• Mivel jár a túlhordott terhesség?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szülés várt időpontján már túl van, de még nem indult meg a szülés? Mi okozhat túlhordott terhességet? Mivel jár ez a mama és az újszülött számára?

    Igaz ugyan, hogy a szülés várt időpontjának meghatározása komoly szakmai számításokon alapszik, de mindent egybevetve mégiscsak becslésnek számít. Éppen ezért teljesen normális, ha a vártnál egy-két héttel korábban vagy később hozza világra a gyermekét. Ahhoz, hogy hivatalosan is túlhordott terhességről beszéljünk, a várt szülés időpontja után legalább két hétnek kell eltelnie.

    Hirdetések

    Milyen esetekben fordul elő gyakrabban túlhordott terhesség?

    • Ha az utolsó menstruáció pontos időpontja nem ismert
    • Első terhességnél
    • Korábbi túlhordott terhességek után 
    • Ha előfordult túlhordott terhesség előfordulása a családban
    • Ha az újszülött fiú
    • Túlsúlyos kismamáknál

    Ritka esetben a túlhordott terhesség összefügghet a placentát vagy a magzatot érintő problémákkal is.

    Terhesség és magas vérnyomás, és a terhességi magas vérnyomás

    A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében, nem csak egyféle betegség állhat. Létezik egy, csak az emberi fajra jellemző megbetegedés, a terhességi magas vérnyomás betegség, mely ismert még preeclampsia, toxaemia, illetve terhességi mérgezés néven is. Ennek a betegségnek, amennyiben nem kezelik, súlyos, életveszélyes kimenetele lehet mind az anyára, mind a magzatára nézve. Részletesen a terhességi magas vérnyomásról

    A túlhordott terhesség sok problémát okozhat a kismamának: fáradtság, hátfájás, lábdagadás, gyomorégés, alvási problémák jelentkezhetnek. Egy azonban biztos: a túlhordott terhesség sem tart örökké, és az orvosok bármikor beindíthatják a szülést.

    A terhesség kezdetéig fokozottan figyelni kell az esetleges komplikációkra utaló jelekre. Ilyen lehet a terhességi mérgezés, amely terhességi magas vérnyomással, fehérjevizeléssel és ödémás állapottal jár. Az orvos valószínűleg megvizsgálja a méhszájat is, hogy lássa, elkezdett-e vékonyodni és tágulni. Egy héttel a szülés várt időpontján túl ellenőrzik a magzat szívverését, mozgását és a magzatvíz mennyiségét.

    A szülés megindítása

    Bizonyos esetekben jobb hamarabb elindítani a szülést, különösen akkor, ha már több mint egy hét eltelt a szülés várt időpontja óta, vagy ha az orvosok aggódnak a baba vagy a kismama egészségi állapotáért.

    Túlhordott terhesség esetén a magzat méretei komplikálttá tehetik a vaginális szülést. Emellett a növekedéssel párhuzamosan a magzatvíz mennyisége csökkenni kezdhet, aminek következtében a magzatra rátekeredhet a köldökzsinór. Ritkán a méhlepény akadályozhatja a magzat növekedését az anyaméhben. Túlhordott terhesség esetén nagyobb az esély a Meconium-aspirációs szindróma kialakulására is, vagyis arra, hogy a magzat a magzatszurokkal szennyezett magzatvizet félrenyeli, amely így a tüdejébe kerülhet. Ez az újszülöttnél légzési elégtelenséget okozhat.

    Ha az orvossal közösen úgy döntenek, hogy megindítják a szülést, gyógyszerekkel lazítják és tágítják a méhszájat.  Ha a magzatburok továbbra is ép,  orvosa mesterségesen megrepesztheti azt. 

    Ha szükséges, gyógyszerekkel beindítják a szülési fájásokat is, ehhez a legtöbb esetben az oxitocint használják, egy olyan hormont, amely a méhet összehúzódásra készteti. A dózist aszerint lehet adagolni, hogy milyen erős és gyakori méhösszehúzódásokra van szükség.

    Fő a nyugalom!

    Lehet, hogy még néhány napot várnia kell a szülés megindulására vagy megindítására, de addig is használjon ki minden percet, hogy élvezze a terhessége utolsó szakaszát!

    Néhány tanács

    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     Fogadja el az érzéseit: teljesen normális, ha frusztráltnak vagy csalódottnak érzi magát.
    • Használja ki a plusz időt! Aludjon, amikor csak tud. Végezze el az utolsó simításokat a gyermekszobában.
    • Tervezzen! Igaz ugyan, hogy ilyenkor már jobb az otthon közelében maradni, de egy jó filmet megnézhet a moziban, tehet egy rövid sétát a parkban, vagy elmehet vacsorázni.
    • Óvatosan a házi praktikákkal! Számos házi praktika létezik a terhesség megindítására. Ezek közül néhány segíthet, sok azonban akár bajt is okozhat. Feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt bármelyiket is kipróbálná.
    • Maradjon kapcsolatban az orvosával! Rendszeresen ellenőrzésekre kell járnia, egészen addig, amíg a gyermeke megszületik. Fontos, hogy tudja, mit kell tennie, ha úgy érzi, hogy megindult a szülés.

    Gondoljon arra, hogy hamarosan a karjában tarthatja a gyermekét – és a hosszú várakozás már nem fontos többé.

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    Szondi Réka; Forrás: www.mayoclinic.com
    Orvos szakértőnk: Dr. Árki Ildikó

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA