Felfekvés gondos ápolás mellett - Az ápoló válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Idős, fekvőbeteg édesanyámat otthon ápolom. Egy kisebb kiterjedésű felfekvés alakult ki nála a hátán, a rendszeres és gondos ápolás mellett is. Milyen tanácsokat, esetleg készítményeket tudnak ajánlani, hogy egyrészt sikerüljön elmulasztani a felfekvést, illetve hogy máshol ne alakuljon ki?

A felfekvés kezelése

A kezelés igen elhúzódó és bonyolult, különböző szakterületek orvosainak (rehabilitációs szakorvos, bőrgyógyász, sebész, immobilizációt kiváltó betegség kezelő orvosa), a gyógytornásznak és a háziorvosnak a szoros együttműködésére van szükség. A sebgyógyulás serkentésére olyan kötszerek állnak rendelkezésre, melyek a seb típusának megfelelnek.

Tisztelt Kérdező!

A felfekvés stádiumának megállapítása érdekében kérem, nézesse meg orvosával, hiszen a különböző stádiumú felfekvések, különböző kezelési módokat igényelnek.

Amennyiben a felfekvés kezdeti stádiumban van, (bőrpír, minimális, nem váladékozó hámhiány alakul ki) úgy javaslom, hogy az érintett területre tegyenek fertőtlenítő hatású krémet, majd miután megszáradt, a hámképződés elősegítésére valót (ezek bármelyik patikában kaphatóak).

A felfekvéses területet lehetőleg minél többet hagyja szabadon, szellőztesse.

Fekvőbeteg esetén különösen nagy gondot fordítsunk a beteg családtagunk mozgatására, ezzel elősegítve a felfekvések gyorsabb gyógyulását, újabbak kialakulásának elkerülését.

Ajánlott, hogy 1-1,5 óránként mozgassa, fordítsa át a beteget.

Ezen kívül javaslom különböző felfekvést megelőző eszközök (Gyopár párnák, kompresszoros matrac) használatát is a gyorsabb, hatékonyabb gyógyulás érdekében.

Üdvözlettel: Nurse Háziápolási Szolgálat

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Nurse Háziápolási Szolgálat
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.