Dadog az unokám! - A pszichológus válaszol

Szerző: WEBBeteg

Ötéves fiú unokám igen korán elkezdett beszélni. Érthetően, szépen verselt, énekelt és beszélt már másfél éves korában. Amikor alig múlt 2 éves megszületett az öccse. Azóta dadog. Mi okozhatta a dadogását? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Dadogás - A háttérben tartós érzelmi feszültség is állhat

A dadogás hátterében általában tartós érzelmi feszültség, félelem, ijedtség, szorongás áll. Ezért nagyon fontos, hogy mindig nyugodt, szeretetteljes légkör vegye körül, legyünk türelmesek, amíg elmondja, amit akar. A sürgetés, javítgatás csak ront a helyzeten, illetve egy idő után állandósíthatja ezt a beszédhibát. Nagyon fontos, hogy ne fejezzük be helyette a szót, mondatot! Ha mások előtt történik a dadogás, a szó kiejtésének nehézsége, akkor egyes esetekben segítségére lehetünk, ebben az esetben ezt a kicsi valóban pozitív segítségként élheti meg, hiszen egy kínos helyzetet sikerült így elkerülnie.

Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?

Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban, amely az általános iskolát kezdők 10 százalékánál fordul elő, a fiúk között még nagyobb arányban.
Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről? >>

A kistestvér születése egy lehetséges kiváltó tényező az elsőszülött unokája esetében. A nagyobb gyermekben ilyenkor fellép a féltékenység, mi van, ha a szüleim őt szeretik jobban. Ilyenkor a szülők figyelmének, szeretetének önagára irányításának több módja is kínálkozik.

Az addig jó kisfiú egyszer csak rosszalkodni kezd, gyakran betegeskedik, stb. Vagy éppen ellenkezőleg, a kimagasló teljesítményével próbál a központban maradni. Csak ekkor már a teljesítményigény szorongással töltheti el, hiszen a szülők szeretete a tét.

A környezetben végbemenő változás is kiválthat magatartászavarokat

Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés

Sok családban küzdenek kisebb nagyobb gondokkal a gyermeknevelés terén. Ezek közül van néhány olyan, melyik hátterében a leggondosabb orvosi vizsgálat sem derít fel szervi okokat, így felmerül a pszichés háttér. A közösségbe való beilleszkedés nehézségeinél, teljesítési problémáknál, nagy megterhelésnél is tapasztalhatunk kóros viselkedési tüneteket.
Gyakori gyermekkori gondok: körömrágás, bepisilés, dadogás >>

A gyermek környezetében végbemenő bármilyen nagyobb változás kiválthat átmeneti magatartászavarokat, amelyek az idő múlásával csökkenek, majd elmaradnak. Ezek csak egy lehetőségek, a családi rendszer alapos ismerete szükséges ahhoz, hogy a valódi kiváltó folyamatot meghatározhassuk. A hosszabb, bonyolultabb versek helyett a rövid, nagyon egyszerű verseket javaslom, ilyenkor elmaradhat a dadogás, mert nem kell izgulni, mi legyen a következő szó. Szintén támasz a kicsinek a már ismert mondókák ismételgetése, az éneklés. Ugyanilyen jó a bábozás is, hiszen ott nem ő beszél, hanem a mese szereplői, akik mögé bújva gördülékenyebben tudja kimondani a szavakat. Ha a dadogás nagyjából fél éven belül nem múlik el, vagy egyre súlyosbodik, forduljunk szakemberhez, aki segíteni tud, megoldást talál a beszédhiba kiküszöbölésére. Ennek fennmaradása ugyanis az önértékelés csökkenéséhez, önbizalomhiányhoz vezethet. Nemcsak logopédust, hanem pszichológust, gyermekpszichológust is tanácsos ilyenkor felkeresni. Minden jót kívánok!

(WEBBeteg - Ujjpál Zsófia)

Módosítva: 2010.10.06 16:03, Megjelenés: 2010.10.06 16:03
Címkék: Dadogás, Stressz
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

A gyermekkori passzív dohányzás...

A dohányzó szülők számos egészségügyi kockázatnak teszik ki gyermekeiket. Többek között megnövelik annak veszélyét, hogy a gyermeknél élete...

A babakori ferde fejtartásról

Az egyik leggyakoribb csecsemőkori probléma, amikor a baba ferdén tartja a fejét. Mit érdemes erről tudni? Hogyan alakulhat ki? Milyen...

Dadogás felnőttkorban - Okok és...

A beszédzavarok egyik leggyakrabban jelentkező formája a dadogás, melyre jellemző egyes hangok, szótagok, szavak akaratlan ismételgetése, hangok...

Dadog a gyermekem, forduljunk...

Fiam kb. egy hete egyik napról a másikra elkezdett dadogni. Szeptemberben lesz három éves. Leginkább a mondatok első szavával bajlódik, de előfordul...

Dadog és félénk a kislányom! Mit...

Kislányom dadogni kezdett. A viselkedése is megváltozott, nagyon visszahúzódó és félénk lett. Mit ronthattunk el? - Válogatás a WEBBeteg Orvos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.