Hogyan öregíti a szervezetet a dohányfüst?

Országos Egészségfejlesztési Intézet
megjelent:

Manapság mindenki mindent elkövet, hogy szebbnek, vonzóbbnak, fiatalabbnak látsszon. A dohányosok viszont eközben az ellenkezőjéért is sokat tesznek. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakemberei összegyűjtötték, hogy a dohányfüst hogyan öregíti a szervezetet, hogy mindenki szabadon dönthessen, megéri-e tovább szívni.

Fogvesztés

A dohányzás megváltoztatja a száj kémiai folyamatait, ami fogkőlerakodáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet. Ennél súlyosabb probléma, hogy a dohányzás foghullást is eredményezhet: tíz év alatt a nagy dohányosok (naponta egy dobozt fogyasztók) átlagban három, a friss dohányosok 2,4, míg a nemdohányzók csupán 1,3 fogat veszítenek.

A cigaretta és a szürkehályog

Leszokna?
Hívja a 06 80 44 2044 számot! Szakemberek segítenek megszabadulni a dohányzástól.

A szem egyik leggyakoribb betegsége a szürkehályog, mely műtét nélkül vaksághoz vezet. Az életkor előrehaladtával a betegség kialakulásának kockázata folyamatosan nő, ám a dohányzóknál a szürkehályog az átlagosnál is jóval nagyobb eséllyel fordul elő. Napi húsz (egy doboz) vagy több cigarettát szívó dohányosoknál a betegség már kétszer gyakrabban alakul ki.

A füst ráncosít

A bőr öregedése, ráncosodása természetes folyamat, azonban a dohányzás ezt a tendenciát szintén jócskán felgyorsítja. A nők bőre különösen érzékeny a dohányfüstre, amely kétféleképpen is károsítja a bőrt: egyrészt kívülről, közvetlen érintkezéssel, másrészt belülről, a bőr erein keresztül a belélegzett káros anyagok révén.

(Országos Egészségfejlesztési Intézet)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Gyulai Nóra, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.