A sajtfogyasztás jótékony hatása

MTI
megjelent:

A rendszeres sajtevés 12 százalékkal csökkentheti a kettes típusú, felnőttkorban kialakuló cukorbaj veszélyét - állítják amerikai kutatók.

Az American Journal of Clinical Nutrition című havilapban megjelent tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az egészséges étkezésre ügyelők igyekeznek kerülni a sajtot, mivel sok benne a telített zsír, ám a mostani felmérés azt sejteti, hogy jótékony zsírsavakban is bővelkedhet.

Más tejtermékek ugyanakkor nem mutattak a sajthoz hasonlóan jótékony hatást - ismertette a tanulmányt a The Daily Telegraph című brit lap.

A 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorai
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség bizonyos embereknél és másoknál miért nem. Az azonban világos, hogy bizonyos tényezők jelenléte fokozza a kockázatot.
  • Testtömeg index (BMI). A 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora az elhízás. Ezt egyrészt a szükségleten felüli táplálékfelvétel okozza, másrészt a fizikai aktivitás hiánya, ami csökkenti az energiaszükségletet. Ellenőrizze testtömegindexét - BMI-kalkulátor
  • Cukorbetegség a családban. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata magasabb, ha valamelyik szülőnél vagy testvérnél már kialakult ez a betegség.
  • Életkor. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata a kor előrehaladtával nő, különösen 45 éves kor fölött. Ennek gyakran az az oka, hogy az emberek kevesebbet mozognak, éppen ezért az izomtömegük csökken, a testsúlyuk pedig nő a kor előrehaladtával. A 2-es típusú cukorbetegség gyakorisága azonban drámaian megnövekedett a gyermekek, a serdülők és a fiatal felnőttek körében is.
  • Csökkent glükóztolerancia. A csökkent glükóztolerancia olyan állapot, amelyben az éhgyomri vércukorszint normális (vagy azt nem sokkal meghaladó), azonban evés (illetve egy speciális vizsgálat során bizonyos mennyiségű glükóz elfogyasztása) után nagyobb és elhúzódóbb a vércukorszint emelkedése, mint az normális lenne.
  • Gesztációs diabétesz. Ha terhessége során Önnél gesztációs (terhességi) diabétesz alakult ki, nagyobb a kockázata egy a későbbiekben kialakuló 2-es típusú cukorbetegségnek. Gesztációs diabéteszt jelezhet az is, ha az Ön gyermeke születésekor 4,5 kg-nál súlyosabb volt.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.