Gyógyászati segédeszközökre lenne szükség otthon, hová forduljak?

Nurse Háziápolási Szolgálat
megjelent:

Az otthoni ápolás során a betegek, családtagjaik, a gyógyításban résztvevő kollégák hívnak segítségül olyan gyógyászati segédeszközöket, melyek segítségével lerövidíthető a kórházi ápolás, a gyógyulás folyamata, csökkenthető a kiszolgáltatottság mértéke, megkönnyíti az ápolók munkáját, megelőzhet betegségeket, vagy egyszerűen csak az ápolt kényelmét szolgálja.

Gyógyászati segédeszköz otthoni használata előtt minden esetben kérjük ki orvosunk, esetleg gyógytornászunk véleményét, hogy mit érdemes beszereznünk. Háziorvosunktól, szakorvostól, vagy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben érdeklődhetünk, hogy betegségünk esetében mely gyógyászati segédeszközök szerezhetők be térítésmentesen, vagy olcsóbban. Gyógyászati segédeszközök skálája nagyon széles, mely a vérnyomásmérőtől, a kötszereken, járást könnyítő eszközökön át, egészen az ápolt kényelmét szolgáló matracokig, párnákig terjed.

Gyógyászati segédeszközök

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló gyógyászati segédeszközöket, és leírtuk azok általános jellemzőit. Gyógyászati segédeszközök

Mielőtt felfedező útra indulnánk a gyógyászati segédeszközök piacán, mindenképpen gondoljuk végig, hogy bérelni vagy vásárolni szeretnénk. A nagyobb értékű eszközöket többnyire bérelni is van lehetőség. Rövidtávra, egy-egy eszköz kipróbálása esetén mindenképp érdemes a bérlés mellett döntenünk. Kisebb anyagi ráfordítással juthatunk hozzá egy-egy számunkra hasznos eszközhöz, és amikor már nincs rá szükségünk, nem kell otthonunkban tovább kerülgetni, vagy azzal bajlódni, hogy hogyan tudnánk eladni.

Mindenképp szánjunk időt a bérleti szerződésben foglaltak részletes tanulmányozására, hogy meghibásodás esetén biztosít-e a bérbeadó csereeszközt, valamint rongálódás esetén terheli a bérlőt anyagi felelősség, és ha igen, akkor milyen mértékben. Eszközök bérlési díja mellett az eszközök kiszállítási díja is minket terhel, erről se felejtsünk érdeklődni a szolgáltatótól.

Mikor érdemes új gyógyászati segédeszköz vásárlása mellett dönteni?

Vásárlás mellett akkor ajánlatos döntenünk, ha hosszú távon szükségünk lehet egy-egy gyógyászati segédeszközre, vagy úgy gondoljuk, hogy a családban másnak is szüksége lehet rá, akár kényelmi vagy biztonsági eszközként (pl.: kórházi ágy) és a tárolását hosszútávon is meg tudjuk oldani. Azokat az eszközöket, melyeket higiéniai okokból nem tanácsos bérelni, azoktól tartózkodjunk (pl.: WC-magasító) és inkább döntsünk a vásárlás mellett.

Az ápolási eszközöket többnyire gyógyászati segédeszköz boltokban vásárolhatjuk meg, vagy bérelhetjük egyes házi ápolási szolgáltatóktól, esetleg alapítványokon keresztül, így új eszközök esetén garanciát is kapunk. Használt eszközök terén érdemes szétnézni a netes adok-veszek oldalakon is, de ilyen esetben nem biztos, hogy garanciával jutunk hozzá az eszközökhöz, ezért csak akkor vágjunk bele, ha értünk az eszköz működéséhez és tudjuk hová fordulhatunk meghibásodás esetén!

A helyesen kiválasztott segédeszközök használatával biztosan életminőségbeli javulást kaphatunk, egy jól megválasztott kötszer hetekkel rövidítheti a sebgyógyulást, egy járást segítő eszköz megóvhat minket egy kellemetlen balesettől, vagy egy megfelelő matrac kiválasztásával megelőzhető egy kellemetlen, akár hónapokig gyógyuló felfekvés (decubitus).

(Nurse Háziápolási Szolgálat)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész és Berkiné Dr. Bősze Györgyi, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Nurse Háziápolási Szolgálat
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.