Kisbabák alvási testhelyzete - Ezért figyeljen oda rá

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Tudta, hogy ha a baba a hátán fekszik, csökken a hirtelen csecsemőhalál kockázata? A szülőknek tulajdonképpen arra kell figyelniük, hogy a csecsemő ne mindig ugyanarra az oldalra fordítsa a fejét.

Mi okozza a fej deformáltságát?

A kicsinek alvás közben mozgatnia kell a fejét, különben a fej hátsó része könnyen eldeformálódhat. Néha a kicsiknek egyszerűbb az egyik oldalra fordítani fejecskéjüket. Ennek kompenzálása érdekében a szülőknek valamivel a másik oldalra kell irányítaniuk a kicsik figyelmét, például a fej elfordítására ösztönzi a babákat a szülők hangja, egy játék vagy zenélő játékóra.

A fej deformáltságának oka többnyire a szülőcsatornában alakul ki születéskor, vagy később az alvási pozíció miatt. Ha a deformáltság nem javul, nem jön helyre az első életév folyamán a fej egyik- és másik oldalon tartása ellenére sem, akkor további orvosi vizsgálatokra van szükség.

Milyen gyakori a probléma és hogy lehet segíteni?

Amerikai gyermekorvosok becslései szerint a csecsemők kb. 13 százalékánál kialakul az egyoldalú deformáció vagy a lapos tarkótájék. A legnagyobb mértékű a deformáció rendszerint a kisbaba négy hónapos korában, aztán visszaalakul.

Ha a kisbaba ébren van, és már magától fel tudja emelni a fejét, akkor is szülői felügyeletre van szüksége. Ez a gyakorlás erősíti a fej hátsó részét, valamint a nyak- és vállizmokat.

Az újszülött asszimetrikus fejformáját ritkán okozhatja fejdaganat, méhen belül elszenvedett tartós nyomás vagy külső koponyavérzés is.

Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?

Ha lehetséges, a kisbabáknak a hátukon fekve kell aludniuk. Az utóbbi időben sokat vizsgálták, mi a helyes alvás közbeni testhelyzet. Orvosi kutatások szerint összefüggés van az alvási pozíció és a hirtelen csecsemőhalál (bölcsőhalál) között. Mindent figyelembe véve kimutatták, hogy háton fekvésben a legcsekélyebb a kockázat.

Kimutatták, hogy az is fokozott kockázatot jelent, ha a gyermek ágya puha, süppedős. Például már gyermekeknél is kapható vízágy, mely azonban a bölcsőhalál szempontjából abszolút nem javasolható.

Bővebben

A téma cikkei

5/1 Kisbabák alvási testhelyzete: Figyeljen oda rá!
5/2 Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?
5/3 Alvás csecsemőkorban
5/4 Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?
5/5 Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: onmeda.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Máténé Áfra Viktória, klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.