• Hogyan működik a spermabank?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A spermabank olyan intézet, ahol a hímivarsejteket lefagyasztják és fagyasztva tárolják későbbi felhasználás céljából. Spermabankhoz fordulhatunk akkor is, ha az andrológiai vizsgálat a férfi partnernél nem igazol hímivarsejtet. Ekkor a donoroktól kapott spermiumot használhatjuk fel.

    Mikor menjünk spermabankba?

    Spermium fagyasztás és fagyasztva tárolás indokolt az alábbi esetekben. Rosszindulatú megbetegedés esetén a daganatellenes kezelés (kemoterápia, sugárkezelés) késői szövődménye lehet a spermiumok termelődésének zavara, mely együtt jár a nemzőképesség csökkenésével.

    Hirdetések

    Előfordulhat olyan nagymértékű károsodás a hereszövetben, hogy egyetlen spermiumot sem termel. Ilyen esetben csak úgy jöhet létre terhesség, ha a kezelés megkezdése előtt hímivarsejtet fagyaszt a páciens, és a későbbiekben ezt felhasználják mesterséges megtermékenyítésre.

    A férfi meddőség okai


    Magyarországon különböző felmérések szerint, a párok 10-18 százaléka meddő. A meddőség okának felderítéséhez mindkét fél vizsgálata elengedhetetlen.
    Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!

    Elsősorban azokat a betegeket érinti ez, akiknek fiatalkori tumoros betegségük van, és a családalapítási terveik még nem lezártak.  

    Léteznek olyan betegségek, amelyek kezelése csak hosszantartó, krónikus gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. A hosszú kezelés mellékhatásaként a nemzőképesség csökkenhet. Ilyenkor még a kezelés megkezdése előtt javasolt a hímivarsejt fagyasztás.

    A férfi eredetű meddőségnek az egyik leggyakoribb oka, hogy a spermiumszám alacsony.

    Ilyenkor a spermabank úgy tud segíteni, hogy a mesterséges megtermékenyítés időpontjában a korábban lefagyasztott mintákat egyszerre felhasználva, dúsítja, ezzel növelve a teherbeesés valószínűségét.

    Vasectomia - az ondóvezeték elkötése

    Az ondóvezeték elkötése tartós védelmet biztosít a nem kívánt terhesség megelőzésében: szexuális együttlét alkalmával, magömléskor a férfi spermája nem jut be a női szervezetbe.
    A vasectomia menete

    A férfi fogamzásgátlás sajnos ma legbiztosabb módszere az ondóvezeték elkötése, nehezen visszafordítható, végleges megoldás.

    Az élet mindig produkálhat váratlan élethelyzetet, mikor a férfi megbánja a korábbi véglegesen meddővé tevő beavatkozás elvégeztetését. Ezekre az esetekre, mintegy biztosítékként tároltathatnak a műtét előtt hímivarsejtet.

    Bizonyos munkakörök betöltése, foglalkozások végzése esetén a here károsodásának veszélye megnő.

    Ilyen veszély fenyegetheti például az erős vegyszerrel dolgozó vegyi munkásokat, sugárzó anyag környezetében vagy magas hőmérsékletű térben dolgozók esetében a spermaparaméterek nagyobb eséllyel romolhatnak. Ilyen esetekben is tanácsos a spermabankhoz fordulni.

    Spermabankban tárolják a donoroktól származó mintákat is, melyeket mesterséges megtermékenyítéshez használhatnak fel azok a párok, akiknél a férfi ondójában nem található spermium, vagy a férfi partner ondójával végzett beavatkozások ismeretlen okból sikertelenek.

    Hogyan történik a fagyasztás?

    Speciálisan erre a célra kifejlesztett fagyasztó készülékekkel fagyasztják -196 °C-ra, és cseppfolyós nitrogénben, tartályokban tárolják a mintákat. A minták elméletileg korlátlan ideig tárolhatók így. A kutatások szerint az így tárolt hímivarsejtek genetikai károsodást nem szenvednek.

    Hímivarsejt adományozás

    Vannak olyan esetek, amikor a terhesség csak egy névtelen közreműködő, ún. donor segítségével érhető el. Azokban az esetekben, amikor a férj spermája különböző okokból kifolyólag nem használható fel mesterséges megtermékenyítésre.

    A férfiak nemzőképessége

    A férfi meddőség legtöbb típusa nem előzhető meg. Mi befolyásolja a férfiak nemzőképességét?

    Donornak önkéntesek jelentkezhetnek, szigorú törvényben maghatározott feltételeknek kell eleget tenniük. Számos szűrővizsgálaton esnek át mielőtt eldöntik, hogy bekerülhetnek-e a donorprogramba.

    Az orvosi vizsgálatok közül az első természetesen a spermakép vizsgálata. Ezután következik a genetikai, és pszichológiai kivizsgálás.

    A donor nem hordozhat genetikailag öröklődő betegségeket, és mentálisan is teljesen egészségesnek kell lennie.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezzel párhuzamosan laboratóriumi vizsgálatokat végeznek, melyek az estelegesen átvihető fertőző betegségekre vonatkoznak.

    Kiemelten fontos az AIDS szűrés. A donor egy azonosító számot kap, az adatait titkosan kezelik. A spermium donor költségtérítést kap, fizetés nem számolható el másként, hiszen az emberi sejt nem lehet áru.

    A donor személye anonim marad. Annak a valószínűségének a lecsökkentése miatt, hogy a donor saját gyermeke és az adományozott spermiumának felhasználásával született „gyermeke” családot alapítson, korlátozzák egy donor hímivarsejtjének felhasználhatóságát.

    Egy donortól maximum három gyermek születhet.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Őszülés és hajhullás

    Prof. Dr. Balázs Csaba

    Valóban igaz, hogy a túlzott mértékű stressznek a hajunk látja kárát?

    Műtét utáni ápolás

    Nurse Háziápolási Szolgálat

    A beteg teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    A szervadományozás hazai szabályozása

    Magyarországon a transzplantációs várólistákon több mint kétszer annyian várnak valamilyen szervre, mint ahány átültetés van egy évben....

    Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

    A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos...

    Halott férje spermájáért perel

    A bíróságtól kéri egy 39 éves özvegy, hogy felhasználhassa nemrég meghalt férjének lefagyasztott spermáját Franciaországban. Az...

    Megkapta halott vőlegényének spermáját

    Egy New York-i bíróság engedélyezte, így az utolsó pillanatban sikerült mintát szereznie halott vőlegénye spermájából egy nőnek...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA