Hatékony a fagyasztásos terápia szemölcs ellen

Medipress
megjelent:

Egy holland tanulmány szerint a közönséges szemölcs kezelésében – melyet eddig csak az esetek közel felében sikerült gyógyítani – a leghatásosabb a fagyasztásos eljárás (krioterápia), mely jobb, mint a szalicilsav és más eddig alkalmazott módszerek.

Dr. Sjoerd Bruggink (Leideni Egyetem, Orvosi Kar) és munkatársai egy korábbi tanulmányból indultak ki, mely a szalicilsavas kezelést részesítette előnyben a vírus hatására kialakuló ujjakon, körmök környékén, háton, illetve talpon növekedő szemölcsök kezelésében.

Bruggink és munkatársai megállapították, hogy a leghatásosabb a krioterápia, azonban a tenyéren kialakuló szemölcsnél sem a szalicilsav, sem a fagyasztás nem jobb, mint a várakozó álláspont. Az iskoláskorú gyermekek mintegy egyharmadában alakul ki szemölcs, ebből kétharmadnál magától elmúlik egy-két éven belül.

A Canadian Medical Association Journal-ben közölt tanulmány során Bruggink és munkatársai 250, 4 és 79 év közötti egyént vizsgáltak. A betegeket a kezelés szerint három csoportba sorolták: a szalicilsavas, a folyékony nitrogén segítségével krioterápiában részesülő egyének, illetve a harmadiknál a várakozó álláspont érvényesült, amikor terápiás beavatkozás nem történt.

13 hét elteltével a vizsgálatban 240 beteg maradt. A gyógyulási arány a fagyasztásnál 49 százalék, a szalicilsavnál 15 százalék, a kezelést nem kapóknál 8 százalék volt. A tenyér szemölcseinél (124 beteg) hasonló volt a fagyasztás és a szalicilsav hatása, a krioterápián átesett 37 emberből tizenhárom hét elteltével 11 esetén tűnt el a szemölcs, míg a szalicilsavval kezelt 43 betegből 14 gyógyult meg, de a kezelést nem kapó 44-ból is 10 esetben megszűnt az elváltozás. A munkacsoport a jövőben a kombinációs terápia hatásfokára keresi a választ.

(Medipress)

Cikkajánló

Kullancsok
Kullancsok

Hol élnek, és vannak-e természetes ellenségeik?

Vesebarát diéta
Vesebarát diéta

Táplálkozási tanácsok egészségeseknek is.

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.