Teleangiectasia

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

A teleangiectasia egy olyan bőrbetegség, melyet a bőr felszínén megjelenő kis, kanyargós véredények, az úgynevezett teleangiektatikus erecskék jellemeznek. Ez a kóros elváltozás gyakran csak esztétikai problémát jelent, azonban súlyosabb esetekben egészségügyi komplikációkat is okozhat.

Mi a teleangiectasia?

A teleangiectasia olyan állapot, amelyben a bőrben és más szövetekben elhelyezkedő véredények kitágulnak és kanyargós, pókhálószerű mintázatot hoznak létre. Ezek a kiserek általában a bőr felszínéhez közel helyezkednek el, és általában piros vagy kék színűek.

Ez a bőrbetegség minden életkorban előfordulhat, de gyakrabban érinti az idősebbeket és azokat, akiknek genetikai hajlama van rá, ugyanakkor a nők hajlamosabbak a teleangiectasiára, mint a férfiak. Nemzetközi adatok alapján elterjedése körülbelül 10-15% a teljes népesség körében. Ez azt jelenti, hogy minden 10-15 ember közül legalább egy életében találkozik ezzel a problémával.

Földrajzilag tekintve a teleangiectasia előfordulása változó, de megfigyelték, hogy a napfény- és hőhatások miatt a melegebb, naposabb éghajlatú területeken, például a trópusokon és a szubtrópusokon élő emberek hajlamosabbak lehetnek a kialakulására.

Okai és rizikófaktorai

A teleangiectasia okai változatosak lehetnek. Az egyik leggyakoribb ok a hosszú távú napfény expozíció, ami károsíthatja a bőr kisereit. Ezenkívül genetikai tényezők, hormonális változások (terhesség, menopauza), bőrfájdalom és bizonyos gyógyszerek is hozzájárulhatnak a kialakulásához. Ezek a gyógyszerek általában a véredények tágulatát vagy gyengülését okozzák.

Az alábbi gyógyszercsoportok fokozzák a teleangiectasia kialakulását:

  • Szteroidok - A hosszú távú szteroidhasználat, például kortikoszteroid krémek vagy szájon át szedett kortikoszteroidok, növelhetik a bőr véredényeinek sérülékenységét és tágulatát.
  • Vérhígítók - A vérhígítók (például az aszpirin és a warfarin) segítenek a vérrögképződés megelőzésében, de hosszú távon használva növelhetik a véredények tágulásának kockázatát.
  • Néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer - Bizonyos vérnyomáscsökkentők, például az alfa-blokkolók, hozzájárulhatnak a teleangiectasia kialakulásához.
  • Ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlók és hormonpótló terápia - Az ösztrogén hormont tartalmazó fogamzásgátlók és hormonpótló terápiák növelhetik a véredények tágulását.
  • Bizonyos daganatellenes gyógyszerek - Néhány daganatellenes gyógyszer, például a vinca-alkaloidok, hozzájárulhatnak a teleangiectasia kialakulásához.

A teleangiectasia kialakulásában bizonyos genetikai betegségek is szerepet játszanak, mint pl. az ataxia teleangiectasia és a hetrediter haemorrhagias teleangiectasia.

A teleangiectasia tünetei, diagnosztizálása

Telangiectasia miatti értágulatA teleangiectasia legfőbb tünete a piros vagy kék színű, kanyargós erecskék megjelenése a bőrön. Ezek a véredények általában az arcon (különösen az orr és az arc közepén), a lábakon vagy azokon a területeken fordulnak elő, ahol a bőr folyamatosan ki van téve a napnak vagy hőnek. A betegség gyakran fájdalommentes, de esztétikai zavarokat okoz, ami sok embernél az önbizalom sérülésével jár.

Ritkábban előfordulnak súlyosabb esetek is, amikor ezek a kis kanyargós erecskék egészségügyi komplikációkat okoznak.

  • Vérzés: Teleangiectasia esetén az érrendszer kitágulása és az erek vékonyabbá válása miatt fokozott lehet a vérzés kockázata. A kis sérülések vagy bőrtraumák könnyen okozhatnak vérzést.
  • Gyulladás: A teleangiectasiák körül lévő bőr hajlamosabb a gyulladásra és irritációra, különösen, ha sérülések vagy fertőzések lépnek fel.
  • Fájdalom: Bár a teleangiectasia általában nem jár fájdalommal, súlyosabb esetekben vagy nagyobb területen való jelenlét esetén a bőr érzékennyé válhat, és fájdalom jelentkezhet.

A teleangiectasia általában szemmel látható, és a diagnózis általában klinikai megfigyelésen alapul. Az orvos vizsgálatával, vagy bizonyos esetekben dermatoszkópiával azonosíthatók a jellegzetes kanyargós erecskék. Néha a bőrbiopszia is segíthet a diagnózisban.

Kezelés és prognózis teleangiectasia esetén

A teleangiectasia kezelése általában esztétikai okokból történik, de súlyosabb esetekben az egészségi kockázatok csökkentése érdekében is szükség lehet rá.

A kezelési lehetőségek közé tartozik a

Fontos megjegyezni, hogy a kezelés után ismét kialakulhatnak teleangiektatikus erecskék, így a kezelések ismétlődhetnek.

A megelőzés lehetőségei

A teleangiectasia kialakulását nem lehet teljesen megelőzni, különösen, ha genetikai hajlam vagy egyéb kiküszöbölhetetlen tényezők állnak a háttérben, azonban néhány lépést megtehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a kockázatot.

Nagyon fontos a napvédelem: a napfény az egyik legfontosabb kiváltó ok a teleangiectasia esetében. Használjunk napvédő krémet, viseljünk kalapot és napszemüveget, és kerüljük a hosszú ideig tartó napozást a legmelegebb órákban.

Ajánlott kialakítani a bőrtípusunknak megfelelő bőrápolási rutint: ez hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez. Használjunk hidratáló krémet, amely segít megőrizni a bőr hidratáltságát és rugalmasságát.

Kerüljük a hőhatást! Az erős hőhatások (például forró fürdők vagy szaunázás) kitágítják az ereket és hozzájárulhatnak a teleangiectasia kialakulásához.

Az egészséges életmód kialakítása - beleértve a megfelelő táplálkozást és a dohányzás elkerülését - segíthet megőrizni az érrendszer egészségét.

Egyéb kockázati tényezők kerülése: ha lehetséges, próbáljuk elkerülni az olyan tényezőket, mint a hosszú távú szteroidhasználat vagy bizonyos gyógyszerek szedése, amelyek hozzájárulhatnak a teleangiectasia kialakulásához. Ha gyógyszereket szedünk, konzultáljunk az orvosunkkal a lehetséges mellékhatásokról.

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter rezidens
Kép forrása: Dermnetnz.org

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.