Amit a peelingről tudni érdemes

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Friss és ragyogó arcbőr, finom pórusok, kevesebb szarkaláb, egészséges, fiatalos és vonzó megjelenés. A peeling különböző technikái ezek elérését szolgálják, egy vagy több hámréteg eltávolítása révén. A néhány hétig is eltartó gyógyulás után a bőr megújul.

Milyen típusai vannak a peelingnek?

Módszer szerint

A peelingnek különböző típusai vannak: mechanikai, kémiai, hő segítségével történő lézeres. Valamennyi eljárás javítja a bőrfelszín közelében lévő erek vérellátását, és serkenti a bőr regenerálódását. A hámlasztást az arcon, a nyakon vagy a dekoltázson végzik.

Bőrmélység szerint

A peelingezést bizonyos bőrmélységekben végzik.

  • A felszíni peeling a bőr legfelső hámrétegének mechanikus vagy kémiai módszerekkel történő eltávolítását jelenti. Ez akár otthon is elvégezhető.
  • Közepesen mély peelingnél a teljes hámréteget eltávolítják kémiai módszerrel, a gyógyulás egy hetet vesz igénybe.
  • Mély peeling esetén a bőrt a kollgaénrétegig lehámlasztják. A gyógyulás több hetet vesz igénybe.

Nézzük meg részletesebben az egyes módszereket!

Mechanikai peeling

A mechanikai peeling élénkíti a bőr mikrocirkulációját. Erősíti a természetes hámlási folyamatot. A kémiai peelinggel ellentétben a felszíni hámlasztás szinte teljesen mellékhatásmentes. A mechanikai hámlasztás eszközei:

  • Finom kvarchomok
  • Őrölt habkő
  • Olívabogyó, őszibarack vagy sárgabarack őrölt magja
  • Konyhasó, tengeri só
  • Kandiscukor-, gyümölcscukorkristályok
  • Masszírozó kefe
  • Mikroszálas kendő
  • Timföld, agyag
  • Homok
  • Őrölt kávé
  • Polyetilén (PE), polypropilén (PP) és polyuretán műanyagrészecskék
  • Alumínium-oxid
  • Viaszgolyócskák

A dermabrázió csak bőrgyógyász által végezhető eljárás, a bőr felső rétegeinek mechanikus lecsiszolását jelenti, forgófejű gyémántcsiszolóval vagy acélkefével. A bőr kivörösödik és megduzzad, vérzik, emiatt kötésre is szükség lehet, a sebgyógyulást különböző krémek segítik. Körülbelül hat-tíz napon belül kialakul az új, rózsás és nagyon érzékeny bőr. Az eljárást az egész arcon vagy csak a száj fölötti ráncok kezelésére alkalmazzák. A bőr felső rétegeit távolítják el közepes mélységig, ameddig a kisebb hegek vagy ráncok érnek.

Akut pattanások okozta hegeket a közepesen mély, kémiai peeling és a dermabrázió kombinációjával lehet eltávolítani.

Kémiai peeling

A kémiai peeling nem hasonlítható össze a drogériákban kapható ártalmatlan mechanikai hámlasztókkal, vagy a kozmetikai szalonokban használatos alacsony koncentrációjú gyümölcssavas kezelésekkel. Jobban hasonlít egy sebészeti beavatkozásra, ezért csak bőrgyógyász végezheti. A hámlasztó anyag intenzitása és savassága alapján a kémiai peelingek különböző típusait különítjük el:

Alfa-hidroxisav (AHA, gyümölcssavak): bőrfelszínen fejtik ki hatásukat, ilyen például a glikol- vagy tejsav, a legkímélőbb változat a gyümölcssavas peeling. Ez csak a legfelső hámréteget távolítja el. Az arcbőr frissebb és egyenletesebb lesz.

A-vitamin-savak: csak orvosok használják.

Triklór-ecetsav (TCA) (mély vagy közepesen mély): megfelelő a száj és szem körüli kisebb ráncok, pigmentfoltok, bőrhibák kezelésére. Komplikációként hegek alakulhatnak ki, a hatás pedig csak két-három hónap múlva lesz látható.

Fenolos kötések (mély hatás): például szalicilsav és kémiai származékaik, ez a módszer megfelelő nagy hegek (például pattanások nyomainak) eltüntetésére. Májra, szívre és vesére gyakorolt mellékhatásai miatt ritkán használják.

Lézeres peeling (skin resurfacing)

A hámlasztás a kémiai peelinghez hasonló. A lézerrel célzottan a felső hámréteget gőzölik, majd eltávolítják. A kezelés hatására a mélyebb szövetrétegekben a kollagénrostok összehúzódnak. Ez az összehúzó hatás simává teszi a bőrt. Lézeres peelinget csak tapasztalt kozmetológus specialista bőrgyógyász végezhet. A használt lézerek:

Erbium-YAG-lézer: meglehetősen mély hatású; hosszabb gyógyulási idővel kell számolni, legalább egy héttel, a bőr kivörösödése kettő-négy hónapig tart.

Szén-dioxid (CO2)-lézer: mély hatás, hosszabb gyógyulási idő: minimum egy hét, a bőr egy-négy hónapig kivörösödött.

Az Erbium-lézer kevésbé mély kezelést jelent, mint a CO2-lézeres kezelés. A beavatkozás kevésbé megterhelő, ám kevésbé is hatékony.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: NetDoktor
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.