Szülés után: Így nyerje vissza a régi formáját!

Medizóna
megjelent:

Sok kismama aggódva kémleli a várandósság alatt egyre gyarapodó testtömeget. Aztán elérkezik a szülés és sokan az első hét végére tíz kilogrammtól is megszabadulnak.

Testtömeg-index

Ellenőrizze Ön is BMI-értékét testtömegindex-kalkulátorunkkal!

Egyes nézetek szerint a szoptatás időszaka alatt nem szabad fizikai aktivitást végezni és a testtömeg csökkentését is óvatosan kell kezelni. De akkor hogyan nyerhető vissza a jó alak? Az emberi szervezet csodálatos szerkezet. Képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez: ilyen a várandósság, majd a szülést követő időszak is. A testi változások hátterében leginkább az átalakult hormonszintek állnak. Hatásukra megindul a tejelválasztás és az energiaraktárak mobilizálódnak. Természetesen a hormoningadozás nem csak testi, hanem lelki tüneteket is okoz, ennek köszönhetően sok kismamánál kedvetlenség, lehangoltság, legrosszabb esetben depresszió is megjelenhet. Egy-két hónap elteltével a panaszok halványodnak, teljesen el is tűnhetnek. Előfordul azonban, hogy a szülés alatt lerakódott plusz kilók egy része megmarad. Mi ekkor a teendő?

Testtömeg-index
A gyógyúszás során alkalmazhatók a normál úszásnemek egyes részelemei vagy egésze, meghatározott terheléssel, meghatározott távokon. Használjuk azokat a terápiás jellegű úszó mozdulatokat, amelyekkel az izomtónus-szabályozást, bizonyos izmok nyújtását, mások erősítését lehet elérni.
Gyógyúszás és gyógytestnevelés

Valójában a szülést követő hetek a babával és a szülés utáni regenerációval telnek. Ilyenkor a szervezetünk nem is igényli a testmozgást. Minimum 5-6 héttel később (császármetszés után 3-4 hónappal) lehet újra mozgásprogramban gondolkodni.

Mindehhez nem feltétlenül szükséges elhagyni az otthonunkat, hiszen számos egyszerű, szobában végezhető gyakorlat segít az alakformálásban. Később, amikor a baba kicsit nagyobb és mi is erősebbek, hormonálisan stabilabbak vagyunk, akkor célszerű edzőterembe menni, személyi edző segítségét kérni vagy újrakezdeni a szülés előtti kedvelt sportokat (úszás, futás, kerékpározás, aerobik stb.).

Császármetszés után azonban még 4-5 hónapig nem ajánlott hasizmozni, mert a műtéti hegek begyógyulásához idő kell. Az idő előtt végzett gyakorlat a hegek elpattanását, hasfali sérvet idézhetnek elő. Azonban később annál indokoltabb a hasfalat erősíteni.

Sportágválasztó - Mit ajánl a sportorvos?

Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye Az úszás az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. De nem csak a légzőrendszer lendül működésbe, hanem szinte az összes izom is. Ellentétben a kerékpározással, az úszás során a felső és alsó testfélre egyforma munka hárul. Alapvetően dinamikus, izotóniás terhelésről van szó, de természetesen ahhoz, hogy a test szépen ráfeküdjön a vízre és ne süllyedjen le bizonyos része, megfelelő izomtónusra, a tartóizmok munkájára van szükség. Hogyan hat az úszás a szervezetre? - Bővebben

Kocogás és a futás hatása a szervezetre - A sportorvos véleménye Napjainkban a futás, ill. kocogás népszerűsége növekvő tendenciát mutat, amely főleg praktikusságának köszönhető: szinte semmi felszerelést nem igényel, csak egy jó futócipőt. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) végezhető, hiszen majdnem mindenhol találhatunk olyan területet, ahol egy kicsit átmozgathatjuk magunkat egy fél-egyórás kocogással, futással. Nem kötött életkorhoz és nagyon sokféle edzettségi szinten is élvezetes lehet. Vannak, akik soha nem kedvelték a futást, mások 60 éves koruk után kezdték, és azóta nem tudnak nélküle élni. Olyanok is akadnak, akik viszont mindig kedvelt mozgásformaként tekintettek a futásra. Kocogás és a futás hatása - Bővebben

(Medizóna)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.