• A szív jobb oldala összefüggésben áll a tüdőbetegségekkel

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szív jobb oldalán azonosított rendellenességek mind a szívvel, mind a tüdővel kapcsolatos állapotokat jelezhetnek.

    A jobb kamra első nagyszabású képalkotó tanulmánya során a kutatók azt tapasztalták, hogy a szív jobb oldalának pumpáló képessége az életkortól, a nemtől és az etnikumtól függően eltérő.

    Hirdetések

    A szakértők elmondták, hogy az eredmények segíthetnek az orvosoknak felismerni a jobb kamra méretének és működésének változásait illetve rendellenességeit. Ez pedig lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban diagnosztizálják a betegségeket, különösen a szív-tüdő betegségeket.

    A tüdő és a szív kapcsolata

    „A jobb kamra a tüdőbe pumpálja a vért, hogy felvegye az oxigént, így a tüdőbetegségek összes típusa – a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a tüdőfibrózis, a pulmonális hipertenzió és az alvási apnoé – befolyásolhatja a szív jobb oldalát” – nyilatkozta a tanulmányt vezető Dr. Steven Kawut az Amerikai Szív Társaság sajtótájékoztatóján. „Ezek az eredmények alapvető eltéréseket mutatnak a klinikai szívbetegségben nem szenvedő emberekben, és magyarázhatják a jobb kamrai válasz különbségét a szív-tüdő betegségekben szenvedőkben.”

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók korábban főként a bal kamrára összpontosítottak, a szív azon területére, amelyet a magas vérnyomás és más összefüggő rendellenességek befolyásolnak. Az új tanulmányban Kawut és munkatársai 4204 hatvankét év átlagéletkorú férfi és nő MR-vizsgálatának eredményeit elemezték. Kiderítették, hogy a jobb kamra kisebb, de erősebben pumpál az idősebb felnőttekben, a férfiakban nagyobb, mint a nőkben, a feketékben pedig kisebb, a spanyol származásúakban pedig nagyobb a fehérekhez képest.

    A kutatók megjegyezték, hogy az eredmények a jobb kamrai rendellenességek azonosításában is segíthetik az orvosokat, amik jelezhetik az esetleges háttérben húzódó betegségeket, melyek a szívet és a tüdőt egyaránt érintik. Az eredmények segítségével ezen kívül a jobb kamrai diszfunkció kezelésére kidolgozott kezelések hatékonyságát is tesztelni lehet.

    (Medipress.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Mi az a szérum koleszterin és mikor kell csökkenteni?

    Sokan hallhatták már a szérum koleszterin kifejezést, amit meg kell különböztetni a HDL és az LDL koleszterintől. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa megvilágítja, pontosan mi is a szérum koleszterin, mitől lehet magas és hogyan hat ez a szervezetre.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    A magas nyugalmi pulzusszám károsítja a szívet és az ereket

    A sport, a lépcsőzés és az ezekhez hasonló fizikai megterhelés megemeli a szívfrekvenciát, ami teljesen normális. Nyugalmi állapotban a pulzusszám jó esetben nem emelkedik 60-80 fölé percenként.

    A szívnagyobbodás

    A szívnagyobbodás diagnózissal a páciens gyakran a mellkasi röntgenfelvétel leletét olvasva találkozik először. A mellkasröntgen vizsgálata során a szív árnyéka látható két dimenzióban, ez azonban nem alkalmas a szívnagyság pontos megállapítására.

    Hallott már az álcázott magas vérnyomásról?

    Az álcázott hypertonia, azaz az orvosi rendelőben mért normális, de a megszokott napi tevékenység során magas vérnyomás gyakori probléma, amely jelentős szív-érrendszeri kockázati tényező.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.