A szív jobb oldala összefüggésben áll a tüdőbetegségekkel

Medipress
megjelent:

A szív jobb oldalán azonosított rendellenességek mind a szívvel, mind a tüdővel kapcsolatos állapotokat jelezhetnek.

A jobb kamra első nagyszabású képalkotó tanulmánya során a kutatók azt tapasztalták, hogy a szív jobb oldalának pumpáló képessége az életkortól, a nemtől és az etnikumtól függően eltérő.

A szakértők elmondták, hogy az eredmények segíthetnek az orvosoknak felismerni a jobb kamra méretének és működésének változásait illetve rendellenességeit. Ez pedig lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban diagnosztizálják a betegségeket, különösen a szív-tüdő betegségeket.

A tüdő és a szív kapcsolata

„A jobb kamra a tüdőbe pumpálja a vért, hogy felvegye az oxigént, így a tüdőbetegségek összes típusa – a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a tüdőfibrózis, a pulmonális hipertenzió és az alvási apnoé – befolyásolhatja a szív jobb oldalát” – nyilatkozta a tanulmányt vezető Dr. Steven Kawut az Amerikai Szív Társaság sajtótájékoztatóján. „Ezek az eredmények alapvető eltéréseket mutatnak a klinikai szívbetegségben nem szenvedő emberekben, és magyarázhatják a jobb kamrai válasz különbségét a szív-tüdő betegségekben szenvedőkben.”

A kutatók korábban főként a bal kamrára összpontosítottak, a szív azon területére, amelyet a magas vérnyomás és más összefüggő rendellenességek befolyásolnak. Az új tanulmányban Kawut és munkatársai 4204 hatvankét év átlagéletkorú férfi és nő MR-vizsgálatának eredményeit elemezték. Kiderítették, hogy a jobb kamra kisebb, de erősebben pumpál az idősebb felnőttekben, a férfiakban nagyobb, mint a nőkben, a feketékben pedig kisebb, a spanyol származásúakban pedig nagyobb a fehérekhez képest.

A kutatók megjegyezték, hogy az eredmények a jobb kamrai rendellenességek azonosításában is segíthetik az orvosokat, amik jelezhetik az esetleges háttérben húzódó betegségeket, melyek a szívet és a tüdőt egyaránt érintik. Az eredmények segítségével ezen kívül a jobb kamrai diszfunkció kezelésére kidolgozott kezelések hatékonyságát is tesztelni lehet.

(Medipress)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.