Így készül a pollenjelentés!

Szerző: WEBBeteg - Kéky Kira, újságíró
Megjelent: 2014.06.30

Gyönyörű geometriai formák a mikroszkóp alatt - a természet valóban rendkívüli szépséggel tudja megalkotni még a polleneket is, már-már képes vagyok megbocsátani az égernek vagy a nyírfa virágporának, hogy tüsszögést és könnyezést okoznak. Elmondom, hogyan készül a pollenjelentés és honnan tudható, hogy az allergiás mire számíthat a következő napokban.

Huszonhárom méter magasan vagyunk, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala egyik épületének tetején, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai hálózatának munkatársai ide járnak, hogy bevegyék a pollencsapdából az eddigi szalagot és újat tegyenek fel.

Pollennaptár

A magyarországi allergén növények virágzási periódusait tekintheti meg az alábbi linkre kattintva: Pollennaptár

Európában egységesen Hirst-típusú térfogati mintavevővel (Burkard-csapdával) végzik a pollen-koncentráció mérését. A pollencsapdák mindig magas épületek tetején, a fák koronája felett (ideálisan legalább 15 méter magasan) találhatók, és 7 napnyi pollen befogására alkalmasak - ám Budapesten például minden nap beszedik, és vizsgálják a pollencsapda tartalmát. A szerkezet helyét úgy választják meg, hogy a széljárást ne árnyékolja le fal vagy más felület. Egy ilyen csapda 30-50 kilométer sugarú terület pollenterheléséről nyújt információkat.

Hazánkban 19 helyszínen – minden megyeszékhelyen - 32 növény és 3 gomba légköri pollen-, illetve spórakoncentrációját figyelik.

Köhög, tüsszög? Mikor gondoljunk gyermekeknél pollenallergiára?

Allergia bármely életkorban jelentkezhet, így nem ritka, hogy már óvodáskorú gyermekek is kezelésre szorulnak. A légúti allergiák ellen azonban létezik egy igen hatásos gyógymód, melynek segítségével a szövődmények is megelőzhetők. Köhög, tüsszög? Mikor gondoljunk gyermekeknél pollenallergiára?

Maga a csapda kicsi, fémből van, és egy nagy lapát segítségével folyamatosan szélirányba fordul. Van benne egy pumpa, mely percenként 10 liternyi levegőt szív be egy 2x14 milliméteres nyíláson keresztül - ez az emberi légvételnek megfelelő levegőmennyiség, tehát modellezi, hogy mennyi virágport (és más szennyeződést) szipákolunk be nap mint nap.

A szerkezet belsejébe érkező levegő nekicsapódik egy dobra erősített, ragadós anyaggal (általában vazelinnel) előkezelt 2 cm széles szalagnak. Tulajdonképpen itt esnek fogságba a virágpor szemek, és persze minden más, ami bejut a csapda pici nyílásán. Ráadásul mindez nem statikus "pollentemető"! Egy óraszerkezet segítségével 2 mm/óra sebességgel forog a szalagot rögzítő dob, így vizsgálatkor még azt is meg lehet mondani, hogy az adott pollen a nap mely órájában esett csapdába.

A szerkezetben lévő, forgó dobról levett szalagot a laboratóriumba viszik, és mikroszkóppal vizsgálják meg. A ragadós szalagon nem csupán a pollenek tapadnak meg, hanem mindenféle más, apró szennyeződés is, így tulajdonképpen a légszennyezésről is lehet egy általános képet kapni a vizsgálatkor.

Magyarországon csupán kevés városban elemzik a pollencsapda szalagjára tapadt virágport, sok városból hetente postázzák az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének laborjába a mintát, és itt számolják meg a polleneket.

A szalagot egy napnyi mintát tartalmazó csíkokra vágják fel. Az így kapott pár centiméteres mintát üveglaphoz rögzítik és megfestik fuxinnal, mely általános sejtfesték. Erre azért van szükség, mert a polleneknek általában nincs színük, ezért észrevehetetlenek lennének.

mikroszkóp A mikroszkóp 400-szoros nagyítása alatt a szalag elejétől indulva azonosítják a különböző növények virágporait és számolni kezdik őket.

Az Aerobiológiai Hálózat állomásai egységes leolvasási módszert alkalmaznak (Nikon Labophot-2 mikroszkóp, 400x-os nagyítás). Az eredményeket 24 órás átlagban db/m3 egységre kifejezett értékben adják meg.

Vizsgálatkor a papíron a dátum mellett az adott óra is szerepel, így akár óránkénti adatok is kinyerhetők, ebből lehet tudni például, hogy allergiásoknak hajnalban, kora reggel érdemes átszellőztetni a lakást, ilyenkor a legkisebb a pollenterhelés!

A különböző pollenszemeket a gyakorlott aerobiológus azonnal felismeri és osztályozza. Különösen figyelnek az ürömre és a parlagfűre. Egy Excel táblázatba viszik be a kapott adatokat, és így számolják ki azt, hogy milyen koncentrációban fordul elő az adott allergén a levegőben. Az erről készült jelentés elérhető az OKI honlapján. Az előző napi budapesti adatokon kívül néhány vidéki város napi, és több vidéki város elmúlt heti adatai láthatók.

