Sportolás trombózis után? Nem kell lemondani róla

healzz
megjelent:

Lehet-e egyáltalán sportolni mélyvénás trombózis után? Hiszen ez a betegség nem csak ijesztő, hanem komoly hatással lehet az ember mozgékonyságára is.

Szerencsére azonban dr. Szélessy Zsuzsanna főorvos, a Trombózisközpont hematológusa elmondja, mindent lehet, de csak fokozatosan.

Az első „lépések”

Mivel egy betegségből lábadozunk, értelemszerűen nem lehet egyből visszatérni az intenzív mozgásokhoz. Sőt, az sem árt, ha az elején fásli nélkül csak az ágyban próbálkozunk.

„A trombózis utáni hetekben fáslit, gumiharisnyát kell hordani és fokozatosan, egyre többet kell sétálni. Fásli nélkül csak fekve lehet a trombózisos lábat tornáztatni, pl. fekve biciklizés, a lábfej, lábszár, comb izmainak megfeszítése és ellazítása.”

Sportolni lehet, de nem mindent

Amikor már egy kicsit javult az állapotunk, akkor az intenzívebb mozgások is elképzelhetőek, de sajnos vannak olyanok, amikkel gondok lehetnek.

A láb további terhelését az határozza meg, hogy melyik vénában volt a trombózis és milyen súlyosak a klinikai tünetek.

Mivel a rugalmas harisnyát vagy fáslit 3 hónap-egy év közötti időszakban hordani kell (természetesen ettől kevesebb, de hosszabb ideig is kellhet), ezen időszakban az úszást leszámítva, futáshoz, kerékpározáshoz és a munkahelyen is viselni kell.

Általános szabály, hogy a mozgás segíti a lábak vénás keringését, tehát javasolt az egész életen át. Az is szabály, hogy a terhelést, edzést fokozatosan kell elkezdeni és kezdetben a fáslit, gumiharisnyát is viselni kell.”- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos.

Nem minden sport megengedett trombózis után

A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nem csak a fájdalom, és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be. Nem minden sport megengedett trombózis után

Sport közben

A mozgás jót tesz, de azért azt is érdemes tudni, hogy mikor jelez a test, hogy álljunk le, mik azok a tünetek, amikre a trombózis utáni sport közben fokozottan figyelni kell?

„Ha sport közben mellkasi fájdalma, nehézlégzése jelentkezne, forduljon orvoshoz és vegye komolyan a tüneteket, mert kisebb tüdőembóliát is jelenhetnek. Vegye komolyan a lábdagadás és lábszár húzódásának érzését is, mert induló trombózist rejthetnek a tünetek, forduljon orvoshoz.

Ha megsérül, és feküdnie kell a sérülés miatt, vagy gipszrögzítést kapna, esetleg műtétre kerül sor, feltétlenül jelezze az orvosnak, hogy volt már trombózisa, tüdőembóliája, vagy ismert genetikai hajlama a trombózisra, mert alvadás gátló injekciót kell kapnia, a trombózis megelőzésére.

Amennyiben sportoláskor még alvadás gátlót szed, azt feltétlenül közölje az edzőjével, sporttársaival, mert baleset, rosszullét estén, amennyiben ön nem volna képes ezt az orvosnak elmondani ők ezt meg tudják tenni. Célszerű az igazolványai mellé betenni egy papírlapra írva, az alvadás gátló gyógyszer nevét és hogy hány tablettát szed, mert baleset esetén a mentősök ezt megtalálják, így vérzés elállításához meg tudják adni az alvadás gátló ellenszerét.”

(healzz; Forrás: Trombózisközpont)

Cikkajánló

A mélyvénás trombózis tünetei és okai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Trombózis
A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a tüdőbe jutva elzár egy verőeret, halálos kimenetelű tüdőembólia alakulhat ki.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Váróczy László, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.