• Hidegben elfehéredő ujjak: Raynaud-kór és Raynaud-szindróma

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Raynaud-kór egy viszonylag gyakori kórkép, a lakosság mintegy 5-8 százalékát érinti, a betegek háromnegyede nő. Azért nagyon fontos a Raynaud-betegség és a Raynaud-szindróma között különbséget tenni, mert a prognózis és a kezelés a két esetben eltér egymástól.

    A Raynaud-kórra az a jellemző, hogy a kéz (ritkán a láb) ujjai mindkét oldalon, szimmetrikusan, hideg hatására vagy pszichés, érzelmi megterhelést követően rohamszerűen, fájdalmasan elfehérednek, elsápadnak. Ennek oka az, hogy az ujjakban levő artériák összeszűkülnek, emiatt a vér hirtelen kiáramlik belőlük. Ezt követi a második szakasz, amikor az ujjakban az érgörcs enyhülése után ismét megindul a véráramlás - ekkor az ujjak lilás színűek lesznek. A harmadik fázisban megszűnik a fájdalom, és az ujjak kipirulnak, vörössé válnak.

    Ezek a tünetek, a fent említett három stádium rohamszerűen, rendszeresen fellép, körülbelül 15-20, maximum 30 percig tart, és meleg hatására enyhül. A rohamokhoz rendszerint társul még a kéz zsibbadása, bedagadása, "idegen, furcsa érzése" is.

    Hirdetések

    Raynaud-kór és Raynaud-szindróma

      Fontos tudni!

    Azért nagyon fontos a Raynaud-betegség és a Raynaud-szindróma között különbséget tenni, mert a prognózis és a kezelés a két esetben eltér egymástól. Míg a Raynaud-betegség egy viszonylag jobbindulatú állapot, addig a Raynaud-szindróma - aminek a hátterében tehát valamilyen alapbetegség áll - fokozatosan súlyosbodik, és idővel az ujjbegyek sorvadása, majd egyes bőrterületek elhalása is létrejön.

    Raynaud-szindrómában ugyanezek a tünetek figyelhetőek meg, de nem szimmetrikusan, mind a két kéz összes ujján, hanem aszimmetrikusan, általában csak ez egyik kéz 1-2 ujján lépnek fel. 

    A Raynaud-szindróma a Raynaud-kórtól eltérően nem önálló betegség, hanem a háttérben valamilyen autoimmun betegség (SLE, szisztémás sclerosis), vagy más kórkép van jelen, mint például a carpalis alagút szindróma, polycythaemia vera, myeloma multiplex. A Raynaud-szindrómát bizonyos gyógyszerek (béta-blokkolók, kemoterapeutikumok, orális fogamzásgátlók) is provokálhatják, súlyosbodásához vezethetnek.

    Fontos, hogy a Raynaud-betegség diagnózisát csak két-három éves fennállás után lehet egyértelműen kimondani, ha addig nem alakul ki más, társuló betegségre utaló tünet, panasz. A betegeket alaposan meg kell vizsgálni, ki kell zárni a korábban említett alapbetegségeket. A laborvizsgálatok elvégzése (süllyedés, CRP, véralvadási mutatók, antitest-kimutatási próbák) is szükségszerűek a diagnózis felállítása céljából.

    Ha a beteg panaszai nem egyértelműek, akkor az ujjakat hideg vízbe mártva provokálni lehet a fájdalmas érösszehúzódást. További vizsgálatok, melyek szóba jönnek a diagnózis felállításának elősegítése érdekében: arteriográfia, valamint az ujjbegyből történő mintavétel után a minta úgynevezett kapillár-mikroszkópos vizsgálata.

    Mit tehetünk?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ha a tünetek hátterében valamely betegség megállapítható, úgy az adott kórképet kell kezelni, és ennek hatására a Raynaud-szindróma tünetei is enyhülni fognak.

    Akkor, ha a Raynaud-betegség önmagában fordul elő, úgy a kezelés legalapvetőbb lépése a kezek hidegtől, nedvességtől való óvása, melegen tartása, az érösszehúzódást kiváltó gyógyszerek, valamint a dohányzás elhagyása, kézmelegítő, kesztyű alkalmazása.

