Egyszemű szörny a hálószobában

Szerző: Medipress

Gyermekünk egészsége érdekében tiltsuk ki szobájából a TV-t javasolja a New York Times internetes oldala. Egyre több felmérés igazolja, hogy szoros összefüggés van a különböző egészségügyi és tanulási problémák, valamint a gyermekek hálószobai tévénézése között.

Egyes becslések szerint az amerikai gyerekek mintegy felének van saját televíziója a szobájában, bár vannak, akik ezt az arányt 70 százalékra teszik. Egyre több felmérés számol be arról, hogy a gyerekszobai tévénézés különböző egészségügyi és tanulási problémákat okoz.

Egyik legkézenfekvőbb következménye a saját tévének, hogy a gyerek sokkal többet fogja azt nézni, ráadásul sokszor a szülők tudta nélkül. Buffalóban végeztek egy felmérést 4 és 7 év közötti gyerekek körében, mely eredménye szerint azok, akiknek a szobájában TV van, átlagosan heti 9 órával töltenek több időt a készülék előtt, mint kortársaik. A felmérésből az is kiderült, hogy ezeknek a gyerekeknek a szülei általában nem tudják milyen műsorokat néz csemetéjük. Ráadásul, ha már egyszer benn van a TV a gyerekszobában, nem valószínű, hogy valaha is kikerül onnan.

Tanulási zavarok és egészségügyi problémák

Azok a gyerekek, akiknek saját tévékészülékük van, általában rosszabbul teljesítenek az iskolai teszteken, nagyobb arányú körükben az alvászavarok, a túlsúlyosság illetve a dohányzásra való hajlam előfordulása.

A tévével rendelkező gyerekek átlagosan több mint napi 100 kalóriát nassolnak, így nagyobb az esélyük a túlsúlyosságra. Egy francia tanulmány azt is kimutatta, hogy a fiúk esetében ez a rizikófaktor magasabb.

Az iskolai teljesítmény is jelentősen gyengébb ezen gyerekeknek a körében, különösen matematikából, szövegértésből és nyelvekből. Mindez persze érthető, hiszen sokkal kevesebb időt töltenek olvasással, mint a többiek.

A dohányzás mértéke azon 12-14 évesek között, akiknek van a szobájában tévé, 42 százalék, míg a többiek esetében mindössze 16 százalék.

Igaz, sok szülő próbálja ellenőrizni, mennyi időt tölt a gyerek tévézéssel, és arra is odafigyelnek, milyen műsort választ, ám ez a munka nem lehet teljesen eredményes, ha a gyerek saját szobájában nézi a tévét.

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

A gyermekkori passzív dohányzás...

A dohányzó szülők számos egészségügyi kockázatnak teszik ki gyermekeiket. Többek között megnövelik annak veszélyét, hogy a gyermeknél élete...

A babakori ferde fejtartásról

Az egyik leggyakoribb csecsemőkori probléma, amikor a baba ferdén tartja a fejét. Mit érdemes erről tudni? Hogyan alakulhat ki? Milyen...

Gyerek a televízió előtt - Jó...

A gyerekek életük legfontosabb szféráiban magukra hagyottak, a sebek, amelyeket elsősorban a családi élet és az iskola kudarcai ütnek, kezeletlenül...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.