Az orvos válaszol: Hogyan segíthetünk a hasfájós babán?

WEBBeteg
megjelent:

Két hónapos a kislányom és nagyon hasfájós. Eddig csak este és éjszaka fájt a hasa, most már napközben is. Kérem, adjon tanácsot! - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A kicsi babáknál az a helyzet, hogy amíg nem mozognak, nem forognak, nem ülnek fel, addig a lenyelt levegőtől nehezen tudnak megszabadulni. A levegő aztán bugyog a kis hasukban és feszíti a beleiket. A cél, hogy ettől valahogy megszabadítsuk őket.

Az egyik módszer amit Ön is említ, hogy hordozzuk őket az ölünkben, tulajdonképpen azt szoktuk javasolni, hogy etetések után minimum 20 percig ölben tartva büfiztessük őket. Ha ezt ügyesen csináljuk, akkor a gázok egy részétől meg tudjuk szabadítani a kicsit.

Fontos, hogy mit eszik a szoptatós anyuka

Az Ön által említetteken kívül eszembe jutott még az Espumisan csepp ill. a köménymagos tea itatása csak pár korttyal, vagy csecsemők részére kifejlesztett szélhajtó tea adása.

A másik ami fontos, ha szopik a baba, hogy Ön mit eszik. Minden olyan étel, ami nekünk hasfájást okoz az a kicsiben is azt fog, ill. tartózkodni kell mindenből a túlzott mennyiségek fogyasztásától, pl. rostos gyümölcslevekből, szoptatós teákból 2-3 dl-nél nem érdemes többet fogyasztani, de pl. karfiol, kelkáposza, bab, zsíros, fűszeres étel fogyasztása után a baba hasa is csikaródik. Érdemes ezt tudatosan átgondoni, és tudatosan étkezni, inni.

Tisztelettel:
Dr. Balogh Andrea gyermekgyógyász

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.