A húgyhólyagtükrözés menete

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - WEBBeteg
frissítve:

A húgyhólyagtükrözés (cisztoszkópia) nagyon fontos és hasznos eszköz az urológusok kezében. Segítségével áttekinthető a húgycső, a húgyhólyag, a húgyvezetékek szájadékai, illetve az azokból ürülő vizelet.

A cisztoszkópia során röntgen kontrasztanyaggal kombinálva a húgyvezeték teljes hossza, a vesemedencék és a vesekelyhek is feltérképezhetőek. Prosztata megnagyobbodás, húgycsőszűkület, az ondódomb eltérései, húgyhólyagdivertikulum (kiboltosulás), gombás fertőződés, rosszindulatú daganat, húgyhólyagkő mind megállapítható a segítségével, vagy legalábbis jelentős lépéssel hozzájárul a diagnózis felállításához.

A húgyhólyagtükrözés menete

A cisztoszkópia nőgyógyászati vizsgálati pózban, ahhoz hasonló műtőasztalon történik. A műtői sterilitás a fertőződés megelőzésének céljából és a speciális műszerek iránti igény miatt szükséges. A beavatkozás során vízzel feltöltjük a húgyhólyagot, és egy fényforrás segítségével át tudjuk tekinteni a nyálkahártya felszínét. A vizsgálat közben feszítés a húgycsőben és intenzív vizelési inger jelentkezhetnek.

A férfiak számára a hosszabb húgycső miatt a húgyhólyagtükrözés kellemetlenebb. Az érzéstelenítési módszer megválasztása (amennyiben szükséges) itt is a prosztata biopsziánál említett okok miatt egyénileg történik. A vizsgálat után irritatív tünetek (gyakori vizelési inger, vizeletcsípés) és enyhén véres vizelet előfordulhatnak, azonban hamar megszűnnek.

A kiterjesztett hólyagtükrözés

Amennyiben a korábbi vizsgálatok, illetve kontrasztanyaggal történő feltöltés valamelyik húgyvezetékben vizeletelfolyási akadályt észlelt (kő, szűkület), cisztoszkópia kiterjesztésével megpróbálható annak áthidalása.

Az adott oldali húgyvezeték húgyhólyag felé eső nyílását felkeresve, abba vékony (kb. 3mm vastag) katéter vezethető be, amennyiben az a vizelet elfolyását akadályozó ok mellett át képes jutni. Ez ideiglenesen, vagy tartósan megoldhatja a problémát. Bizonyos ilyen katétertípusok tartósan (DJ katéter: 6-8 hétig) viselhetőek, utána azonban cseréjük vagy eltávolításuk szükséges.

Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus

Cikkajánló

Húgyhólyaggyulladás, hólyaghurut

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár csepp vizelet ürítése követ.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
Dr. Hajós György, urológus
Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus
Dr. Sándor György, gyermekgyógyász és gyermeknephrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.