Nem fertőz a pikkelysömör

Szerző: Debreceni Egyetem

A pikkelysömör az egyik leggyakoribb bőrbetegség. A jellegzetes tünetek a bőrt, a hajas fejbőrt, a körmöket betegítik meg, és ízületi gyulladást is okozhatnak.

A pikkelysömör a népesség 1,5-2 százalékát érinti, hazánkban 150-200 ezer a betegek száma. Bármely életkorban előfordulhat férfiak és nők között is, ám a 18-20, illetve az 50-55 éves korosztályban jellemzőbb.

A pikkelysömör – orvosi nyelven psoriasis – pontos okát nem tudjuk, azonban a családi halmozódás a genetikai hajlam öröklődését feltételezi. Eszerint, ha az egyik szülő pikkelysömörben szenved, akkor 20-30 százalék az esélye, hogy a gyermek is örökli, míg mindkét szülő betegsége esetén, ez az arány már 60-70 százalék. Mindemellett családi előfordulás nélkül is kialakulhat a kór - mondta Remenyik Éva egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Segítség nélkül a pszichés problémák súlyosbodása is bekövetkezhet

A betegség nem fertőző, de krónikus kiújulásra hajlamos, és jelentősen rontja az életminőséget. Tünetei a bőrön megjelenő vörös alapon megvastagodott, hámló pikkelyek, az úgynevezett plakkok. A páciens kezdetben ruhadarabjaival takargatja a tüneteit, kerüli a nyilvános helyeket, de elveszítheti a munkáját, és a társas kapcsolatait is. Sokszor az információhiány miatt elégtelen kezeléssel éli az életét.

Mindez állandósult stresszt és a bőrtünetek súlyosbodását okozhatja. A beteg bekerül egy ördögi körbe, így segítség nélkül a pszichés problémák súlyosbodása is várható – mondja Vatler Péterné, a 19 éve működő Hajdúsági Psoriasis Klub vezetője. A psoriasis világnap alakalmából a Bőrgyógyászati Klinika és a psoriasis klub október 28-án, kedden 16 órától a klinika tantermében előadásokkal várja az érdeklődőket a betegség természetéről, a kezelési módokról és a psoriasis, valamint a társbetegségek kapcsolatáról.

A Debreceni Sportuszodában október 29-én 18 órától rendezik meg az Úszók Éjszakája elnevezésű programot, ahol pikkelysömörben szenvedők és egészségesek együtt úsznak, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a betegség nem fertőző.

(Debreceni Egyetem)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrgyógyászati szűrés...

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A szűrésre többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon...

Pikkelysömör: a bőrgyógyász...

Mit tegyünk, hogyan védekezzünk a pikkelysömör makacs, kiújuló tünetei ellen? Öngyógyítás helyett forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz!

Tippek a pikkelysömör téli...

A pikkelysömörrel élők jól ismerik a téli időjárás veszélyeit, hiszen ebben az időszakban gyakrabban kiújulnak a kellemetlen bőrpanaszok. Jó...

Hogyan működik a fényterápia?

Pontosan hogyan működik a fényterápia? Milyen betegségeknél alkalmazható? Mit érdemes tudnunk erről a terápiás módszerről?

Pikkelysömör kvíz

A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó betegség. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg még nem létezik...

A pikkelysömör tünetei

A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A...

Életmódtippek pikkelysömörben...

A pikkelysömörben (psoriasisban) szenvedő betegeknek különösen fontos odafigyelniük egészségükre, a normál testsúly megtartására és bizonyos...

A pikkelysömör kezelése

A tudomány mai állása szerint a pikkelysömör ugyan nem gyógyítható, a megnyilvánulása azonban gyengíthető, a gyulladásos folyamat lassítható. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.