• Szoptatási nehézségek - Lapos vagy befelé forduló mellbimbó, mellgyulladás

    Dr. Szimuly Bernadett
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    A szoptatás kezdetén többnyire tapasztalható változó fokú érzékenység, ami azonban az idő előrehaladtával fokozatosan megszűnik. Ha a baba megfelelően kapja be a mellet, akkor nem lép fel semmilyen fájdalom.

    Néha az anya mellbimbója sebes lesz, vérzik. Ennek az oka minden esetben a helytelen szopási technika, a baba nem fordul eléggé az anya felé vagy nem kapja be a bimbóudvar eléggé nagy részét. Ilyenkor a megoldás a helyes technika elsajátításán kívül a mell szellőztetése (ne viseljen a kismama melltartót), érdemes hagyni, hogy néhány csepp anyatej rászáradjon a mellbimbóra.

    Hirdetés

    Kaphatók olyan hámosító kenőcsök, amik segítik a gyógyulást, ezeket általában le sem kell mosni szoptatás előtt. A szoptatást mindenképpen folytatni kell, ha a fájdalom nagyon erős, akkor esetleg egy-két napig a lefejt anyatejet is kaphatja a baba.

    Lapos vagy befelé forduló mellbimbó

    Ilyen esetben fontos, hogy nem elsősorban a bimbóvédő használata a megoldás. Már a kezdetektől gyakran mellre kell helyezni az újszülöttet, odafigyelve a helyes szopási technikára.

    Ha a baba elkezd szopni, akkor a mellbimbó kifelé fordul, vagy ha mégsem, akkor szopás előtt érdemes "rásegíteni" mellszívó használatával. Hosszasabb szoptatást követően a mellbimbó magától is kiemelkedővé válik.

    Mellgyulladás

    Kialakulhat a mellek nem megfelelő ürülése miatt vagy a mellbimbón keletkezett sérülés következtében, amelyeken keresztül kórokozók jutnak a tejcsatornákba. Előbbi állapot megelőzhető a gyakori mellrehelyezéssel, a szoros ruhadarabok mellőzésével. Utóbbi elkerülésében fontos a helyes mellrehelyezés.

    Fontos tudni

    A beteg mellből is folytatni kell a szoptatást, méghozzá minden alkalommal ezzel a mellel kezdve.

    Mellgyulladás esetén a mell duzzadt, esetleg csomó tapintható, a gyulladt terület felett a bőr vörös, meleg tapintatú. A gyulladást általános tünetek kísérik (magas láz, hidegrázás, elesettség). Ilyen esetben fontos orvost felkeresni, aki olyan antibiotikumot rendel, ami szoptatás során is szedhető. A szopási testhelyzet változtatása is segíthet az érintett, pangó terület kiürítésében, valamint az is, ha szoptatás előtt a mellet meleg vizes zuhanyzással kissé fellazítjuk. Ha nagyon erős a fájdalom, esetleg fejhetünk is, de ez általában nem olyan hatásfokú, mint a szoptatás.

    Az itt felsorolt és más szoptatási problémák esetén is érdemes felvenni a kapcsolatot szoptatási (szak)tanácsadókkal, elérhetőségük a La Leche Liga honlapján megtalálható.

    Olvasson tovább! A hatékony szoptatás feltételei

    Dr. Szimuly Bernadett, általános orvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos

    Módosítva: 2020.09.21 20:35, Megjelenés: 2013.03.24 14:37
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    A koronavírus-járvány és a közösségkezdés gondjai

    Fontos kérdésekre kíván válaszokat adni az első iskolahetek tapasztalatai alapján dr. Bogdányi Katalin, a Normafa gyermekrendelő házi gyermekorvosa.

    Fokozott a szülők és a tanárok felelőssége a járvány miatt - Tünetes gyereket ne engedjünk közösségbe!

    A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.