• Egyszemű szörny a hálószobában

    Szerző: Medipress

    Gyermekünk egészsége érdekében tiltsuk ki szobájából a TV-t javasolja a New York Times internetes oldala. Egyre több felmérés igazolja, hogy szoros összefüggés van a különböző egészségügyi és tanulási problémák, valamint a gyermekek hálószobai tévénézése között.

    Egyes becslések szerint az amerikai gyerekek mintegy felének van saját televíziója a szobájában, bár vannak, akik ezt az arányt 70 százalékra teszik. Egyre több felmérés számol be arról, hogy a gyerekszobai tévénézés különböző egészségügyi és tanulási problémákat okoz.

    Hirdetés

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Egyik legkézenfekvőbb következménye a saját tévének, hogy a gyerek sokkal többet fogja azt nézni, ráadásul sokszor a szülők tudta nélkül. Buffalóban végeztek egy felmérést 4 és 7 év közötti gyerekek körében, mely eredménye szerint azok, akiknek a szobájában TV van, átlagosan heti 9 órával töltenek több időt a készülék előtt, mint kortársaik. A felmérésből az is kiderült, hogy ezeknek a gyerekeknek a szülei általában nem tudják milyen műsorokat néz csemetéjük. Ráadásul, ha már egyszer benn van a TV a gyerekszobában, nem valószínű, hogy valaha is kikerül onnan.

     

    Tanulási zavarok és egészségügyi problémák

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azok a gyerekek, akiknek saját tévékészülékük van, általában rosszabbul teljesítenek az iskolai teszteken, nagyobb arányú körükben az alvászavarok, a túlsúlyosság illetve a dohányzásra való hajlam előfordulása.

    A tévével rendelkező gyerekek átlagosan több mint napi 100 kalóriát nassolnak, így nagyobb az esélyük a túlsúlyosságra. Egy francia tanulmány azt is kimutatta, hogy a fiúk esetében ez a rizikófaktor magasabb.

    Az iskolai teljesítmény is jelentősen gyengébb ezen gyerekeknek a körében, különösen matematikából, szövegértésből és nyelvekből. Mindez persze érthető, hiszen sokkal kevesebb időt töltenek olvasással, mint a többiek.

    A dohányzás mértéke azon 12-14 évesek között, akiknek van a szobájában tévé, 42 százalék, míg a többiek esetében mindössze 16 százalék.

    Igaz, sok szülő próbálja ellenőrizni, mennyi időt tölt a gyerek tévézéssel, és arra is odafigyelnek, milyen műsort választ, ám ez a munka nem lehet teljesen eredményes, ha a gyerek saját szobájában nézi a tévét.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.10.16 22:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Létező betegség az iskolafóbia?

    Mindannyian emlékszünk azokra a napokra, amikor egyáltalán nem volt kedvünk iskolába menni. Ez természetes, de azt azért sokan szkepticizmussal fogadnánk, ha valaki kijelentené, hogy az iskolafóbia létező betegség.

    Ne riogassuk gyermekeinket az iskolai élményekkel

    Kezdetét vette az új tanév, amit sok diák kíváncsisággal vár, így nagyon fontos, hogy a szülők, nagyszülők semmilyen körülmények között ne riogassák a gyermekeket az iskolakezdéssel, a pedagógusok személyével és a nem létező, okafogyott rémtörténetekkel, büntetésekkel. A diákok napjukból mintegy nyolc órát az adott oktatási intézményben töltenek. Nem mindegy, milyen lelki, egészségi és fizikai állapotban állnak a kihívások elé.

    Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

    Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat.

    2,5 kilónál nem lehet nehezebb az elsősök iskolatáskája

    Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb 10 százalékát érheti el, ami 7 éveseknél hozzávetőleg 2,5 kilogramm - figyelmeztetett Moravcsik Bence ortopéd szakorvos az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

    Oviból suliba - Készüljünk fel az iskolakezdésre!

    Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is előkészíti. Az iskolakezdés mégis okozhat nehézséget a kicsik számára, hiszen egy teljesen új világba csöppennek, amikor első osztályosokká válnak. Ez az időszak nem csupán fizikailag és szellemileg jelenthet plusz kihívást a gyerekeknek, hanem pszichésen is megterhelő lehet. Hogyan könnyíthető meg az átmenet? Mit tehet a szülő? A WEBBeteg gyermekpszichológusának összefoglalója az iskolakezdéssel járó lelki megpróbáltatásokról.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.