• Immunterápia a gyakorlatban - négy év tapasztalatai

    Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

    Az allergia egyetlen oki terápiája. Gyógyszermentes kezelési mód, mely tartós megoldást ígér a tünetek ellen. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa, az immunterápiás kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól nyilatkozott.

    Az immunterápia a környező országokhoz képest hazánkban kevésbé elterjedt módszer, az allergia kezelésére. Hogyan változott az elmúlt időszakban a terápia ismertsége?

    Való igaz, hogy Németországban, vagy Hollandiában jóval elterjedtebb a készítmények alkalmazása, azonban hozzá kell tennünk, hogy ezekben az országokban a támogatás is közel 100 százalékos. Itthon az Egészségbiztosító nem támogatja a kezeléseket, így például parlagfű allergiás beteg esetében a terápia éves költsége eléri az 50 ezer forint körüli összeget. Havi szintre lebontva azonban ez 7 ezer forint körüli kiadást jelent, ami összehasonlítva az egyéb allergiaellenes szerek árával, már sokak számára elfogadható.

    A 3-5 éves immunterápiás kezelés ideje alatt folyamatosan elhagyható az egyéb készítmények használata, majd a 10-12 tünetmentes év alatt semmilyen költséggel nem kell számolni, hiszen a tünetek sem jelentkeznek majd. A kezelés költségei tehát nem változtak, az ismertség és elismertség azonban igen, a kezelésre jelentkezők száma évről-évre nő.

    Hirdetés

    Mi az oka, hogy egyre többen érdeklődnek és kezdik meg a kezelést? Mit nyújt az immunterápia a hagyományos kezelésekhez képest?

    Immunterápiás kezelés


    Az allergiás panaszok hatékony kezelésének egyre elterjedtebb módja az immunterápia. A ma elérhető kezelési módok közül jelenleg ez az egyetlen eszköz, mely nem csak a tüneteket kezeli, de idővel képes a beteget hozzászoktatni ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. Kinek, mikor és hogyan alkalmazható az immunterápia?>>

    A Budai Allergiaközpontban 2009 óta közel 200 kezelést végeztünk, melyből 110 jelenleg is folyamatban van. Ez a szám nem tükrözi azonban az érdeklődők számát, ugyanis, mint minden terápiánál, a kezelés megkezdésének itt is vannak bizonyos kritériumai, s így sajnos nem mindenkinél alkalmazható immunterápia. A beteg alapos kikérdezése, a tünetek erőssége és az allergiavizsgálat(ok) eredményei alapján határozható meg, hogy a betegnél megkezdhető-e a kezelés. Mint minden terápia esetében, itt is léteznek ellenjavallatok.

    A terápiában részesülő légúti allergiás betegeknél szublingvális, vagyis szájon át, nyelv alatt alkalmazandó kezelésben részesülnek: tabletta, vagy cseppek formájában, a megadott dózis szerint használják a készítményeket. Az érdeklődés fokozódásának egyik lehetséges oka tehát, hogy a kezelés mindössze napi pár percet vesz igénybe és a beteg otthonában alkalmazható. A népszerűség másik lehetséges oka, hogy az immunterápia tartós és gyógyszermentes megoldást biztosít az allergiás tünetek ellen.

    Tévhitek az allergia kezeléséről


    A lakosság közel egyharmada szenved a szezonális allergia tüneteitől, a betegséggel kapcsolatban mégis sok tévhit kering a köztudatban. A nem megfelelően kezelt allergiás betegség rövid távon a páciensek életminőségét jelentősen rontja, hosszabb távon pedig szövődmények megjelenéséhez is vezethet, mely lehet további allergiák kialakulása, vagy asztmás betegség is. Tévhitek az allergia kezeléséről>>

    Jellemzőek a súlyosabb tünetekkel küzdő betegek, akik főként a tartós gyógyszerszedést elkerülése végett, vagy annak nem megfelelő hatékonysága miatt választják az immunterápiát. Az eredmények összesítése alapján a betegeknél az immunterápia - már a kezelés első évében is - a korábbiakban alkalmazott, más típusú kezeléseknél jóval hatékonyabbnak bizonyult.

    Az Őszi Szegedi Allergia Napon tartott előadásában részletesebben is ismertette a kezelésekkel kapcsolatos tapasztalatait. Hogyan látja az immunterápia hazai helyzetét a jövőben?

    A vizsgálati anyagok összesítésénél 57 beteg, 21 nő és 36 férfi adatait dolgoztam fel. Életkorukat tekintve a betegek közt szerepelt 6 éves és 50 éves is, többségük - 51 fő - parlagfű allergiával kezelt. A kontroll vizsgálatok alkalmával a betegek a kezelés első és második évében is pontozták tüneteik erősségét, életminőségük alakulását.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A teljes terápia időtartama minimum 3 év, a legjelentősebb javulást a betegek azonban rendszerint már az első évben tapasztalták: különösen az orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés tekintetében. Ezzel párhuzamosan az életminőség terén is az első év hozta a leglátványosabb javulást.

    A hazai helyzetre vonatkozóan bizakodó vagyok. 2008 óta a MAKIT Immunterápia Szekciójának vezetőségi tagjaként a szakmai háttérmunkálatokban is részt veszek a kezelés ismertségének növeléséért. Bízom benne, hogy a finanszírozási kérdésre is sikerül megoldást találnunk, hogy a kezelés még szélesebb rétegek számára váljon elérhetővé.

    (orvostkeresek.hu)

     

    Legutóbb frissült: 2012.10.11 12:05
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az immunterápiák előnyei

    A daganatos betegek részéről felmerülő kérdések legtöbbször a nemzetközi szakirodalom által publikált eredményeket, a gyógyulás esélyeit, a terápiához való hozzáférés lehetőségeit, illetve a terápia lehetséges mellékhatásait érintik.

    Az asztma kezelési lehetőségei

    A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít Önnek eldönteni, hogy az Ön esetében a kor és a betegség súlyossága függvényében melyik kezelési lehetőség a legmegfelelőbb.

    Méhcsípés allergia - Honnan tudhatom, hogy érintett vagyok-e?

    Aki másra allergiás, az a rovarcsípésre is? Felnőttkorban is kialakulhat? Ki lehet nőni? Fontos tudni, hogy a legtöbb ember nem allergiás a rovarcsípésekre. A csípés helyén keletkezett helyi reakciók nem feltétlenül erre utalnak. Kiemelten fontos megkülönböztetni a normális, illetve az allergiás reakciót, így a félelmek, egészségügyi beavatkozások, kiadások is csökkenthetők.

    Immunterápiával az allergia ellen

    A modern orvostudománynak köszönhetően, már nemcsak az allergiás tünetek, panaszok akut csökkentésére van lehetőség, hanem immunterápiával a kellemetlen panaszokat évekig elfelejthetjük az allergiaszezonban.

    Allergia - A hajlam örökölhető

    A gyermekkori allergiák kivizsgálásakor gyakran derül fény a családon belüli halmozódásra. A statisztikák szerint 50-80 százalékban fordulhat elő azoknál a gyermekeknél a betegség, akiknél az egyik vagy mindkettő szülő szintén allergiás.

    Miért kell kezelni a szénanáthát?

    A szénanátha krónikus betegség, amit komolyan kell venni!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások