A bőrfiatalítás titkai - Kozmetológiai eljárások életkoronként

szerző: Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus - Oxygen Medical
frissítve:

A bőr rugalmasságának elvesztése a harmincas éveinkben kezdődik és ötven felett egyre gyorsabbá válik. Ehhez hozzájárul, hogy idővel csökken a kollagén és elasztin termelődése, valamint a bőr vízmegkötő képessége. A folyamatot lassítani azonban minden életkorban lehetséges.

A bőr fiatalos és egészséges megjelenésének támogatására számos bőrgyógyászati-kozmetológiai módszer létezik. A megfelelő és hatékony kezelést – akár többféle kezelés kombinációját – esztétikai bőrgyógyásszal konzultálva érdemes kiválasztani. A konzultáción dől el életkorunk, bőrproblémáink alapján, hogy mi válhat be leginkább: a bőrcsiszolás, a dermarolleres kezelés, a lézeres arcfiatalítás, a hiarulonsav-, vagy a botox-injektálás.

30-40 közt - Rugalmatlan bőr, mimikai ráncok

30 éves kor fölött kezd csökkeni a kollagén-szintézis, ezáltal a bőr petyhüdtté, rugalmatlanná válik, megjelennek az első ráncok. Fiatalabb életkorban a mimikai ráncok válnak először láthatóvá, ezeket kezdetben konzervatív megoldással, vagyis leginkább krémekkel, maszkokkal kell kezelni.

Hámlasztás és bőrcsiszolás

Az egyik lehetséges bőrfiatalító kezelés a hámlasztás (peeling). Ez otthon történhet egyszerű bőrradírozás (mechanikai peeling) formájában. Aki ennél hatékonyabb módszert szeretne, azoknak a kémiai hámlasztás jó megoldás lehet. Az orvosi kémiai hámlasztás során a hatóanyag a bőr alsóbb rétegébe kerül és ezáltal mélyebb ráncok kezelésére is alkalmas.

Tény, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható készítmények alacsonyabb koncentrációban tartalmaznak hatóanyagokat, mint az orvosi szerek. Még a kozmetikus is csak kevésbé hatékony készítményt használhat, tehát mást nyújt egy kozmetikai AHA savas hámlasztás és mást egy orvosi.

Szintén végezhet a kozmetikus ún. dermabráziót, vagyis bőrcsiszolást, amely eltávolítja a bőr felületes rétegét. Ez a kevésbé mély ráncokra, illetve aknés hegekre lehet hatékony, különösen, ha bőrgyógyászati lézerkezeléssel kombináljuk. Fiatal, esetleg fogamzásgátlót szedő nők esetében ez a kombináció hatékonyan halványíthatja a gyakran megjelenő májfoltokat, pigmentfoltokat is.

Tudta?

Bőrünk össztömege teljes testsúlyunk 10-15 százaléka. Egy átlagos termetű felnőtt esetén felülete 2 m2. Vastagsága a különböző területeken 1-5 mm között van. A bőr általában könnyen felemelhető, elmozdítható alapjáról, azonban egyes helyeken - ujjak, talp, tenyér bőre - szorosan rögzül az inakhoz, csontokhoz. Ez rendkívül fontos a járás és a fogás szempontjából. Képzeljük csak el, mi történne, ha a megmarkolt tárgy a laza bőr miatt kicsúszna tenyerünkből.

Dermaroller

A dermaroller hasonló hatást fejt ki, mint a lézeres arcfiatalítás, különösen jó választás ez kitágult pórusok, aknés bőr, illetve aknés hegek és fokozott faggyútermelés esetén. A dermaroller egy apró tűket tartalmazó henger, melynek szintén van orvosi változata, ahol a tűhosszúság 1,5 mm, ezáltal a bőr mélyebb rétegeibe hatol.

Ez a kezelés kissé megterheli a bőrt, ezért havi gyakorisággal ajánlható az ismétlés. Az apró tűszúrások önmagukban is fokozzák a kollagénszintézist, de a kezelés hatékonyságát tovább lehet növelni, ha közben különféle összetételű mezoterápiás szereket (hialuronsav, vitaminok, revitalizáló anyagok) kenünk a páciens bőrére, így az apró tűszúrások helyén hatóanyag is bejuttatható.

Tudni kell, hogy a beavatkozás után erős pirosság lép fel, ami néhány óráig, esetleg napig megmaradhat. Azonban munkából nem kell kimaradni, másnap már lehet sminkelni. A kezelést követően egyből javul a bőr állaga, a hosszú távú hatás azonban kb. két hónap múlva jelentkezik, amikor beindul a kollagén szintézis.

Életmódtanácsok az egészséges bőrért

A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk érte. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését. Bőrünk, hajunk és körmeink egészsége

40-50 közt - Elektromágneses hullámok, botox és hialuronsav

Lézer, rádiófrekvencia, ultrahang

A bőrgyógyászati lézerkezelés célzottan juttatja a bőrbe az energiát a kollagéntermelődés stimulálása érdekében, 1,5 mm mélységben. A rádiófrekvenciás bőrgyógyászati kezelés 3 mm mélységig hatol, de hatása kevésbé tartós. Az ultrahangos bőrfiatalítás hatása célzott, és akár 4,5 mm mélységig is hatolnak a hullámok, mélyebb rétegekben is fokozva a bőr saját kollagéntermelését.

A lézeres kezelés hatása tulajdonképpen egy gyors és fájdalommentes bőrfeszesítés (lifting). A lézerfény ugyanis azonnal összehúzza a kollagén rostokat, később pedig - elnyújtott hatásként - jelentkezik a kollagénszerkezet újraépülése, a rostok megrövidülése, a fokozott kollagéntermelés, így pedig a látványos bőrfeszesedés.

Az egyik legmodernebb kezelés, az úgynevezett ELOS (Electro Optical Synergy) egyedülálló módon egyesíti a lézer és a rádiófrekvencia hatásait. A rádiófrekvencia a bőr mélyebb rétegeit felmelegítve, megsokszorozza a lézer terápiás hatását, és ezáltal a lézer lehetséges mellékhatásainak kialakulását is csökkenti.

A kezelések során történik egy színkorrekció, amely különösen rosacea, pigmentfoltok és az arcon lévő értágulatok esetén eredményez látványos változást.

Hialuronsav

Aki látványos, azonnali ránctalanító hatást szeretne, annak a hialuronsavas ráncfeltöltés ajánlható. Ezzel elsősorban az orr-ajak barázdát, száj körüli ráncokat lehet hatékonyan eltűntetni. Ezt kombinálni lehet botox kezeléssel, melynek során az arc felső harmadában (homlokon, szem körül) lévő ráncokat korrigáljuk. A hiarulonsav hatása fél-egy évig tart.

Botoxkezelés

A botox (botulinum toxin) relaxálja a kezelt izmot, így a gyakorlatilag azért nem lesznek láthatóak például a homlokráncok, mert egyszerűen nem lehet összehúzni az ott lévő izmokat. Éppen ezért azok választják elsősorban a botoxot, akiknek már kialakult ráncai vannak, jellemzően a szemöldökök közt, a homlokon, a szem körül.

A botoxnak van preventív hatása is, hiszen ha egy adott terület nem ráncolódik, akkor ott soha sem lesznek olyan mély ráncok, amiket már esetleg csak hialuronsavas feltöltéssel lehet eltüntetni.

A készítmény folyékony állagú, amelyet egy vékony tűvel, kis szúrásokkal juttatnak az izomba. A hatás általában 5-10 nappal a kezelés után látható és 4-6 hónapig tart, de az ismétlések hatására a kezelt izmok részlegesen gyengülhetnek, és a ráncképző aktivitás is lecsökken. A hatás elmúltával a közhiedelemmel ellentétben nem romlik a bőr minősége, nem mélyülnek a ráncok, sőt, lassulhat is a ráncosodás folyamata.

50 év felett - A plasztikai sebészeti módszerek is eredményesek

A száj melletti redőket későbbi életkorban is remekül korrigálhatja a hialuronsavas kezelés, és botoxot is lehet alkalmazni 60 éves korig.

A lézeres hámlasztással a bőr komplex megújulását lehet elérni, és a mélyebb ráncok is jelentősen javulhatnak. Ennek hátránya, hogy a kezelést követően legalább egy hétre be kell zárkózni a négy fal közé.

Az igazán mély ráncokat, és a jelentősebben megereszkedett bőrt azonban már csak plasztikai sebész tudja eltüntetni.

A kezelések mellett is fontos a fényvédelem

Minden életkorra érvényes, hogy a bőrfiatalító kezelésekre a késő ősztől tavaszig terjedő időszak az ideális, ugyanis a beavatkozások után fokozottan kell védeni a fénytől a bőrt. Ez az elővigyázatosság közvetlenül a kezelések után is elengedhetetlen, és még a téli hónapokban is fontos a fényvédő készítmények használata. Ez alól csak a hialuronsavas ráncfeltöltés és a botox jelent kivételt, melyet az év bármely szakában lehet alkalmazni.

A rendszeresen ismételt kúráknak preventív hatása is van, és későbbiekben már csak félévente illetve évente szükséges egy-egy fenntartó kezelés, mellyel jelentősen késleltethetjük a bőr öregedését.

(Dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyász-kozmetológus - Oxygen Medical)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Oxygen Medical - Dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.