Immunterápia a gyakorlatban - négy év tapasztalatai

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent: 2012.10.11.

Az allergia egyetlen oki terápiája. Gyógyszermentes kezelési mód, mely tartós megoldást ígér a tünetek ellen. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa, az immunterápiás kezeléssel kapcsolatos tapasztalatairól nyilatkozott.

Az immunterápia a környező országokhoz képest hazánkban kevésbé elterjedt módszer, az allergia kezelésére. Hogyan változott az elmúlt időszakban a terápia ismertsége?

Való igaz, hogy Németországban, vagy Hollandiában jóval elterjedtebb a készítmények alkalmazása, azonban hozzá kell tennünk, hogy ezekben az országokban a támogatás is közel 100 százalékos. Itthon az Egészségbiztosító nem támogatja a kezeléseket, így például parlagfű allergiás beteg esetében a terápia éves költsége eléri az 50 ezer forint körüli összeget. Havi szintre lebontva azonban ez 7 ezer forint körüli kiadást jelent, ami összehasonlítva az egyéb allergiaellenes szerek árával, már sokak számára elfogadható.

A 3-5 éves immunterápiás kezelés ideje alatt folyamatosan elhagyható az egyéb készítmények használata, majd a 10-12 tünetmentes év alatt semmilyen költséggel nem kell számolni, hiszen a tünetek sem jelentkeznek majd. A kezelés költségei tehát nem változtak, az ismertség és elismertség azonban igen, a kezelésre jelentkezők száma évről-évre nő.

Mi az oka, hogy egyre többen érdeklődnek és kezdik meg a kezelést? Mit nyújt az immunterápia a hagyományos kezelésekhez képest?

Immunterápiás kezelés
Az allergiás panaszok hatékony kezelésének egyre elterjedtebb módja az immunterápia. A ma elérhető kezelési módok közül jelenleg ez az egyetlen eszköz, mely nem csak a tüneteket kezeli, de idővel képes a beteget hozzászoktatni ahhoz az allergénhez, amely korábban panaszokat okozott. Kinek, mikor és hogyan alkalmazható az immunterápia?

A Budai Allergiaközpontban 2009 óta közel 200 kezelést végeztünk, melyből 110 jelenleg is folyamatban van. Ez a szám nem tükrözi azonban az érdeklődők számát, ugyanis, mint minden terápiánál, a kezelés megkezdésének itt is vannak bizonyos kritériumai, s így sajnos nem mindenkinél alkalmazható immunterápia. A beteg alapos kikérdezése, a tünetek erőssége és az allergiavizsgálat(ok) eredményei alapján határozható meg, hogy a betegnél megkezdhető-e a kezelés. Mint minden terápia esetében, itt is léteznek ellenjavallatok.

A terápiában részesülő légúti allergiás betegeknél szublingvális, vagyis szájon át, nyelv alatt alkalmazandó kezelésben részesülnek: tabletta, vagy cseppek formájában, a megadott dózis szerint használják a készítményeket. Az érdeklődés fokozódásának egyik lehetséges oka tehát, hogy a kezelés mindössze napi pár percet vesz igénybe és a beteg otthonában alkalmazható. A népszerűség másik lehetséges oka, hogy az immunterápia tartós és gyógyszermentes megoldást biztosít az allergiás tünetek ellen.

Immunterápiás kezelés
A lakosság közel egyharmada szenved a szezonális allergia tüneteitől, a betegséggel kapcsolatban mégis sok tévhit kering a köztudatban. A nem megfelelően kezelt allergiás betegség rövid távon a páciensek életminőségét jelentősen rontja, hosszabb távon pedig szövődmények megjelenéséhez is vezethet, mely lehet további allergiák kialakulása, vagy asztmás betegség is. Tévhitek az allergia kezeléséről>>

Jellemzőek a súlyosabb tünetekkel küzdő betegek, akik főként a tartós gyógyszerszedést elkerülése végett, vagy annak nem megfelelő hatékonysága miatt választják az immunterápiát. Az eredmények összesítése alapján a betegeknél az immunterápia - már a kezelés első évében is - a korábbiakban alkalmazott, más típusú kezeléseknél jóval hatékonyabbnak bizonyult.

Az Őszi Szegedi Allergia Napon tartott előadásában részletesebben is ismertette a kezelésekkel kapcsolatos tapasztalatait. Hogyan látja az immunterápia hazai helyzetét a jövőben?

A vizsgálati anyagok összesítésénél 57 beteg, 21 nő és 36 férfi adatait dolgoztam fel. Életkorukat tekintve a betegek közt szerepelt 6 éves és 50 éves is, többségük - 51 fő - parlagfű allergiával kezelt. A kontroll vizsgálatok alkalmával a betegek a kezelés első és második évében is pontozták tüneteik erősségét, életminőségük alakulását.

A teljes terápia időtartama minimum 3 év, a legjelentősebb javulást a betegek azonban rendszerint már az első évben tapasztalták: különösen az orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés tekintetében. Ezzel párhuzamosan az életminőség terén is az első év hozta a leglátványosabb javulást.

A hazai helyzetre vonatkozóan bizakodó vagyok. 2008 óta a MAKIT Immunterápia Szekciójának vezetőségi tagjaként a szakmai háttérmunkálatokban is részt veszek a kezelés ismertségének növeléséért. Bízom benne, hogy a finanszírozási kérdésre is sikerül megoldást találnunk, hogy a kezelés még szélesebb rétegek számára váljon elérhetővé.

(orvostkeresek.hu)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A kalcium hiányának tünetei A kalcium hiányának tünetei

Memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

Bakteriális hüvelyfertőzés Bakteriális hüvelyfertőzés

Az egyik leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. Milyenek a tünetek?

A bőrfelszínen kialakuló melanoma malignum gyógyszeres kezelése

Az egyedfejlődés során az emberi szervezetben több helyen, lokalizációban fordulnak elő melanociták, azaz olyan sejtek, amelyek a legtöbb esetben...

A célzott molekuláris terápiák és immunterápiák szerepe

A molekuláris diagnosztika fejlődésének köszönhetően évről évre több lehetőség nyílik a daganatok egyénre szabott, célzott kezelésére. Ez azt...

Melanoma malignum: agyi áttétek kezelése

Az agyi áttétek gyakori előfordulása miatt a melanomás betegek nagy részénél rutin vizsgálatként kell javasolni az agy területét is magába...

Az asztma kezelési lehetőségei

A legtöbb asztmás beteg esetén a gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. Orvosa segít Önnek...

A szénanátha megelőzését most kell elkezdeni

Aki a következő tavasszal nem akar szenvedni a pollenallergia kellemetlen tüneteitől, a tüsszögőrohamoktól és a könnyezéstől, annak most kell...

Az immunterápiák előnyei

A daganatos betegek részéről felmerülő kérdések legtöbbször a nemzetközi szakirodalom által publikált eredményeket, a gyógyulás esélyeit, a...

Parlagfű-allergia és immunterápia

Elkezdődött az allergiaszezon, ismét hosszú a várakozás az allergológusnál: megérkeztek a nyírfa-, mogyorópollen-allergiások, ők a már kialakult...

A szénanátha immunterápiás kezelése

Az allergiás nátha egyik hatékony, nem csak a tüneteket enyhítő kezelési módja az immunterápia. Az immunterápia célja, hogy az allergén ne indítsa...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.