COVID-19: az asztma nem jelent kockázatot

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Az asztma önmagában sem a kórházba kerülés, sem a súlyos COVID-19 szempontjából nem kockázati tényező, és azok az emberek, akiknél az asztma hátterében allergia áll, valójában alacsonyabb kockázatnak vannak kitéve - derül ki egy friss kutatásból.

A Stanford Egyetem kutatói (2020 márciusa és szeptembere között) 5.596 olyan pácienst vizsgáltak, akiknél pozitív lett a COVID-teszt. 11 százalékuk került kórházba, közöttük százan voltak az asztmások.

Amikor számba vették a vizsgálatba vontak azon alapbetegségeit, amelyek miatt esetleg náluk súlyosabb lehet a kialakuló COVID-19 (ilyen volt a magas vérnyomás, a szívbetegség, a diabétesz és a kóros elhízás), ezek között már „nem szerepelt az asztma, mint hospitalizációs kockázati tényező”, mondta dr. Lauren Eggert, hozzátéve, hogy a kórházba szállított betegek körében az asztmát nem lehetett szignifikánsan összekapcsolni a betegség súlyosságával.

A kutatók azt is megállapították, hogy az allergiás eredetű asztmától szenvedők csaknem fele annyira voltak kitéve annak, hogy kórházba kerülnek, mint az egyéb okokra visszavezethető típusú asztmások csoportja.

Ennek lehetséges magyarázata dr. Eggert szerint az, hogy az allergiás asztma esetén az immunrendszer a sejtek felszínén – a koronavírus számára fő belépési kaput jelentő pontokon – csökkenti (alulszabályozza) az ACE2 fehérje termelését.

A fenti eredményekről beszámoló tanulmányt az allergológia legfőbb szakmai szervezetének (American Academy of Allergy, Asthma and Immunology) éves (virtuálisan megtartott) közgyűlésén mutatták be.

Szerző: WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró;
Forrás: Asthma does not raise severe COVID-19 risk (Yahoo)

Ajánlott cikkek - COVID-19 elleni védőoltások

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.