Kisbabák alvási testhelyzete - Ezért figyeljen oda rá

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Tudta, hogy ha a baba a hátán fekszik, csökken a hirtelen csecsemőhalál kockázata? A szülőknek tulajdonképpen arra kell figyelniük, hogy a csecsemő ne mindig ugyanarra az oldalra fordítsa a fejét.

A kicsinek alvás közben mozgatnia kell a fejét, különben a fej hátsó része könnyen eldeformálódhat. Néha a kicsiknek egyszerűbb az egyik oldalra fordítani fejecskéjüket. Ennek kompenzálása érdekében a szülőknek valamivel a másik oldalra kell irányítaniuk a kicsik figyelmét, például a fej elfordítására ösztönzi a babákat a szülők hangja, egy játék vagy zenélő játékóra.

Mi okozza a fej deformáltságát?

A fej deformáltságának oka többnyire a szülőcsatornában alakul ki születéskor, vagy később az alvási pozíció miatt.

Ha a deformáltság nem javul, nem jön helyre az első életév folyamán a fej egyik- és másik oldalon tartása ellenére sem, akkor további orvosi vizsgálatokra van szükség.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Milyen gyakori a probléma és hogy lehet segíteni?

Amerikai gyermekorvosok becslései szerint a csecsemők kb. 13 százalékánál kialakul az egyoldalú deformáció vagy a lapos tarkótájék.

A legnagyobb mértékű a deformáció rendszerint a kisbaba négy hónapos korában, aztán visszaalakul.

Ha a kisbaba ébren van, és már magától fel tudja emelni a fejét, akkor is szülői felügyeletre van szüksége. Ez a gyakorlás erősíti a fej hátsó részét, valamint a nyak- és vállizmokat.

(Az újszülött asszimetrikus fejformáját okozhatja fejdaganat, méhen belül elszenvedett tartós nyomás vagy külső koponyavérzés is.)

Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?

Ha lehetséges, a kisbabáknak a hátukon fekve kell aludniuk. Az utóbbi időben sokat vizsgálták, mi a helyes alvás közbeni testhelyzet. Orvosi kutatások szerint összefüggés van az alvási pozíció és a hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál) között. Mindent figyelembe véve kimutatták, hogy háton fekvésben a legcsekélyebb a kockázat.

A kisbaba fekhelyére is figyelni kell!

Kimutatták, hogy az is fokozott kockázatot jelent, ha a gyermek ágya puha, süppedős. Például már gyermekeknél is kapható vízágy, mely azonban a bölcsőhalál szempontjából abszolút nem javasolható.

Bővebben A baba helyes pihenéséről

A téma cikkei

6/1 Kisbabák alvási testhelyzete: Figyeljen oda rá!
6/2 Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?
6/3 Alvás csecsemőkorban
6/4 Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?
6/5 Hogyan segíthet a babának, hogy átaludja az éjszakát?
6/6 Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Az alapvető egészségvédelmi...

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kéri az iskolákat az Emberi Erőforrások...

Milyen veszélyek leselkednek...

A nyári vakáció megannyi öröme mellett a szülőkre, nagyszülőkre, táboroztató pedagógusokra hatalmas felelősség hárul, hogy a gyermekek testi...

Babamasszázs hasfájás ellen

A szülők által rettegett kólika ellen számos hatásos megoldás létezik. A gyógyszertárakban kapható készítmények alkalmazása, és a puffasztó...

A sürgős ellátást igénylő...

A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem az...

Hasfájás, az egyik leggyakoribb...

A hasfájás a legszokványosabb gyermekgyógyászati panaszok között szerepel, és gyakran okoz fejtörést mind a szülőknek, mind az orvosnak.

Zsákai Róza csecsemőápoló: Ne...

Vannak hivatások, melyeket csak azok képesek szívvel, lélekkel és szeretettel végezni, akiket arra teremtett a sors. Zsákai Róza éppen 30 esztendeje...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.