Altatás alatti ébrenlét - Mit érez a beteg, észleli-e az altatóorvos?

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

Az anesztézia nem egzakt szakág, a felhasznált gyógyszerek mennyisége és hatása egyénenként különbözik, ez azonban azt is jelenti, hogy ritka esetekben előfordulhat az altatás alatti éberség.

Mi az anesztézia alatti ébrenlét?

Az altatás alatti ébrenlét olyan ritka, ám komoly esemény, amikor egy beteg műtét közben felébred vagy részlegesen éber marad, annak ellenére, hogy az altatóorvos célja a beteg teljes érzéketlensége és tudattalansága. Ebben az állapotban a beteg valamilyen szinten tudomásul veszi a körülötte történő dolgokat: hangokat, nyomásérzést, ritka esetben fájdalmat is.

Miért fordulhat elő az altatás alatti ébrenlét?

Az altatás alatti ébrenlétnek számos oka lehet. Az egyik leggyakoribb ok a nem megfelelő mennyiségű altatószer használata. Az altatóorvosnak pontosan szabályoznia kell az altatószer adagját és az altatás mélységét, hogy ne forduljon elő az ébrenlét, de úgy, hogy a műtét végén a beteg időben felébredjen. Minden páciens élettana más és más, ezért az altatásnak egyénre szabottnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos mennyiségű altatószer egy embernek megfelelő minőségű anesztéziát idéz elő, más esetben ugyanaz a mennyiség felületes, vagy éppen túl mély altatáshoz vezet.

Az altatás alatti ébrenlét esélye számos tényezőtől függ. Például az olyan hosszú műtétek, amelyek során több altatószert használnak, növelhetik az esélyt. A sebészi beavatkozás típusa és a beteg saját egészségi állapota is befolyásolja az előfordulás kockázatát. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egyébként is magas rizikójú betegcsoportokban gyakoribb a megjelenése. Magas rizikójú betegnek számítanak a politraumatizált, szívsebészeti műtéten áteső, hemodinamikailag instabil, császármetszés miatt altatott és sürgősségi műtéten áteső betegek.

Bizonyos betegek esetében rizikófaktorként szerepel az alkohol- és drogfogyasztás, vagy az altató és nyugtatószerek használata. Ha az altatóorvos rákérdez ezen szerek használatára, sok páciens szégyenérzetből fakadóan ezt letagadja. Ez nem csak egy veszélyes tett a beteg részéről, de teljesen felesleges is, ugyanis az altatóorvos az anesztézia közben legtöbb esetben rájön.

Milyen gyakran fordul elő?

Szerencsére az altatás alatti ébrenlét rendkívül ritka esemény. Az incidencia számszerűen kifejezve igen alacsony, statisztikai adatokat nézve 0,1-0,2%, magas rizikó esetén ugyanakkor akár 10% is lehet. Mivel súlyos következményekkel járhat, a kórházak és altatóorvosok folyamatosan törekednek a megelőzésre és az előfordulás minimalizálására.

Mit érez a beteg, ha felébred műtét közben?

Azok a betegek, akik az altatás alatti ébrenlét állapotában találják magukat, gyakran érezhetik a műtét során történő manipulációkat, mint például fájdalmat, nyomást, zajokat vagy mozgást, sok esetben a műtőben esett beszélgetéseket is fel tudják idézni. Az ilyen helyzetben lévő betegek szorongást, rémületet és pánikot érezhetnek, mivel az izomrelaxánsok hatása miatt nem tudják jelezni, hogy ébren vannak.

A fájdalomcsillapító hatása ugyanakkor be van állva, ami akkor is kifejti hatását, ha a beteg felébredne műtét közben. Legtöbb esetben csak megijdenek attól, hogy hallják, mit beszélnek körülöttük, de erős fájdalmat nem éreznek.

Az izomrelaxánsok miatt a műtött beteg nem tud mozdulni, a szemét sem tudja kinyitni. Ha ez műtét vége fele történne, amikor már csökken az altatószer és az izomrelxáns hatása (ez persze már legtöbb esetben szándékos, az ébresztés része), akkor kinyithatja a szemét a beteg, de csak az operáció során használt zöld izolálókendőt látja, a műtéti területet nem.

Milyen hosszú távú hatásai vannak az altatás alatti ébrenlétnek?

Az altatás alatti ébrenlétnek lehetnek hosszú távú pszichológiai hatásai. A betegek traumás élményeket élhetnek meg, amelyek poszttraumás stressz szindrómához vezethetnek. Az emlékek a műtét alatti ébrenlétről, a fájdalomról és a félelemről maradandó hatással lehetnek a mentális egészségre, olyan későbbi tüneteket okozva, mint szorongás, idegesség, alvászavarok, rémálmok, emlékbevillanások, további anesztéziától való félelem.

Milyen eszközöket használnak az alvásmélység monitorozására?

Az anesztézia alatti ébrenlét megelőzése és azonnali észlelése érdekében az aneszteziológusok különböző monitorozási eszközöket alkalmaznak. Ilyen eszközök közé tartozik az elektroencefalogram (EEG), amely az agy elektromos aktivitását méri, valamint a biszpektrális index (BIS) monitor, amely az agy aktivitását több paraméter együttes értékelésével méri. Nem kell alulértékelni az egyszerű monitorozási módszereket sem: az ébredő, vagy ébren levő páciens pulzusa emelkedik, szívritmusa zavaros lehet, izzadni kezd, esetleg könnyezik. Ezek az eszközök és jelek segíthetnek az altatóorvosoknak az altatás mélységének és a beteg tudatosságának folyamatos monitorozásában.

Abban az esetben, ha a beteg felébred műtét közben, fájdalomcsillapítót, altatószert és szedatívumot kap. Ezekkel csökkenthető az ébredés jelentette trauma, sok esetben a páciens később nem is emlékszik a történtekre.

Az altatás alatti ébrenlét olyan ritka és potenciálisan veszélyes esemény, amelyre az altatóorvosok különös figyelmet fordítanak. A megelőzés és a gyors észlelés kulcsfontosságúak a betegbiztonság szempontjából, és az orvosi gyakorlat folyamatos fejlesztése és ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy minimalizáljuk ezt a rendkívüli állapotot. Ha a műtét alatti ébrenlét előfordult Önnél és esetleg következő műtétre vár, ezt mindenképpen jelezze altatóorvosának, hogy a megfelelő óvintézkedéseket el tudja végezni.

További gyakori kérdések az anesztéziáról

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter rezidens

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.