Acne rosacea

Kedves Doktor Nő, Doktor Úr! 22 éves férfi vagyok. Az arcomon durván 2 éve apró pattanások jelentek meg. Akkor még ritkábban jöttek elő, azt hittem az akném újult ki ismét. Az arcom viszketett és kiszáradt, elkezdett hámlani és égetően fájt is. A kezdetekben előjött, majd elmúlt mintha nem történt volna semmi. Az idő előrehaladtával elkezdett romlani és addig fajult, hogy hetente kijött és arc vörösségem is állandósult. Már jóideje kiderült hogy nem aknéról van szó, eredetileg sle-t diagnosztizáltak mivel egy véreredményem a problémám megjelenésekor egy olyan értéket produkált, hogy erre rálehetett fogni. Később átestem még 3 vérvizsgálaton a bőrklinikán, ami ezt megcáfolta (részletes immunszerológiai vizsgálat) . A legutóbbi orvos megállapítása szerint acne rosaceam van. Amiről én semmit sem tudok és az orvosom is elég szűkszavú volt etéren. Átestem egy demodex vizsgálaton ami pozitív lett. Erre kaptam krémet illetve a párnámat is kidobtam és lecseréltem vmi másra, amit hetente tudok mosni. Végül ez a teszt negatív lett és a változást az arcomon is észrelehetett venni. A pattanásokból jóval kevesebb lett az arcom sem volt már olyan vörös. A tünetek azomban nem szűntek meg, újból előjött csak enyhébben. Az orvos felírt finacea gélt, ami brutális volt. Aludni nem tudtam tőle, mintha lemarták volna az arcom sósavval és bekenték volna erőspistával. Ha a tünetem éppen fellángolt, jobban marta az arcom, ha nem volt annyira aktív akkor kevésbé. A lényeg hogy ezután sem múlt el, gyakorlatilag hetente előjött. A nyáron leutaztam nagyszüleimhez, falun élnek. Itt mindig enyhülnek a tüneteim, sokkal ritkábban jön ki és van hogy teljesen elmúlik, mintha semmi bajom nem lenne. Most azonban 1 hét alatt elmúlt úgy, hogy lennt tartózkodásom ideje alatt nem jött ki egyszer sem. Mikor hazautaztam (Pesten lakom) 5 nap után ismét előjöttek a tünetek, igaz 7-8 pattanásnál nem több. 16napig voltam teljesen tünetmentes, ilyen 2 év alatt nem emlékszem hogy lett volna. Azt olvastam rosacea-ról, hogy ha kiváltóokokat megszüntetik csak akkor gyógyítható, amúgy csak a tüneteket lehet kisebb nagyobb sikerrel enyhíteni. Félek kezdődik előlről az egész. Nem akarok gyógyszerfüggő lenni, nem szedek semmilyen gyógyszert, nem dohányzom, fél éve nem ittam alkoholt, aktívan edzek és életemben nem próbálkoztam semmilyen droggal. Elképzelhető hogy alergiás vagyok valamilyen élelmiszer segédanyagra vagy tartósítószerre? Nekem eddig úgy tünt, ha nem eszem akkor nem jön ki vagy kevésbé jelenkeznek a tünetek. Mik lehetnek még a rosacea kiváltó okok? Olvastam hogy napfény is árthat, de legtöbbet a napon nagyszüleimnél vagyok, nyaram nagy részét itt töltöm és mégis enyhülek a tünetek. Valamelyin bakteriális fertőzés? vagy góc? Észrevettem azt is ha beteg vagyok (megfáztam, lázas vagyok) akkor nem jelentkeznek a tünetek vagy csak nagyon minimálisan, nehezen észrevehető. Eddigi góc vizsgálatok: hasi ultrahang negatív, helicobakter kilégzési teszt negatív, lactose terhelés negatív, széklet féregpete nem látható, ejaculatum tenyésztés negatív, vizelet tenyésztés negatív, mandulámat már kivették, készítettek röntgenfelvételt a fogsoromról, gócot ott sem találtak.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál Mónika válasza rosacea témában

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján inkább egy seborrhoeás ekcémára gondolok, de természetesen, látnom kellen a korrekt diagnózihoz a bőrét. A rosacea és az autoimmun betegségek fényérzékenységgel járnak, kizárt, hogy fényre javulnak.

Semleges hidratálót javasolnék, próbálja ki az Effaclar Duo-t első körben. Sajnos az egyéb szóba jövő szerek vénykötelesek, tehát ha ez nem segít forduljon ismét szakorvosához.

Dr. Gál Mónika
Dr. Gál Mónika bőrgyógyász-allergológus
Kérdés: 2010. augusztus 07., 16:52; Megválaszolva: 2010. augusztus 10., 11:30
Kérdések és válaszok: Bőrbetegségek
Furcsa alakzat a bőrön
Örökletes hajhullás
Körömgomba
Fogamzásgátló-szüneteltetés