Sajt téma
A Listeria a hűtőben jobban túlél, mint szobahőmérsékleten
WEBBeteg - F. Zs. fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes
A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint szobahőmérsékleten, és a sótartalom sem befolyásolja hosszabb ideig történő tárolás esetén a fertőzésveszélyt.
Sajt és bor
Orvostkeresek Egészségmagazin
Elsősorban a francia nemzet szokásai és tapasztalatai alapján ma már több országban is népszerű az egyes borok sajtokhoz való társítása. A bor legjobb barátjaként is definiált tejtermékek és az alkoholos ital azonban kellemetlen tüneteket is produkálhat az arra érzékenyeknél.
Várandósság: Amit a sajtról tudni kell!
MTI
Terhesség idején a táplálkozás alapvetően befolyásolja a baba fejlődését és különböző későbbi tulajdonságait is. Egy új japán vizsgálat tanúsága szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos szempont a helyes táplálkozás.
A sajtfogyasztás jótékony hatása
MTI
A rendszeres sajtevés 12 százalékkal csökkentheti a kettes típusú, felnőttkorban kialakuló cukorbaj veszélyét - állítják amerikai kutatók.
A sajt és az olivaolaj - Rákot okozhat?
Medipress
Egy új kutatás szerint napi 53 grammnál több sajt másfélszeresére növeli, a mindennapos olivaolaj-fogyasztás viszont felére csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.
A sajt hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez
MTI
A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát. Amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit az Annals of Internal Medicine karácsony előtti száma közölte.
Hazánkba is kerülhetett a fertőzött sajtból
Független Hírügynökség
Magyarországra is kerülhetett a szennyezett német Mozzarella sajtból. Több bejelentés is érkezett az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszerére, hogy a német Milchwerk Jäger GmbH által gyártott tejfehér Mozzarella sajt a csomagolás felbontása után a levegővel érintkezve elkékül - közölte internetes oldalán a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.
Liszteriózis - Újabb halált okozott a fertőzött sajt
Független Hírügynökség
Az osztrák hatóságok szerint a kvargli sajtban kimutatták a Listeria monocytogenes nevű kórokozót, ami november közepén számos megbetegedést okozott.
Liszteriózis - Hogyan fertőzött a halálos sajt?
MTI
A fertőzött termékeket kivonták a forgalomból, miután január 23-án a vizsgálatok megállapították, hogy egyértelmű összefüggés van fogyasztásuk és a halálesetek között.