Felfekvés gondos ápolás mellett - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Idős, fekvőbeteg édesanyámat otthon ápolom. Egy kisebb kiterjedésű felfekvés alakult ki nála a hátán, a rendszeres és gondos ápolás mellett is. Milyen tanácsokat, esetleg készítményeket tudnak ajánlani, hogy egyrészt sikerüljön elmulasztani a felfekvést, illetve hogy máshol ne alakuljon ki?

Tisztelt Kérdező!

A felfekvés kezelése

A kezelés igen elhúzódó és bonyolult, különböző szakterületek orvosainak, (rehabilitációs szakorvos, bőrgyógyász, sebész, immobilizációt kiváltó betegség kezelő orvosa) a gyógytornásznak és a háziorvosnak a szoros együttműködésére van szükség. A sebgyógyulás serkentésére olyan kötszerek állnak rendelkezésre, mely a seb típusának megfelelnek.

A felfekvés stádiumának megállapítása érdekében kérem, nézesse meg orvosával, hiszen a különböző stádiumú felfekvések, különböző kezelési módokat igényelnek.

Amennyiben a felfekvés kezdeti stádiumban van, (bőrpír, minimális, nem váladékozó hámhiány alakul ki) úgy javaslom, hogy az érintett területre tegyenek fertőtlenítő hatású krémet, majd miután megszáradt, a hámképződés elősegítésére valót (ezek bármelyik patikában kaphatóak).

A felfekvéses területet lehetőleg minél többet hagyja szabadon, szellőztesse.

Fekvőbeteg esetén különösen nagy gondot fordítsunk a beteg családtagunk mozgatására, ezzel elősegítve a felfekvések gyorsabb gyógyulását, újabbak kialakulásának elkerülését.

Ajánlott, hogy 1-1,5 óránként mozgassa, fordítsa át a beteget.

Ezen kívül javaslom különböző felfekvést megelőző eszközök (Gyopár párnák, kompresszoros matrac) használatát is a gyorsabb, hatékonyabb gyógyulás érdekében.

Üdvözlettel: Nurse Háziápolási Szolgálat

...az emberek szolgálatában

Háziápolás.hu

Módosítva: 2015.05.12 17:25, Megjelenés: 2015.05.12 17:25
Címkék: Felfekvés, Ápolás
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Az intenzív osztály elhagyása után...

Bár számtalan koronavírus-fertőzött életét mentették meg az intenzív osztályokon, sok beteg élete távolról sem tért vissza a régi minőségébe....

A felfekvés fokozatai és megelőzése

A decubitus, más néven felfekvés vagy nyomási fekély sok tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős beteget érint. Az otthonukban ápolt betegeknél...

Felfekvés megelőzése, kezelése

A felfekvés (latinul decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.