sensomotoros polyneuropathia, melynek megállapítását segíti a vibrációérzés csökkenésének azonosítása kalibrált hangvilla segítségével. A hazai gyakorlatban az úgynevezett Rydel–Seiffer-féle hangvilla használatos, amellyel a vibrációérzés (mélyérzés) zavara könnyen detektálható. A kalibrált hangvilla teszt során a láb vibrációérzetét vizsgálják, méghozzá úgy, hogy a villát rezgésbe hozzák, majd a lábra helyezik. A páciensnek szólnia kell, amikor már nem érzi a rezgést és amennyiben ez egy bizonyos érték alá csökken, úgy fennáll a neuropátia, mivel ez csökkent vibrációérzetet jelez.

    A gondozási gyakorlatban további, egyszerű vizsgáló módszert jelent az úgynevezett Semmes–Weinstein-féle monofilamentum használata, amelynek segítségével a talpak területén a protektív érzés könnyen vizsgálható. A teszt a talpi fekély szempontjából magas kockázatú betegek azonosítására szolgál. Ekkor egy speciális nylonszálat helyeznek a talp különböző részeire, melyet jó esetben a páciens érez. Amennyiben nem érzi, úgy csökkent fájdalomérzetről van szó, ami előrejelzi a talpi fekély megjelenését. Hasonlóan használható a csökkent fájdalomérzet kimutatására az egyszer használatos eszköz, az úgynevezett Neurotip alkalmazása. A hőérzet károsodás kimutatására alkalmas a Tip Therm próba, mely a hideg-meleg érzet károsodásának mértékéről ad információt. Az eszköz egyik fele fém, a másik műanyag.

    Normál esetben az illető különbséget tud tenni a kettő között, mivel a fémet hidegebbnek, az utóbbit melegebbnek érzi. Idegi károsodás esetén a beteg nem tud különbséget tenni a kettő között.Az autonóm neuropátia jelenléte viszonylag egyszerű módszerrel az úgynevezett Neuropad teszttel vizsgálható, mely a talpra helyezett tesztcsík elszíneződése alapján képes korai stádiumban kimutatni a verejtékmirigyek kóros működését. (2, 4).

    Miután a polyneuropathia diabetica alapvető jelentőségű a diabéteszes láb szindróma kialakulásában, a diabétesz felismerésekor, illetve a beteg első megjelenésekor a teljes körű fizikális vizsgálathoz hozzátartozik a láb vizsgálata (talp, deformitások, gombásodás, neuropátia ellenőrzése, perifériás artériák tapintása), amely a gondozás során legalább évente egy alkalommal megismétlendő (5).

    Speciális diagnosztikai módszerek

    A neuropátia pontosabb kórismézése és differenciáldiagnosztikája céljából speciális eszközös vizsgálatokra is szükség lehet, melyeket az úgynevezett Neuropathia centrumokban lehet elvégezni (5). Ilyen lehetőségek a perifériás szomatikus rendszer vizsgálatára az úgynevezett kvantitatív szenzoros tesztek (Neurométer, Medoc készülék, Q-sense) melyek a különféle vastagságú és funkciójú érző idegrostok ingerlésével azok elkülönített vizsgálatára alkalmasak.

    Az autonóm neuropathia finom diagnosztikájára a cardiovasculáris reflextesztek vizsgálata ad lehetőséget, melyek a különböző stimulusok hatására bekövetkező szívfrekvencia és vérnyomásváltozásokat mérik számítógépes kiértékelés segítségével. Még specifikusabb és eszközigényesebb vizsgálatok az úgynevezett elektrofiziológiai módszerek, melyek a különböző idegrostok vezetési sebességét mérik és ezáltal állapítják meg a károsodás fennállását. Utóbbiak elvégzésére csak bizonyos neurofiziológiai laboratóriumokban van lehetőség.

    Olvasson tovább! Élet diabéteszes neuropátiával

    Forrás

    1. Freynhagen R, Tölle TR, Gockel U, Baron R: The painDETECT project – far more than a screening tool on neuropathic pain, Current Medical Research and Opinion, 2016; 32: 1033-1057

    2. Putz Zs. és mtsai: A distalis típusú, sensoros neuropathia diagnosztikája a diabetológiai gyakorlatban. Diabetologia Hungarica 2008; 16: 157-164

    3. Boulton et al.: Guidelines for the diagnosis and outpatient management of diabetic peripheral neuropathy. Diabetic Med 1998; 15: 508-514

    4. Meijer JWG et al.: Back to basics in diagnosing diabetic polyneuropathy with the tuning fork! Diabetes Care 2005; 28: 2201-2205.

    5. Jermendy Gy, Gaál Zs, Gerő L, Hidvégi T, Kempler P, Winkler G, Wittmann I: A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása a felnőttkorban. A Magyar Diabetes Társaság szakmai irányelve, 2014. Diabetologia Hungarica XXII. évfolyam, Suppl. 1: 57-60.

    (Szerző: Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus)

    Pfizer Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park „A” épület, Tel.: 06-1-488-3700, www.pfizer.hu

    Anyaglezárás dátuma: 2019.08.06., PP-CNS-HUN-0039

    Módosítva: 2019.09.18 09:36, Megjelenés: 2019.09.18 09:36
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak.

    Tetvesség

    Tetvesség

    Dr. Gál Mónika

    Hogyan kezelhető a tetvesség? Hogy lehet elejét venni a fertőzésnek?

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    A nem kezelt neuropátia következményei

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    A diabetes mellitus napjaink egyik leggyakoribb, nem fertőző betegsége. A kialakulása szempontjából különböző típusai ismertek. Gyermekkorban az 1-es típusú diabétesz a gyakoribb, míg idősebb korban inkább a 2-es típusú fordul elő, azonban emellett más diabétesztípusok (terhességi, gyógyszer okozta vagy az úgynevezett MODY stb.) is ismertek.

    Diabéteszes neuropátia - A hipoglikémia észlelésének zavara

    Ha a vércukorszint 3,5 mmol/l (70 mg/dl) érték alá esik, gyengeségérzés, remegés, verejtékezés és szívdobogásérzés észlelhető a szervezetben. Azoknál a betegeknél, akiknél autonóm neuropátia alakult ki, a tünetek nem jelentkeznek, ami nehézzé teszi a hipoglikémia észlelését.

    A diabéteszes neuropátia emésztési tünetei

    A diabéteszes neuropátia a cukorbetegség mikrovaszkuláris szövődménye, melyet az idegeket oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerek gyengülése okoz.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

    6 diétatipp a diabéteszes neuropátia megelőzésére

    Cukorbetegként már tudja, hogy mindaz, amit megeszik, és amikor eszi, hatással van a vércukorszintjére. A cukorbetegség és a diéta szinte együtt jár. A helyes étkezés sokat segíthet abban is, hogy védje az idegeit a diabéteszes neuropátiától.

    Diabéteszes neuropátia - áttekintés

    A cukorbetegség kis ereket érintő szövődményei közül az idegkárosodás jelentőségét sokáig alábecsülték. Egyrészt kiderült, hogy nem egy ritka szövődményről van szó, hiszen a cukorbetegek 20-40 százalékát érinti, másrészt bizonyos idegkárosodások jelenléte szoros összefüggést mutat ezen szövődménnyel élő betegek fokozott szív eredetű halálozásával.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.