    Mivel a Raynaud-betegségben és szindrómában a kéz és az ujjak sebei, vágásai a szokásosnál nehezebben gyógyulnak és könnyen befertőződnek, ezért az olyan tevékenységek végzése során is ajánlott védőkesztyű viselése, amelyeknél könnyen megsérülhet a kéz (kertészkedés, mosogatás, szeletelés). A kéz száraz bőrét a lehető leggyakrabban krémezzük be zsíros, bőrtápláló krémekkel!

    Ha a tünetek nem enyhülnek megfelelően, úgy nitroglicerin-tartalmú krémekkel, kis dózisú nifedipin vagy diltiazem hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek alkalmazásával megkísérelhető a panaszok enyhítése. Abban az esetben, ha a Raynaud-szindróma súlyos érelzáródással járó formája van jelen, vagy ha a fájdalom a fent említett terápiára nem csökken, akkor a műtéti megoldás is szóba jön.

    (Dr. Soltész Annamária)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Gerincbetegségek

    Hogyan előzzük meg a gerincbetegségek kialakulását? Cikkünkben praktikus tanácsokat olvashat egy csokorba szedve.

    Vesebetegségek korai felismerése

    Orvosi gyógymasszázs kezelések alatt felállított diagnosztikai módszer segíti a felismerést.

    Genetikai tanácsadás

    Mikor valaki gyermeket vár, leginkább az foglalkoztatja, egészséges lesz-e. Kiknek javasolt felkeresni a genetikai tanácsadást?

    Meddőség

    Hogyan hat a pajzsmirigyműködés a fogantatásra? Meddőség esetén fontos a TSH és a pajzsmirigy hormonjainak a vizsgálata.

   •  

    Hozzászólások (6)
    Írta: soldanus
    Nálam, ez a betegség úgy mutatkozik, mint amikor kisgyerekkoromban, kesztyű nélkül (háborús, 50-es évek) hógolyóztunk, hóembert építettünk, és a hideg vizet, jeget fogdostunk. Beleütött a hideg. Dugtuk a ruházatunk alá, a testükkel melegítettük újra. Felnőtt koromra, el is felejtettem az egészet. Majd nemrég, (5 éve) újra jelentkezett. Fűtött környezetben, nem tapasztalom. Nyugdíjas koromra, kertben dolgozgatok. November végén, december elején, fejezem be a kerti munkákat. Ködös, nyirkos időben, széllel támogatva, nedves tárgyakat fogdosva, fájdalmasan fájnak az ujjvégeim. Ilyenkor, nem válik be az öt ujjas kesztyű. Inkább, ilyen esetre, egy régi bundás kabátujjat használok. Régebbi korok hölgyeinek volt ilyen ”muff”, amit kesztyű hiányában a nyakukba akasztva, mentek ki az utcára. Nekem, egy műanyag palackban, meleg víz van beletéve. Ha úgy érzem, beledughatom a két kézfejemet a kabátujjába, és a tenyerembe fogom a palackot. Kis idő elteltével, már helyre is áll a vérkeringés és enyhül a fájdalomérzet. Megelőzhető, enyhíthető a fájás, ha erőteljes fizikai munkát végzek. Ilyen, az ásózás, gereblyélés, favágás, vagy a fűrészelés. Nem igazán válik be a torna, sem a futás. Orvosnál nem voltam vele, semmiféle más gyógyszert sem használok.Már elfogadtam azt a bölcsességet, hogy a betegség, nem halálos ugyan, de a halálomig elkísér.

    Írta: ERIKA
    Kb.2o éve diagnosztizálták a raynaud kort.Évről évre rosszabb a helyzet. trentál mit sem használt nem is szedem.Ma már sőt már évek ota,az év bármely napján ha kicsit hidegebb van vagy ha hütöbe nyulok lelilulnak az ujjaim söt mosogatás közben is.Téli hónapokban pedig kifehéredik, és kin fájdalmak közt jön vissza bele az élet.omega 3 6 9et fogyasztok,szives aszpirint.Valami okos tanácsot elfogadnék. köszi

    Írta: zsuzsamama
    a leírtakkal - mivel szakember nem, csak ilyen betegséggel küzdő vagyok - nem vitatkozom, de:2008.-ban belgyógyász barátnőm ajánlására kaptam a PLAVIX-ot súlyos érrendszeri gondjaimra. a szer fokozatosan váltotta ki jótékony hatását: lassan kitágultak a perifériás erek is és 3 év után eltűnt ez a betegségem. szerintem az a baj, hogy sok esetben nem az okot szünteti meg az orvos - bocs -, csak a tüneteket kezeli.

    Lapozzon a hozzászólások között!