• És ha nem a parlagfű a hibás az allergiáért?

    Szerző: Dr. Hegedűs György, Chilopass Egészségközpont

    Egyre több embert érint az allergia, így nagyon sokat hallhatunk a fajtáiról, a tüneteiről, a kivizsgálások és kezelések módjairól. A kiváltó okok azonban széles skálán mozognak.

    Mi is okozza az allergiát?

    Számtalan típusú allergiát különböztetünk meg egymástól, melyeknek közös tulajdonsága, hogy mind hasonló mechanizmussal működnek: mindig van egy kiváltó tényező, az allergén, amely lehet pollen, fém, étel, állatszőr, stb. Az allergiás beteg immunrendszere ezek valamelyikére túlzott reakcióval válaszol, ezt nevezik allergiás reakciónak. A heves immunválasz következtében pedig számos kellemetlen tünet jelentkezhet a szénanáthától, az asztmán keresztül az emésztési zavarokig.

    Az allergia alapvető kezelési lehetőségei

    • Az allergén kerülése: amikor már megállapították, hogy mi okozza a tüneteit, megpróbálhat az életmódján olyan módon változtatni, hogy az érzékenységet okozó anyagokat (állatszőr, élelmiszerek, pollenek) elkerüli.
    • Az immunválaszt tompítjuk különféle allergiaellenes készítményekkel (antihisztaminokkal, szteroidokkal, egyéb gyógyszerekkel).
    • Alkalmazhatunk természetes módszereket a tünetek enyhítésére.

    A betegek gyakran tapasztalják, hogy a fent említett módszerek eleinte hatásosnak bizonyulnak, ám idővel a szervezet hozzászokik a kezelésekhez, ami miatt a kellemetlen tünetek újra felerősödhetnek.

    Hirdetés

    Mit tehetünk a közérzetünk javulása érdekében?

    Nézzük a parlagfű allergia példáján keresztül! Gyakran az allergén anyagokat hisszük az allergiás reakció kiváltó okának, ám ez a feltételezés alapvetően téves. Az allergia oka ugyanis nem lehet az allergén (pl. parlagfű), csupán annak kiváltó tényezője.

    Nem az a kérdés, hogy mi váltja ki az allergiát, hanem hogy miért váltja ki! Az allergiás betegek szervezetében olyan folyamatok zajlanak le, amelyek miatt az immunrendszer másképp reagál bizonyos anyagokra, amikre elképzelhető, hogy régebben egyáltalán nem volt érzékeny. Tapasztalatom szerint nem kívül, hanem a szervezetünkben kell keresni az okot.

    Mitől változhat meg az immunrendszerünk?

    Allergia: miért van egyre több beteg?

    Allergiás vagyok erre vagy arra - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet! Allergia: miért van egyre több beteg?

    Nagyon sok allergiás beteggel beszéltem már, és a legtöbb esetben világosan kirajzolódott, hogy mi volt az a konkrét stresszhelyzet, ami megelőzte az allergia kialakulását. Válás, haláleset, munkahelyi konfliktus, anyagi probléma. Leginkább a stressz tudatos vagy tudatalatti hatása bontja meg a szervezeti egyensúlyt, ami pedig az egész működésére kihat, így kijelenthetjük, hogy legtöbb esetben az allergia is pszichoszomatikus betegség.

    Hogyan kezelhető az allergia?

    A kezelés során elkövetett legnagyobb hiba, hogy az esetek túlnyomó többségében csupán a tüneteket vagy a betegséget akarjuk kezelni, pedig az csak maga a következmény. Ha a szervezet egyensúlyba kerül, jó eséllyel minden kóros folyamatot korrigál, hiszen így van kódolva. Ezért az allergia megjelenése esetén is nagyon fontos az egészséges életmódra való törekvés. Véleményem szerint nincsen általánosan hatékony, speciális kezelés egészséges életmód nélkül.

    A tüneti kezelés is elengedhetetlen

    Egyre gyakoribb az ételallergia - mi az oka?

    Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre. Egyre gyakoribb az ételallergia - mi az oka?

    Természetesen az allergia tüneti kezelése is fontos, hiszen az ok megszüntetése nem mindig egyszerű és főleg nem elég gyors. Az életmódbeli változtatások lassan, hetek, hónapok alatt fejtik ki hatásukat, ez idő alatt pedig szükséges az allergiás tünetek kezelése. Ilyenkor jöhet szóba a gyógyszeres kezelés, amely segít, hogy közérzetünk javuljon, így gond nélkül elláthatjuk napi feladatainkat. Ezáltal máris csökken a stressz és jobban tudunk figyelni az életmód átalakítására is, a javulás bekövetkezéséig viszont javasolt a tüneteket kezelő terápia.

    A javuláshoz vezető út

    Helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres testmozgás. Ezek elengedhetetlen tényezői az egészséges életmódnak. Nyilvánvalóan célszerű az allergiát kiváltó anyag kerülése is, amely tapasztalataim szerint nem minden esetben jelenti azt, hogy életünk végéig tart ez az állapot.

    Figyeljünk önmagunkra!

    Mindenki számára fontos lenne, hogy naponta legalább fél órát magára fordítson, amikor pihen, kikapcsolódik, “semmit tesz”. Elsajátíthat például egy légzőtechnikát, ami segít relaxálni. Foglalkozzon a hobbijával! A gyógyszeres terápia sokkal nagyobb eséllyel lesz sikeres abban az esetben, ha törekvéseivel egy új, egészségesebb életmód felé fordul, amely által szervezete is egyensúlyba kerülhet.

    (Dr. Hegedűs György, Chilopass Egészségközpont)

    Módosítva: 2015.07.06 20:01, Megjelenés: 2015.07.06 20:01
   • Cikkajánló

    Percentilis görbék

    Percentilis görbék

    Dr. Árki Ildikó

    A gyermekek súly- és hosszfejlődésének nyomon követését szolgálják.

    Fáradékonyság

    Fáradékonyság

    Dr. Antalffy Katalin Anita

    A fáradékonyság hátterében különböző okok állhatnak. Mik lehetnek ezek?

    Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

    Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

    Miért vagyok allergiás a háziállatomra?

    Az állati eredetű allergiák között a macskaszőr és a kutyaszőr okozta allergia gyakran fordul elő. Ezek kezelésében nehezítő tényező, hogy az allergiás panasz jelentkezése esetén is érzelmi okokból nagyon nehéz megválni a házi kedvencektől.

    A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

    A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Küszöbön az idei parlagfű szezon

    A leggyakoribb allergén növény virágzása hamarosan kezdetét veszi. Az előrejelzések szerint - az enyhe tél és a csapadékos tavasz miatt - az allergiások az idei szezonban a korábbinál erősebb pollenterhelésre készülhetnek.

    Parlagfű helyzetkép: egyre több allergiás beteg

    A parlagfű pollenszórásának csúcsidőszakában a lakosság egyre nagyobb része tapasztalja allergiás tünetek jelentkezését. A szakember szerint a védekezés kulcsa - a parlagfű irtás mellett – a jól beállított tüneti kezelés, vagy a tartós megoldást nyújtó immunterápia.

    Parlagfű: jótékony és hasznos növény?

    Az interneten kering egy levél, amelynek írója azt taglalja, a parlagfű mennyire egészséges és intelligens növény. Annak fényében, hogy minden lehetséges fórumon ennek ellenkezőjéről hallani, érdekes állításokat tartalmaz, mind orvosi, mind növénytani szempontból.

    Együtt a legrosszabb: légszennyezettség és allergia

    Közeleg június 30-a, a földhasználók számára törvényben előírt határidő területük parlagfű-mentesítésére, melynek elmulasztása akár 2 millió forintos bírsággal is járhat. Különösen fontos ez a nagyvárosokban és környékükön, mivel a légszennyezettség fokozza az allergiás reakciókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Hogy lesz így párom?
    Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
    Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
    A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások