Rozácea lisztérzékenységtől?

Kedves Doktor úr! Kb. másfél éve rosaceás tüneteim vannak: kipirulás, piros, pattanásszerű göböcskék, melyek hol előjönnek, hol eltűnnek. Egy éve diétázom, nem eszem cukrot, fehér lisztet, vörös húsokat, tejtermékeket. C-vitamint, szőlőmag kivonatot, omega 3-at, E-vitamint és -pár hete- probiotikumot is szedek. Szépen javult is az arcom, télen-kora tavasszal már nagyon szép volt. Most viszont kiújultak a tüneteim. Ezzel egyidőben, kb. kér hónapja gyomor- és emésztési problémáim jelentkeztek: esténként gyakran fáj a gyomrom, nagyon étvágytalan vagyok, fogytam is. (Amit szeretnék enni, azt nem lehet a rosacea miatt, amit meg lehet, azt nem kívánom. Ördögi kör.:)) Belgyógyászati kivizsgálásokon jártam (vérkép, vizelet, hasi ultrahang, helico-teszt, ételallergia) , egyelőre nem találtak semmit, azt mondták, reflux-om van, vagy IBS, sportoljak, és kerüljem a stresszt. Most következik a gasztroenterológiai vizsgálat, ahol gluténérzékenységet és laktózintoleranciát is vizsgálnak majd. Ön szerint mi állhat panaszaim hátterében? Tényleg van összefüggés a rosacea és az emésztőrendszer zavarai között? Mi lehet a bajom? Mit vizsgáltassak még, ha itt sem találnak semmit? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza rosacea témában

Általában a helicobacter-fertőzéssel hozzák összefüggésbe feltételezetten a rosaceás tünetek megjelenését. A lisztérzékenységnek is lehet bőrtünete, a laktóz-intolerancia ilyet nem okoz. A bélflóra rendbe tétele illetve méregtelenítő-tisztító kúrák segíthetnek a gyomor-bélrendszer eredetű tünetek megelőzésében. Érdemes lehet kúraszerűen legalább 1 hónapig pre- és probiotikumot használni, ezt évente 2-3 alkalommal ismételni (adott esetben a típusokat váltogatni is, a legkedvezőbb hatásút megtartani) .

Kérdés: 2015. július 16., 13:37 ;Megválaszolva: 2015. július 17., 10:00
Kérdések és válaszok: Egyéb
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt
Fáradtság, gyengeség, EBV
Kideríthető-e, hogy voltam-e covid...