Élsportolók és porckopás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az élsportolókkal szembeni magas elvárások és a tartós túlterhelés hosszú távú következményei komoly krónikus sérülések lehetnek, ezek közé tartozik például az ízületi porcok kopása. De törvényszerű, hogy az élsport artrózis kialakulásához vezessen? Ez a betegség sportágspecifikus? Meg lehet előzni?

Vannak bizonyos sportágak, amelyeket a leendő élsportolók már kisgyermekkorban elkezdenek nagyon komolyan űzni. Ilyen például a ritmikus sportgimnasztika, a műkorcsolya vagy a művészi torna. Ezzel szemben az atlétikához tartozó dobó sportágakat csak később szabad elkezdeni gyakorolni. Az élsportolók nem ritkán 20 éven keresztül is versenyeznek, ez idő alatt folyamatosan edzenek, és testük fokozott fizikai terhelésnek van kitéve.

Mely tényezők növelik a krónikus sportsérülések kialakulásának kockázatát?

A leggyakoribb sportsérülések: Mit kell tudni róluk?

Izomhúzódás, csonttörés, egyéb sérülések: a sport egészségtelen is lehet, az örömöt gyorsan felválthatja a fájdalom. A sérülésveszély nem egyforma mértékben áll fenn a különböző sportágaknál, ilyen szempontból a csapatsportok a legkockázatosabbak a gyakori testi kontaktusok miatt. A leggyakoribb sportsérülések: Mit kell tudni róluk?

A sérülések és a porckopás (artrózis) kialakulásának valószínűsége is sportáganként változó. A gyakori testi kontaktussal járó sportokban (pl. foci, baseball) sokkal nagyobb a sérülések kockázata, mint egyéb labdajátékok esetében. Azoknál a sportolóknál, akiknek korábban már volt valamilyen térdsérülésük (az akut sérüléseket is beleértve), duplájára nő az ízületi porckopás kialakulásának valószínűsége.

Egyéni tulajdonságoktól is függ az ízületi betegségek kialakulásának kockázata. A terhelhetőség egyénenként változó, az ízületek másként viszonyulnak a terheléshez. Élsportolóknál az egyéni tulajdonságok, paraméterek alapján kockázatbecslést szoktak végezni.

A nagy intenzitással végzett, gyakran ismételt mozdulatokat megkövetelő sportágakat űzők körében igen gyakori a végtagok nagy ízületeinek kopása. Ilyen sport például a gerelyhajítás, diszkoszvetés vagy a futball.

A bokaízület krónikus sérülései a táncosok, a röplabdázók és a futballisták körében a leggyakoribbak.

Összességében három tényező határozza meg élsportolók estében az artrózis kialakulásának kockázatát: a sportágspecifikus sérülések, a sportsérülések rizikója és a sportoló adottságai. Sportortopédiai vizsgálattal már egész fiatal korban meghatározható a (leendő) élsportolók veszélyeztetettsége. Az esetleges sérülések mihamarabbi felfedezésével és kezelésével, illetve a kockázatnövelő tényezők felderítésével csökkenthető a későbbi krónikus sérülések, így a porckopás kialakulásának a valószínűséges is!

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: medicalsportsnetwork.de; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.