A virágporon kívül gombaspórákat is számolnak, mivel a gombák általában 4*-os, erős allergének.

Parlagfűpollen-riasztás (PPRR)

Parlagfűpollen-riasztást adnak ki akkor, ha a parlagfű pollenszemeiből 30 darabnál többet mérnek a levegőben köbméterenként, mivel ez már minden arra allergiásnál tüneteket okoz.

Az elmúlt tíz év vizsgálatai alapján, Magyarországon egy évben 28-42 ilyen nap van. A parlagfű, mely az egyik legagresszívebben allergizáló gyomnövény augusztus elejétől szeptember végéig szórja pollenjeit, a csúcs augusztus végén, szeptember elején van.

A PPRR térképek úgy készülnek, hogy a 19 állomáson mért parlagfű (Ambrosia) pollenkoncentrációja alapján egy speciális matematikai modellt használva becslik meg heti átlagkoncentráció országos területi eloszlását. A térképhez csatolt szöveges előrejelzés alapján tájékozódhatunk a következő napok várható pollenterheléséről.

Igazából az adatok csupán tájékoztatásra jók, hiszen hiába tudjuk, mennyi a pollen, tenni ellene semmit nem lehet. Viszont felhívja az érzékenyek figyelmét arra, hogy az adott hetekben mekkora pollenterhelésre, és ezzel kapcsolatban a tünetek milyen mértékű fokozódására kell számítani, és hogy legyen náluk elegendő gyógyszer, illetve ennek tudatában tervezzék meg a szabadban tartózkodásukat.

A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. Hogyan kerülheti el a kellemetlen tüneteket? Részletek

Tippek, trükkök!

Pollenszezonban érdemes gyakrabban porszívózni és vizes takarítást csinálni, nedves ruhával áttörölni mindent, amit lehet, a függönyt is gyakrabban célszerű öblíteni. Aki allergiás, annak a gyakori hajmosás, és a ruházat gyakori cseréje is észrevehetően csökkentheti a tüneteit.

Ha valaki éjszaka tüsszög, folyik az orra, akkor gyors segítséget jelenthet, ha megmossa vízzel az arcát, nedves kézzel áttörli a haját, és lecseréli a párnahuzatát. Így ideiglenesen csökkennek a tüneteik!

Mit jelentenek a pollenek mellett a csillagok?

* - panaszokat nem okoz, illetve allergenitásáról nincsenek adatok

** - nem gyakori allergén, keveseket betegít meg

*** - gyakori allergén

**** - nagyon gyakori allergén, igen sokan szenvednek tőle

Automatizált pollen-koncentráció vizsgálat?

Jó ideje felmerült már az igény arra, hogy a pontos pollenszám megállapítása ne emberi feladat legyen, hiszen manapság a munkatársak napi több órát foglalkoznak a csapdába került pollenek azonosításával és számolásával. A csapdák ürítése és újratöltése a legkisebb munka, a leglassabb az adatok feldolgozása, tehát a preparált minta mikroszkópos analízise.

A folyamatok meggyorsítására az elmúlt évek során több olyan projekt is indult, amelyeknek célja az automatikus pollenleolvasási rendszerek kifejlesztése, ám egyelőre még csak kísérleteznek olyan programokkal, melyek felismerik a polleneket, és okosíthatók, taníthatóak is.

Érdekesség

Az Aerobiológiai hálózatot 1991-ben kezdték kiépíteni hazánkban, 1992-től már volt rendszeres pollenjelentés.

Ha valaki nem tudja, hogy mire allergiás, akkor a Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) – egy nemzetközi együttműködés részeként – az allergiások számára létrehozott úgynevezett Pollen Naplójának segítségével akár ezt is kiderítheti. A pollennapló vezetéséhez díjmentesen lehet regisztrálni, a szolgáltatott pollen adatok ingyenesek.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Pollen Napló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést. Az OKI a felhasználók figyelmét nyomatékosan felhívja arra, hogy tüneteikkel forduljanak kezelőorvosukhoz, és ne kezdjék el saját magukat kezelni, ill. ne módosítsák az orvos által előírt kezelést.

(WEBBeteg - Kéky Kira, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Allergia is okozhat fülpattogást

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

Kérdések és válaszok a parlagfű...

A növény virágzásának csúcsidőszaka augusztus közepétől szeptember közepéig tart. Cikkünkben összegyűjtöttük a parlagfű-allergiával...

A napokban tetőzik a pollenszezon

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Pollenallergia: tünetek, okok és...

Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya, sokaknak ismerősek lehetnek az allergiás nátha (szénanátha) tünetei.

Nyáron súlyosbodhat az asztma

Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Az asztmás gyermekek közel 90 százalékánál, a felnőttek 65 százalékánál...

Az allergiás nátha kezelésének...

Az egyes terápiás lehetőségek figyelembe vételével alakították ki az allergiás eredetű nátha (szénanátha és nem szezonális allergiás nátha)...

Allergia - Fontos tudnivalók

Ha magas az allergizáló pollen koncentrációja a levegőben, száraz, napos, szeles idő van, inkább ne szervezzünk szabadtéri elfoglaltságot.

Pollennaptár

A magyarországi allergén növények virágzási periódusai, jellemző pollenszezon fák, fűfélék, gyomnövények esetén.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.