Az állandóan szóló tévé árt a kicsiknek

MTI
megjelent:

Árt a gyerekek agyi- és beszédfejlődésének, ha a lakásban állandóan szól a televízió, mert csökkenti a hallott és használt szavak számát - állítják amerikai kutatók az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklap friss számában.

A tanulmány vezető szerzője, Dimitri Christakis szerint a bekapcsolt televízió mellett a gyerekek és gondviselőik is egyértelműen kevesebbet beszélnek, ami káros a kicsik fejlődésére. A vizsgálat megállapította, hogy minden egyes órában, amelyben hangosan szólt a tévé, a gyerekek 500-1000 szóval kevesebbet hallottak a környezetükben lévő felnőttektől.

Christakis, a Washington Egyetem professzora elmondta, hogy a felnőttek átlagosan 941 szót mondanak ki óránként, ám akkor, amikor hangosan szól a televízió, szinte némán téblábolnak a kisgyerek mellett. Ez késedelmet okozhat a gyerekek nyelvi fejlődésében, sőt a figyelmüket és megismerő képességeiket is hátrányosan befolyásolja - véli a gyerekorvos.

Csökkenti a megismert szavak számát

A tanulmányban 329, két hónap és négy év közötti kisgyerekre helyeztek digitális felvevőt két esztendőn át, méghozzá véletlenszerűen kiválasztott napokon. A magnók 12-16 órán át folyamatosan rögzítettek minden hangot a környezetből: a kicsik és a felnőttek szavait, a háttérzajokat is. A felvételeken azután megszámolták, hogy ki hány szót ejtett ki: megállapították, hogy akkor, amikor a tévé be volt kapcsolva, mindenki kevesebbet beszélt.

"Mivel az amerikai háztartások 30 százalékában folyamatosan szól a televízió, akár nézik, akár nem, a megállapításnak nagy jelentősége lehet a nyelvi- és talán agyi fejlődésre is - hangsúlyozta a kutató. - A tévé nem helyettesíti a gyerekfelügyeletet, sőt csökkenti a megismert szavak számát".

(MTI)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.