• Felfekvés gondos ápolás mellett - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Idős, fekvőbeteg édesanyámat otthon ápolom. Egy kisebb kiterjedésű felfekvés alakult ki nála a hátán, a rendszeres és gondos ápolás mellett is. Milyen tanácsokat, esetleg készítményeket tudnak ajánlani, hogy egyrészt sikerüljön elmulasztani a felfekvést, illetve hogy máshol ne alakuljon ki?

    Hirdetés

    Tisztelt Kérdező!

    A felfekvés kezelése


    A kezelés igen elhúzódó és bonyolult, különböző szakterületek orvosainak, (rehabilitációs szakorvos, bőrgyógyász, sebész, immobilizációt kiváltó betegség kezelő orvosa) a gyógytornásznak és a háziorvosnak a szoros együttműködésére van szükség. A sebgyógyulás serkentésére olyan kötszerek állnak rendelkezésre, mely a seb típusának megfelelnek.

    A felfekvés stádiumának megállapítása érdekében kérem, nézesse meg orvosával, hiszen a különböző stádiumú felfekvések, különböző kezelési módokat igényelnek.

    Amennyiben a felfekvés kezdeti stádiumban van, (bőrpír, minimális, nem váladékozó hámhiány alakul ki) úgy javaslom, hogy az érintett területre tegyenek fertőtlenítő hatású krémet, majd miután megszáradt, a hámképződés elősegítésére valót (ezek bármelyik patikában kaphatóak).

    A felfekvéses területet lehetőleg minél többet hagyja szabadon, szellőztesse.

    Fekvőbeteg esetén különösen nagy gondot fordítsunk a beteg családtagunk mozgatására, ezzel elősegítve a felfekvések gyorsabb gyógyulását, újabbak kialakulásának elkerülését.

    Ajánlott, hogy 1-1,5 óránként mozgassa, fordítsa át a beteget.

    Ezen kívül javaslom különböző felfekvést megelőző eszközök (Gyopár párnák, kompresszoros matrac) használatát is a gyorsabb, hatékonyabb gyógyulás érdekében.

    Üdvözlettel: Nurse Háziápolási Szolgálat

    ...az emberek szolgálatában

    Háziápolás.hu

     

    Módosítva: 2015.05.12 17:25, Megjelenés: 2015.05.12 17:25
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Felfekvés megelőzése, kezelése

    A felfekvés (latinul decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    A felfekvés fokozatai és megelőzése

    A decubitus, más néven felfekvés vagy nyomási fekély sok tartósan ágyban fekvő, legtöbbször idős beteget érint. Az otthonukban ápolt betegeknél nagyon nehéz feladat a felfekvés megelőzése, kivédése. A megelőzés nemcsak a fájdalom kivédése miatt nagyon fontos teendő, hanem azért is, mert a kialakuló mély fekély súlyos fertőzés kialakulásához vezethet, ami veszélyeztetheti a beteg életét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA