• Egyre több az allergiás beteg hazánkban

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    Az idei esztendőben sokkal hamarabb jelentkeztek az allergiás tünetek az arra valami okból érzékeny embereknél, mint a korábbi években. Magyarázattal, pontos válasszal egyelőre még a szakorvosok sem tudnak szolgálni, de a tényt elismerik. Sajnálatos módon évről évre emelkedik a páciensek száma, akik a tavaszi, nyári késő őszig tartó pollenallergiától szenvednek.

    Mások viszont, emelkedett mértékben, az étel-, az állatszőr- és a porallergiától, a szabad szemmel láthatatlan atkáktól tüsszögnek, fújják az orrukat, bőr- és szemviszketésre, valamint kritikus esetben fulladásra, asztmára panaszkodnak. Az ételallergiákra most már a közétkeztetésben is külön figyelmet fordítanak, ha a szülő, vagy az érintett személy ezt jelzi az étkeztetésért felelős vezetővel, az orvosi dokumentumok bemutatása mellett.

    Ezt olvasta már? Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés

    A parlagfű-allergia az egyik leggyakoribb, életminőséget megrontó rossz élmény. A tudósok vizsgálata alapján, a világ első száz kártékony, és veszélyes növénye közé sorolta a parlagfüvet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Ha először találkozunk a kínzó tünetekkel, azokat mindenképpen csillapítani kell az orvos által felírt készítménnyel, de az alapos kivizsgálásra, bőrteszt próbára még a tünet észlelésekor jelentkezzünk be, mert igen hosszú a várakozási idő a magánrendeléseken is. A pollen-, parlagfűvizsgálatot nem a főszezonban végzik el. Ha a háziorvostól bármi okból épp nem tudunk segítséget kérni, vagy a nyaralás idején mutatkoznak a parlagfű, s más pollenallergia tünetek, a patikákban a gyógyszerészektől is kérhetünk segítséget. Megbízható pirulával, orr- és szemcseppel látnak el, amíg nem lesz módunk eljutni a szakrendelésre. A szakképzett gyógyszerészt tájékoztassuk a meglévő alapbetegségeinkről, gyógyszerszedési szokásainkról, hogy ennek ismeretében választhasson számunkra megfelelő, az allergiás tüneteket enyhítő készítményeket.

    Ezt olvasta már? Parlagfű-allergia és immunterápia

    Hirdetés

    Dr. Szalai Éva gyógyszerész, a következtető jó tanácsokkal szolgált:

    - A parlagfű-allergia esetén, amiben július közepétől, október végéig milliók szenvednek, körültekintőnek kell lenni az orrspray, és a gyógyszer kiválasztásánál is. Különösen ügyelni kell, ha a szer érösszehúzó hatóanyagot tartalmaz, mivel az ilyen készítményt csak rövid ideig, 3-14 napig, szabad használni, mert a tartós alkalmazása tönkreteheti az orrnyálkahártyáját, orrfolyást és a szaglás képességének elvesztését eredményezheti. Ezek a szerek az allergiás folyamatot nem akadályozzák meg, mivel a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hatnak. A szénanátha kínzó tünetei enyhülnek, de nem szűnnek meg. Az orrdugulást is rövid időre csökkentik a speciális készítmények. Az évek óta parlagfű-allergiában szenvedők jól tudják, hogy a számukra megfelelő, hatásos gyógyszer szedését néhány héttel a szezon indulása előtt, már el kell kezdeni. Ezt mindig a szakorvossal egyeztessük, hiszen a készítményeket is ő írhatja fel, változó mértékű kedvezménnyel. A pirulákat az esti órákban, lefekvés előtt kell bevenni kissé álmosító hatásuk miatt.

    A parlagfű-allergiások fel vannak készülve arra, hogy a szezon ideje alatt kerülik az olyan helyeket, ahol parlagfűvel találkozhatnak. Megtanulták, hogy a pollen miatt gyakrabban mosnak hajat, s cseréljék az ágyneműjüket, sűrűbben porszívózzanak, s ne szárítsák ruhájukat a szabadban. Mi a helyzet a keresztallergiával, ami szintén számos kellemetlenséget okozhat?

    - Sajnos kevesebben tudják, mint az ajánlatos lenne, hogy mely ételek fogyasztása tilos, vagy nem ajánlott a parlagfű-allergiában szenvedők számára. A keresztallergia azt jelenti, hogy egyes zöldségek, és gyümölcsök fogyasztása során olyan reakciók léphetnek fel, mint amilyet maga a parlagfű okoz. Elég például görögdinnyét, vagy paradicsomot fogyasztaniuk a parlagfűre érzékenyeknek, és a szervezetük hisztamint szabadít fel, aminek hatására gyulladás keletkezik a szervezetben. Mindez a hatás csak a nyersen fogyasztott zöldségekre, és gyümölcsökre érvényes. A keresztallergia során néhány perc elegendő ahhoz, hogy a bőr-, száj-, szájpadlás-, ajak- vagy orrviszketést idézzen elő. Ha súlyosabban reagál a szervezet, akkor fulladás, köhögés, szűnni nem akaró tüsszögés, és nehézlégzés is felléphet. Ilyenkor azonnal orvosi segítséget kell kérni.

    Milyen zöldség- és gyümölcsfogyasztás nem ajánlatos a keresztallergia elkerülése érdekében?

    - Ilyen lehet a paprika, a paradicsom, a cukkini, a napraforgóolaj és -mag, a citrusfélék mindegyike, a banán, az ananász, a bogyós gyümölcsök. Az allergiát egyébként az immunrendszer túlműködése okozza, bizonyos esetekben a szervezet, az egyébként ártalmatlan környezeti hatásokra (pollen, penész, lakás-, virágpor, állatszőr, atkák, madártoll) heves reakcióval válaszol. A szervezet hisztamin felszabadításával igyekszik védekezni, s ennek hatására alakul ki a tüsszögés, az orrfolyás, a szem- és szájpad viszketés, a kínzó köhögés.

    Felmérések igazolják, hogy ha mindkét szülő allergiás betegségben szenved, akkor a születendő gyermeknek 80 százalék esélye lesz arra, hogy előbb-utóbb ő is allergiás legyen valamire a környezetében.

    - Csecsemőkorban főként az ételallergia jellemző, ami a tejérzékenységben nyilvánul meg, ami bőr-, emésztési- és a légúti tüneteket produkál. Ha ismert a családban előforduló allergia, akkor ajánlatos a babát minél tovább szoptatni, anyatejjel táplálni, vagy tehéntej helyett hypoallergén, vagy teljesen tejmentes tápszerrel táplálni. A légúti allergiák 2-3 éves korban bukkannak elő, főként a házi por atkára, állati szőrre – ezért sem helyes kutyát, vagy macskát a gyermek ágyába, ágyneműje közé engedni –, valamint a toll- vagy a penészgomba-allergia. Fulladás, köhögés, viszketés a legjellemzőbb tünet. A szénanátha 6-7 éves korban léphet fel, elsősorban kötőhártya gyulladás kíséri, orrfolyás, és tüsszögés. A pollenallergiás gyermekek a virágzás idején lehetőleg ne töltsenek hosszú időt a szabadban, hajukat mindennap megmoshatjuk, s ruhájukat naponta többször is cserélhetjük. Kocsival történő utazás során ajánlatos az ablakot felhúzva tartani ebben az időszakban, s beszerezni a pollenszűrőt. A nyaralást érdemes olyan helyre tervezni, ahol nem találhatók az adott pollenek. Erre a legalkalmasabb a tengerpart, és a hegyvidék.

    Mi a helyzet a homeopátiás készítményeknek a jótékonynak vélt hatásával az allergia esetében?

    - Előbb a kalciumot említeném, ami alapvetően minden allergiás betegségre hatástalan, csak egy hazai mítosz, miszerint a kalcium jó hatással van az allergiára, vagy a rovarcsípésekre. A Calcimusk ampullára épp ugyanez mondható el, ráadásul pár napos adagja sokkal drágább, mint a valódi hatást kifejtő allergiaellenes tabletta. A homeopátiás szerekre, melyek ára igen borsos, komoly klinikai vizsgálatok alapján szintén kijelenthető, hogy teljesen hatástalanok allergia esetén is. Ezek a készítmények azt a hatást keltik a páciensben, hogy nem gyógyszeralapú készítménnyel védekeznek az allergiával szemben. Csakhogy ez a placebo hatással egyenlő, vagyis áltudományos ruhába öltöztetett becsapásról van szó, amit nem minden szakember gondol így – zárta gondolatát dr. Szalai Éva gyógyszerész.

    A koreai szúnyogokról

    Nem hallgathatjuk el a hazánkban gyorsan terjeszkedő koreai szúnyogok komoly betegséget hordozó hatását. Nappali életmódja miatt az irtásuk is akadályokba ütközik. Ráadásul a telet is átvészelték Magyarországon, s a melegebb hónapokban még jobban érzik magukat. A hazai szúnyogok csípése csupán kellemetlen szúró, viszkető érzést okoz, de mindez hamar elmúlik, ha a gyermek nem kaparja el, s nem fertőződik felül bármilyen szennyezett anyaggal. A három, újnak számító szúnyogfajta viszont minden esetben ember által került Magyarországra. Ezek a veszélyes, komoly betegség hordozó vérszívók: a tigris-, más néven a zebraszúnyog, az ázsiai bozót-, valamint a koreai szúnyogok. Utóbbi veszélyes betegséget is terjeszthet, köztük a bőrférgességet, az agyvelőgyulladás bizonyos fajtáját, a Nyugat-nílusi lázat és a zika kórokozóját. Ennek a szúnyogfajnak a sugárirányú terjedését a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának kutatói fedezték fel Pécs területén. A szúnyogok a nyálukkal fertőznek, növényi nedveken élnek, de a peterakáshoz szükséges tápanyagot a vérből szerzik meg. A vér származhat állatokból, vagy emberekből. Így egy alkalommal, ebben az időben csípnek, majd lerakják petéiket, és elpusztulnak. A kutatók eddig nyolc egyedet gyűjtöttek be hazán dél-nyugati táján. Sajnos a klímaváltozás is elősegíti a behurcolt szúnyogok továbbterjedését- és életben maradását. Az első egyedek petéi autógumi szállítmánnyal érkeztek hazánkba. Jó tudni, hogy a koreai szúnyog csípése a kismamákra, és a gyermekekre a legveszélyesebb. Irtással lehet megszabadulni tőlük, de arra nincs elegendő pénz, hogy az életben maradt egyedeket felkutassák. Akinél bármilyen tünetet, rossz közérzetet, kiütést, betegséget vált ki a koreai szúnyog csípése, azonnal orvoshoz kell fordulni. Jelenleg speciális gyógyszerrel nem gyógyítható a csípésük okozta kórság, csak a hazai készítményekkel.

    Olvasson tovább! Az állati szőr okozta allergia kezelése

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Balogh Mária, újságíró

    Módosítva: 2018.07.16 18:31, Megjelenés: 2018.07.03 15:28
    Címkék: Pollenallergia,
   • Cikkajánló

    Száraz, hámló bőr

    Száraz, hámló bőr

    Dr. Lesznyák Judit

    Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

    Szájüregi gyulladások

    Szájüregi gyulladások

    Szponzorált tartalom

    Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

    Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

    Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

    A szénanátha megelőzését most kell elkezdeni!

    Aki a következő tavasszal nem akar szenvedni a pollenallergia kellemetlen tüneteitől, a tüsszögőrohamoktól és a könnyezéstől, most kell elkezdenie a hosszú távú megelőzést.

    A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

    A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

    Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

    A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is jelentkezhet.

    Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés

    Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya, sokaknak ismerősek lehetnek az allergiás nátha (szénanátha) tünetei. A panaszok olykor már télen elkezdhetik gyötörni a pácienst. Egyes fák ugyanis enyhe időben a megszokottól eltérően akár már januárban megkezdhetik virágzásukat, így például a mogyoró, az éger és a nyír is.

    A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

    A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a kellemetlen tüneteket.

    Tények és tévhitek a szénanátháról

    Tavasszal sokan megtapasztalják a pollenallergia tüneteit: az orrfolyást, az orrdugulást és a szemviszketést. De vajon a szénanátha tünetei csak tavasszal jelentkeznek? A lakásban tartózkodók megúszhatják a kellemetlen tüneteket? Cikkünkben a pollenallergiával kapcsolatos 9 leggyakoribb tévhitet oszlatjuk el.

    A pollenallergia egész évben okozhat allergiás tüneteket

    Egyre gyakoribb, hogy egész évben megmaradnak az allergiás tünetek a pollenallergiás betegeknél. Leggyakrabban a szemet érintő tünetek (pl.: pirosság és viszketés) jelentkeznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások