• Adattárak cikkek

   • Egészségmegőrzés
    WEBBeteg összeállítás - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus
    2019-10-30 13:03
    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
    2020-10-26 05:06
    A vizsgálat során az aminosavak anyagcseréjében szerepet játszó két enzim, a GOT (glutamát-oxálacetát-aminotranszferáz) és a GPT (glutamát-piruvát-aminotranszferáz) aktivitását határozzák meg a szérummintából.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2020-10-22 11:07
    Vizelettenyésztés elvégzése akut, krónikus vagy visszatérő húgyúti fertőzések esetében, illetve a vesék, valamint a húgyutak megbetegedésének gyanújakor, hasi fájdalom esetén, stb. szükséges. Széklettenyésztésre hasi panaszok, hasmenés, féregfertőzés gyanúja esetén kerül sor.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
    2020-10-15 05:06
    A vérképzés az ember egész életén keresztül biztosítja a vér valamennyi alakos elemét. Az újszülött megszületését követően a vérképzés kizárólagos helye az úgynevezett vörös csontvelő.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2020-10-09 20:35
    Az emberi szervezetben a vas létfontosságú nyomelem, melynek elengedhetetlen a szerepe többek között a vörösvértestek működéséhez, segítségével szállítódik az oxigénmolekula a tüdő ereiből a szervezet minden sejtjéhez. A keringő vérben (pontosabban a vér szérum részében) a vas molekula a transzferrin nevű fehérjéhez kötve szállítódik. A szérum teljes vaskötő képessége (TVK) a vér transzferrinszintjének a függvénye.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2020-09-17 05:06
    Mik a krónikus obstruktív légúti betegséget (COPD) tünetei? Milyen vizsgálatokra lehet szükség?
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2020-09-13 04:06
    A retikulocita a vörösvértestek fiatal, éretlen alakja, mely már elvesztette magját. Normál esetben a vérben csak kis mennyiségben vannak jelen, a csontvelőből nagyrészt csak érett vörösvértestek kerülnek a keringésbe.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2020-08-31 22:03
    A glutamát-oxálacetát-transzamináz, más néven aszpartát-aminotranszferáz (AST) főleg a májban és a szívben előforduló enzim, azonban az említett szerveken kívül a vázizmokban, a vesékben és az agyban is megtalálható.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, Dr. Dobi Gyöngyi
    2020-08-28 22:05
    A hematokrit vizsgálat eredménye a vérben lévő vörösvértestek százalékos arányára utal. Értéke felvilágosítást ad a vér oxigénszállítási kapacitásáról. A teljes vérkép részeként együtt értékelendő a vörösvértestszámmal, a hemoglobinszinttel és a hemoglobinkoncentrációt jelző értékekkel.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos
    2020-08-27 03:06
    A vörösvértestek a vér oxigénszállításért felelős alkotórészei. A csontvelőben képződnek, onnan a vérbe jutva a tüdőben felveszik az oxigént, melyet a haemoglobinhoz (Hgb) kötve szállítanak a verőereken (artériák) át a szövetekbe.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész szakorvos
    2020-08-11 07:04
    Az általános érzéstelenítés a tudati működés kontrollált csökkentése, amelyet a fájdalomérzékelés hiánya és a vázizmok testszerte elernyedt állapota kísér.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!