• A melanoma szűrése életet menthet(ne)

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt a melanomás esetek száma, éves átlagban 2800 új diagnózis születik hazánkban. Ez a rákfajta se válogat, mindkét nemnél, bármely életkorban kialakulhat - gyakran érint fiatalokat, nőket. Az UV sugárzásnak való kitettség a legnagyobb kockázati tényező, ezt növeli - az örökölt hajlam mellett -, ha sok vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy van a bőrön.

    A melanoma malignum (festékes bőrrák) az egyik legrosszabb indulatú daganatféle, melynél életmentő a korai felismerés, ugyanis sebészi kimetszéssel, akkor még, szinte 100 százalékosan gyógyítható. A prognózist a szövettani vizsgálat eredménye határozza meg. Sok egyéb szempont mellett azt is vizsgálják, hogy a tumorsejtek milyen strukturális határokat törnek át, s hogy milyen vastag a daganatszövet. Egymilliméteres tumorvastagságnál 98%-os a túlélés, a 4 milliméteresnél a betegeknek csak 55%-a él a diagnózis felállítása után 5 évvel. Hazánkban, a késői diagnózis miatt, minden ötödik eset halállal végződik. Ausztráliában, ahol pedig a földrajzi adottságok, a nagyon erős napsugárzás miatt a legtöbb a melanómás esetek száma, kiemelkedően magas a túlélési arány. Ott csak minden tizedik beteget veszítenek el. Ennek magyarázata, hogy ott a rendszeres szűrővizsgálatok során a melanomák többségét már olyan korai stádiumban felismerik, amikor a sebészi beavatkozás után teljes gyógyulás várható. A megelőzésre is nagy figyelmet fordítanak: a 80-as években indított, a napfény elleni védelemre figyelmeztető oktatási program (napozz okosan! SunSmart) a gyerekeket állította a középpontba. A melanoma tehát olyan – legfőképp fiatalokat és nőket érintő – halálos betegség, amely komoly anyagi befektetés nélkül, odafigyeléssel, rendszeres szűrővizsgálattal és a fényvédelmi szabályok betartásával jórészt megelőzhető (lehetne).

    Hirdetés

    Az Euromelanoma nemzetközi kampányához csatlakozva a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT, Onkodermatológiai Szekció) idén 12. alkalommal szervezte meg az országos hetet (máj. 6-10.). A megelőzés fontosságát hangsúlyozva, még a nyári szezon megindulása előtt, az ország 14 városában 21 helyszínen kínálták fel a lakosságnak az ingyenes szűrővizsgálat lehetőségét. Az eredményeket dr. Oláh Judit (MDT, Onkodermatológiai Szekció, elnök) így összegezte a záró konferencián: „Az évek során 30 ezernél többen vettek részt a szűréseken. A melanoma korai diagnózisa kritikusan fontos a kezelési lehetőségek miatt. Ha rosszindulatú elváltozást találnak, az elsődleges ellátásban a sebészeti beavatkozásé a főszerep, illetve mára a célzott és az immunonkológiai terápia alkalmazásával egyaránt jó tapasztalataink vannak. Ami a legfrissebb eredményeket illeti, a nagy onkológiai konferenciák (ASCO, AACR) előadásai szerint az egyik immunterápiás készítmény (pembrolizumab) 5 éves utánkövetési adatai igazolták, hogy az áttétes, műtéti úton nem gyógyítható melanomások alacsony, mintegy 5%-os 5 éves életkilátási esélyei többszörösére nőttek.” (Az említett hatóanyag IgG4 izotípusú antitest, amely a ráksejtek védekező mechanizmusát blokkolva segíti az immunrendszert, hogy képes legyen elpusztítani a támadó ráksejteket.)

    A melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű bőrráktípus, könnyen képez áttétet más szervekben. De a súlyos következmények kockázata szűrővizsgálattal (egyén és orvosa kellő figyelmével), korai diagnózisnál csökkenthető. Az időben észlelt, kezdeti stádiumban lévő melanoma még csak a bőr felső rétegében van jelen, ilyenkor a daganatos elváltozás sebészi eltávolításával a beteg nagy valószínűséggel meggyógyítható. Ha mélyebbre terjedve eléri a nyirokereket, megnő az áttétek kialakulásának esélye. Ilyenkor a műtét után további onkológiai kezelésre is szükség van. „A nyár előtt nem lehet elég sokszor azt hangsúlyozni, hogy a megelőzésében – a szűrővizsgálat mellett – felnőttnél, gyereknél egyaránt mennyire fontos a rendszeres önvizsgálat, az UV sugárzás elleni védelem. A közhiedelemmel szemben, a lebarnulás se egészséges, hangsúlyozza Oláh professzor, ugyanis ez azt jelzi, hogy az UV fény már bőrkárosodást okozott.” Sokan hiszik azt, hogy a napozáshoz képest biztonságosabb alternatíva a szoláriumozás, de egy újabb nemzetközi tanulmány is adatokkal szolgál arra, hogy „a szoli” egyértelműen növeli a bőrelváltozások gyakoriságát, a melanoma kialakulását. Nemzetközi összehasonlításban a magyarok különösen nagy kockázattal keresik a veszélyt e téren, az Euromelanoma 30 országra kiterjedő felmérése szerint a 20 év feletti magyarok több mint ötöde járt már szoláriumban, ami pedig a nemzetközi átlag duplája. Így nem meglepő az a megállapítás, hogy hazánkban egyre több a melanomás beteg.

    Olvasson tovább! A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    Forrás: WEBBeteg
    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Módosítva: 2019.05.10 20:35, Megjelenés: 2019.05.10 20:35
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    Melanoma a szemen - Tünetek és kezelés

    A szem daganatai sok esetben szabad szemmel is jól láthatók: sötétbarna, előemelkedő, egyenetlen felszínű elváltozások. A melanoma malignumot egyszerű szemészeti rutinvizsgálat során könnyen felismerik.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    Rosszindulatú (malignus) melanoma - Milyenek a kilátások?

    Az anyajegy változása mindig figyelemre méltó, de teljesen ép bőrön is kialakulhat az egyik leggyakoribb bőrdaganat, a malignus melanoma. Mire számíthat, ha rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak Önnél?

    A melanoma és tünetei, kezelése

    A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.

    Melanoma - Vizsgálatok és tesztek

    Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható a melanoma? Hogyan ismerhető fel idejében?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA