Poratka téma

Jótanácsok poratka-allergiásoknak

WEBBeteg - Dr. Berki Lucia, tüdőgyógyász, belgyógyász - 2021-09-16 18:33
"A kérdésem az lenne, hogy a poratka egyszerű mosással eltávolítható-e? Ha igen, fontos, hogy hány fokon mosok? A tengervizes orrspray-t meddig lehet használni? Allergiás vagyok, de nem szeretnék szteroidos orrcseppet vagy spray-t használni." - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Matrac tisztítás a poratkák ellen

Több mint TestŐr - 2019-05-23 09:55
A közvélekedéssel ellentétben a házipor-allergiának nevezett betegség kiváltója nem a házi por, és még csak nem is a poratka, hanem annak mikroszkopikus méretű, a levegőben lévő, beszáradt ürüléke, melyet belélegezve, illetve vele érintkezve jellegzetes allergiás tünetek alakulhatnak ki. Az erős porszívó használata nem megoldás a matrac, vagy kárpittisztításra, mivel a túlzott szívóerő hatására a szövetszálak bezárnak és a mélyen lévő poratka nem tud a felszínre jönni és kiürülni. Az erre kifejlesztett matractisztítók optimalizált szívóerővel rendelkeznek, emellett apró ütögetésekkel segítik a szennyeződés felszínre jutását. Az UV fény pedig fertőtleníti a kezelt felületet.

A párás levegő a légúti betegségek melegágya

Budai Allergiaközpont - Dr. Magyar Donát, aerobiológus, Király Tamás, okleveles gépészmérnök - 2016-12-06 22:00
A fűtési szezonban sokan szembesülnek azzal, hogy az ablakokon gyöngyöző pára jelenik meg, majd az esetleges szigetelési hibákból adódóan a ház sarkaiban penészedés által okozott elszíneződés látható. A magas páratartalom nemcsak esztétikailag zavaró, de számos komoly betegség forrása is.

Immunterápia a háziporatka-allergia ellen!

Budai Allergiaközpont - 2015-12-18 20:01
A lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket nagy százalékban a háziporatka jelenléte okozza. A tüsszögéssel, orrdugulással és köhögéssel járó panaszok a téli időszakban felerősödnek, megfelelő kezeléssel azonban mindez elkerülhető.
Károsíthatja az asztmások, szénanáthások egészségét a beltéri ruhaszárítás, mert túlzottan megemeli a páratartalmat - áll egy skót építésziskola tanulmányában.

Immunterápia: poratka allergia kezelés 3 év alatt

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2012-10-19 15:16
A teljes kezelés időtartama 3-5 év, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia frissen közölt kutatása szerint azonban az immunterápia gyermekeknél már három év alatt eredményesen alkalmazható a poratka által okozott allergiás, asztmás tünetek ellen.

Igaz a hír: A kosz hasznos allergia ellen!

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2010-09-27 20:09
Ma már egyre több szülő szembesül azzal, hogy gyereke tüsszög, köhög, törölgeti a szemét. Egyre gyanúsabbá válik: ez már nem nátha. A szakorvos egy-két vizsgálatból látja, hogy allergiáról van szó. Vezet a poratka az ellenségek toplistáján.

Nem sokat érnek a poratka elleni eszközök

Független Hírügynökség - 2008-04-16 15:20
Nem sokat érnek azok a különleges eszközök, amelyeket a poratka ellen ajánlanak az asztmásoknak - állapították meg brit szakemberek. A kutatás szerint számos technika egyáltalán nem hatásos.

Allergia-streptococcus

Orvos valaszol - Dr. Csáki Csilla - 2011-05-21 19:32
Tisztelt dr.No! 21 eves lany vagyok.Telen allergologusnal jartam, es poratka allergiat mutatott ki a borteszt.Tulzott tuneteim nem voltak, inkabb borpanaszok miatt tortent a kivizsgalas. Viszont evek ota van egy alapkohogesem..ingerkohoges szeru

Tengervizes orrspray

Orvos valaszol - Dr. Berki Lucia, tüdőgyógyász, belgyógyász, kardiológus, akupunktúrás orvos - 2010-05-14 12:49
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kérdésem az lenne, hogy a poratka egyszerű mosással eltávolítható-e? Ha igen, fontos, hogy hány fokon mosok? Mostanában olvastam a pollenhálóról, de nem hiszek benne, tényleg érdemes szúnyogháló helyett ezt feltenni? A t

Házipor érzékenység

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2008-09-01 17:53
17 éves lányom hónapok óta szenved allergiás tünetektől (reggelente tüsszögés, vízes orrfolyás, orrdugulás, szemgyulladás) Az allergiavizsgálat erős házipor érzékenységet mutatott (8/2O mm) . Tüneteire Flixonase orrsprae-t, Zaditen szemcseppet é