• Gyógyászati segédeszközökre lenne szükség otthon, hová forduljak?

    Szerző: Nurse Háziápolási Szolgálat

    Az otthoni ápolás során a betegek, családtagjaik, a gyógyításban résztvevő kollégák hívnak segítségül olyan gyógyászati segédeszközöket, melyek segítségével lerövidíthető a kórházi ápolás, a gyógyulás folyamata, csökkenthető a kiszolgáltatottság mértéke, megkönnyíti az ápolók munkáját, megelőzhet betegségeket, vagy egyszerűen csak az ápolt kényelmét szolgálja.

    Gyógyászati segédeszköz otthoni használata előtt minden esetben kérjük ki orvosunk, esetleg gyógytornászunk véleményét, hogy mit érdemes beszereznünk. Háziorvosunktól, szakorvostól, vagy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben érdeklődhetünk, hogy betegségünk esetében mely gyógyászati segédeszközök szerezhetők be térítésmentesen, vagy olcsóbban. Gyógyászati segédeszközök skálája nagyon széles, mely a vérnyomásmérőtől, a kötszereken, járást könnyítő eszközökön át, egészen az ápolt kényelmét szolgáló matracokig, párnákig terjed.

    Hirdetés

    Gyógyászati segédeszközök


    Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló gyógyászati segédeszközöket, és leírtuk azok általános jellemzőit. Gyógyászati segédeszközök>>

    Mielőtt felfedező útra indulnánk a gyógyászati segédeszközök piacán, mindenképpen gondoljuk végig, hogy bérelni vagy vásárolni szeretnénk. A nagyobb értékű eszközöket többnyire bérelni is van lehetőség. Rövidtávra, egy-egy eszköz kipróbálása esetén mindenképp érdemes a bérlés mellett döntenünk. Kisebb anyagi ráfordítással juthatunk hozzá egy-egy számunkra hasznos eszközhöz, és amikor már nincs rá szükségünk, nem kell otthonunkban tovább kerülgetni, vagy azzal bajlódni, hogy hogyan tudnánk eladni.

    Mindenképp szánjunk időt a bérleti szerződésben foglaltak részletes tanulmányozására, hogy meghibásodás esetén biztosít-e a bérbeadó csereeszközt, valamint rongálódás esetén terheli a bérlőt anyagi felelősség, és ha igen, akkor milyen mértékben. Eszközök bérlési díja mellett az eszközök kiszállítási díja is minket terhel, erről se felejtsünk érdeklődni a szolgáltatótól.

    Mikor érdemes új gyógyászati segédeszköz vásárlása mellett dönteni?

    Vásárlás mellett akkor ajánlatos döntenünk, ha hosszú távon szükségünk lehet egy-egy gyógyászati segédeszközre, vagy úgy gondoljuk, hogy a családban másnak is szüksége lehet rá, akár kényelmi vagy biztonsági eszközként (pl.: kórházi ágy) és a tárolását hosszútávon is meg tudjuk oldani. Azokat az eszközöket, melyeket higiéniai okokból nem tanácsos bérelni, azoktól tartózkodjunk (pl.: WC-magasító) és inkább döntsünk a vásárlás mellett.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ápolási eszközöket többnyire gyógyászati segédeszköz boltokban vásárolhatjuk meg, vagy bérelhetjük egyes házi ápolási szolgáltatóktól, esetleg alapítványokon keresztül, így új eszközök esetén garanciát is kapunk. Használt eszközök terén érdemes szétnézni a netes adok-veszek oldalakon is, de ilyen esetben nem biztos, hogy garanciával jutunk hozzá az eszközökhöz, ezért csak akkor vágjunk bele, ha értünk az eszköz működéséhez és tudjuk hová fordulhatunk meghibásodás esetén!

    A helyesen kiválasztott segédeszközök használatával biztosan életminőségbeli javulást kaphatunk, egy jól megválasztott kötszer hetekkel rövidítheti a sebgyógyulást, egy járást segítő eszköz megóvhat minket egy kellemetlen balesettől, vagy egy megfelelő matrac kiválasztásával megelőzhető egy kellemetlen, akár hónapokig gyógyuló felfekvés (decubitus).

    (Nurse Háziápolási Szolgálat)

    Módosítva: 2013.07.05 13:21, Megjelenés: 2013.07.05 13:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    A problémával érdemes orvoshoz fordulni. Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

    A prosztata vizsgálata

    A prosztata vizsgálata

    WEBBeteg összeállítás

    Fontos időben kiszűrni a daganatos elváltozást. Milyen vizsgálatok szükségesek?

    Az ápolási díj változtatására régen vártak az érintettek

    Hazánkban jelenleg több mint ötvenezer ember ápolja otthonában a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos családtagját, gyermekét, rokonát, szüleit. Az anyagi megbecsülés, a díjazás e végtelenül nehéz feladatért, a napi 24 órás gondozásért, ápolásért szánalmasan alacsony volt eddig.

    A hidegrázás

    Hidegrázásnak nevezzük a külső hőmérséklettől gyakran független hidegérzetet, ami az izmok gyors, repetitív összehúzódásával és elernyedésével párosul.

    Oxigénterápia otthon

    Súlyosabb szív- vagy tüdőbetegségek, krónikus állapotok esetén is szükségessé válhat az oxigénterápia huzamosabb ideig, ami ma már akár a beteg otthonában is kivitelezhető.

    Agyvérzés után - Az orvos válaszol

    75 éves anyukámnak agyvérzés következtében megbénult a bal oldala, nehezen érthető a beszéde, nehezen nyel és nem tud fordulni. Azt szeretném kérdezni, mikortól lehet tornáztatni? Lehet-e emelgetni, masszírozni, esetleg krémet használni? Mit szabad és mit nem? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Házi betegápolás, otthoni szakápolás... - Milyen lehetőségek vannak?

    Ha valamelyik hozzátartozónk, szerettünk megbetegszik, nem hagyhatjuk sorsára, muszáj valamilyen megoldást találni. A lehetőségeket alapvetően két szempont szerint lehet besorolni: a beteg személy fogyatékos-e, azaz ez hivatalosan azt jelenti, részesül-e fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, illetve magasabb összegű családi pótlékban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA