• Hogyan működik a spermabank?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A spermabank olyan intézet, ahol a hímivarsejteket lefagyasztják és fagyasztva tárolják későbbi felhasználás céljából. Spermabankhoz fordulhatunk akkor is, ha az andrológiai vizsgálat a férfi partnernél nem igazol hímivarsejtet. Ekkor a donoroktól kapott spermiumot használhatjuk fel.

    Mikor menjünk spermabankba?

    Spermium fagyasztás és fagyasztva tárolás indokolt az alábbi esetekben. Rosszindulatú megbetegedés esetén a daganatellenes kezelés (kemoterápia, sugárkezelés) késői szövődménye lehet a spermiumok termelődésének zavara, mely együtt jár a nemzőképesség csökkenésével.

    Hirdetések

    Előfordulhat olyan nagymértékű károsodás a hereszövetben, hogy egyetlen spermiumot sem termel. Ilyen esetben csak úgy jöhet létre terhesség, ha a kezelés megkezdése előtt hímivarsejtet fagyaszt a páciens, és a későbbiekben ezt felhasználják mesterséges megtermékenyítésre.

    A férfi meddőség okai


    Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.
    Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!

    Elsősorban azokat a betegeket érinti ez, akiknek fiatalkori tumoros betegségük van, és a családalapítási terveik még nem lezártak.  

    Léteznek olyan betegségek, amelyek kezelése csak hosszantartó, krónikus gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. A hosszú kezelés mellékhatásaként a nemzőképesség csökkenhet. Ilyenkor még a kezelés megkezdése előtt javasolt a hímivarsejt fagyasztás.

    A férfi eredetű meddőségnek az egyik leggyakoribb oka, hogy a spermiumszám alacsony.

    Ilyenkor a spermabank úgy tud segíteni, hogy a mesterséges megtermékenyítés időpontjában a korábban lefagyasztott mintákat egyszerre felhasználva, dúsítja, ezzel növelve a teherbeesés valószínűségét.

      Vasectomia - az ondóvezeték elkötése


    Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.
    A vasectomia menete>>

    A férfi fogamzásgátlás sajnos ma legbiztosabb módszere az ondóvezeték elkötése, nehezen visszafordítható, végleges megoldás.

    Az élet mindig produkálhat váratlan élethelyzetet, mikor a férfi megbánja a korábbi véglegesen meddővé tevő beavatkozás elvégeztetését. Ezekre az esetekre, mintegy biztosítékként tároltathatnak a műtét előtt hímivarsejtet.

    Bizonyos munkakörök betöltése, foglalkozások végzése esetén a here károsodásának veszélye megnő.

    Ilyen veszély fenyegetheti például az erős vegyszerrel dolgozó vegyi munkásokat, sugárzó anyag környezetében vagy magas hőmérsékletű térben dolgozók esetében a spermaparaméterek nagyobb eséllyel romolhatnak. Ilyen esetekben is tanácsos a spermabankhoz fordulni.

    Spermabankban tárolják a donoroktól származó mintákat is, melyeket mesterséges megtermékenyítéshez használhatnak fel azok a párok, akiknél a férfi ondójában nem található spermium, vagy a férfi partner ondójával végzett beavatkozások ismeretlen okból sikertelenek.

    Hogyan történik a fagyasztás?

    Speciálisan erre a célra kifejlesztett fagyasztó készülékekkel fagyasztják -196 °C-ra, és cseppfolyós nitrogénben, tartályokban tárolják a mintákat. A minták elméletileg korlátlan ideig tárolhatók így. A kutatások szerint az így tárolt hímivarsejtek genetikai károsodást nem szenvednek.

    Hímivarsejt adományozás

    Vannak olyan esetek, amikor a terhesség csak egy névtelen közreműködő, ún. donor segítségével érhető el. Azokban az esetekben, amikor a férj spermája különböző okokból kifolyólag nem használható fel mesterséges megtermékenyítésre.

      A férfiak nemzőképessége


    A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?>>

    Donornak önkéntesek jelentkezhetnek, szigorú törvényben maghatározott feltételeknek kell eleget tenniük. Számos szűrővizsgálaton esnek át mielőtt eldöntik, hogy bekerülhetnek-e a donorprogramba.

    Az orvosi vizsgálatok közül az első természetesen a spermakép vizsgálata. Ezután következik a genetikai, és pszichológiai kivizsgálás.

    A donor nem hordozhat genetikailag öröklődő betegségeket, és mentálisan is teljesen egészségesnek kell lennie.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezzel párhuzamosan laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, melyek az estelegesen átvihető fertőző betegségekre vonatkoznak.

    Kiemelten fontos az AIDS szűrés. A donor egy azonosító számot kap, az adatait titkosan kezelik. A spermium donor költségtérítést kap, fizetés nem számolható el másként, hiszen az emberi sejt nem lehet áru.

    A donor személye anonim marad. Annak a valószínűségének a lecsökkentése miatt, hogy a donor saját gyermeke és az adományozott spermiumának felhasználásával született „gyermeke” családot alapítson, korlátozzák egy donor hímivarsejtjének felhasználhatóságát.

    Egy donortól maximum három gyermek születhet.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Hányinger és hányás

    Emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri, urológiai és még számos betegség állhat a hátterében.

    Allergia - Eredményesebb kezelés

    Mit érdemes tudni a legújabb vizsgálati módszerről, a komponens alapú diagnosztikai eljárásról (CRD)?

    Üres sella szindróma

    Sok esetben nem okoz tüneteket, így általában nem is fedezik fel. Tünetek a betegség másodlagos formájában jelentkeznek inkább.

    Diéta és az édesítőszer

    Az édes ízről ma már nem kell lemondani, hiszen számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: Szőrös Sándor
    jonapot kiváo én arol szeretnék érdeködni h hol lehet eladni a spermámat kérem jelezenek ha lehet tel fon számom 06202550064

    Írta: chriske88
    Tisztelt Dr. Molnár Zsuzsannaszeretnék spermát adományozni régóta foglalkoztat az ilyesfajta dolog szeretnék a testemböl bármien dolgot adományozni ami később nem keseríti meg az életem ilyen pl a hím ivarsejt gyerekkorom óta sportolok és nem élek narkotikumokkal nem dohányzom több éve nem voltam beteg maximum megfázás az sem tudott ágynak dönteni ha ez költségtérítéssel is jár az pedig nagyon jól jönne a tanulmányaimhoz mivel egyre több pénzt kell előteremtsek és sajnos ez egyre nehezebben megy ha hím ivarsejtet szeretnék adományozni mi az első lépés? ha van egy kis ráérő ideje megkérném segítsen nekem itt hagyok egy e mail elérhetőséget előre is [email protected]: Krisztián

    Írta: Attil
    Kedves Zsuzsanna, arra lennék kíváncsi, hogy milyen vizsgálatokon kell túllenni, és milyen jogi törvények vonatkoznak a sperma adományozásra, mivel nem találtam rájuk.kérném segítségét.Attila