• Sportsérülések síelés és snowboardozás közben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A síelőknek általában a térdük sérül meg, a snowboardosok esetében viszont a felsőtest, a karok sérülései jellemzőbbek.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Mielőtt bárki komolyabb lejtők meghódítására készülne, érdemes alapos oktatásban, képzésben részt vennie, de még a kellő rutin birtokában sem tanácsos egyedül lesiklani. Fontos, hogy a szükséges felszerelés a megfelelő méretben rendelkezésre álljon. Ha nem áll módunkban vásárolni, inkább hozzáértőtől béreljünk, mint hogy az ismerősét kölcsön kérjük. A sisak viselése minden helyzetben ajánlott.

    Mivel téli sportágakról van szó, az időjárási tényezőket nem lehet figyelmen kívül hagyni. A réteges és vízhatlan ruházat, valamint az arc és a szemek védelme az erős fénytől elengedhetetlen. A és a snowboard nagyon sok energiát igényel, ezért ajánlott pihenőket beiktatni, enni, inni. Az egyéni képességek tudatában kell válogatni az egyes pályák között. A nehézségi fokokat egyértelmű jelzések mutatják: zöld kör, kék négyzet, fekete gyémánt. Siklás közben nem kalandozhat el a figyelmünk, nem tanácsos mással foglalkozni, mert általában így következnek be a balesetek.

    A síelőknél és a snowboardozóknál is gyakori a szalagok és az ízületek sérülése, a különböző törések (pl. kulcscsonttörés, ujjtörés, Colles-féle törés), a rándulások, a ficamok, az izomhúzódások, az izomszakadások, az agyrázkódás, a hát- és derékfájás, vagy az izomláz. Különösen veszélyes a fagyás és a súlyos kihűlés (hipotermia).

    (WEBBeteg - N. A., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a felhőtlen örömért!

    Több mint TestŐr előzetes

    Tízből nyolc embert legalább egyszer érint. A húgyúti fertőzés kezelésére nem csak az antibiotikumok nyújthatnak megoldást, a medveszőlőlevél is segíthet.
    Izomépítés másképp, az elektromosság használatával. Sportsérülés után, rehabilitáció idején az ízület terhelése nélkül is erősíthető az izomzat.

    A térdízület kopása: tünetek, kivizsgálás és kezelés

    A térdízület kopásos megbetegedése esetén a csontokon kinövések, sarkantyúk jelennek meg, melyek merevséget okoznak, olykor az ízületek ropognak, kattognak mozgás közben. A gonarthrosis végstádiumában jön szóba a művi ízület, azaz térdprotézis beültetése.

    Achilles-sérülés - Oly könnyedén elkerülhető!

    Az átlagembernek csupán komoly kellemetlenséget, a sportolónak azonban igazi sorscsapást jelent az Achilles-ín gyulladása és részleges vagy teljes szakadása, amely sajnos egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek.

    Szalagsérülések - Okok és kezelés

    Az emberi szervezetben számos ízület található. Az ízületeket testünk zsanérjaiként foghatjuk fel, nélkülük a testünk merev lenne, nem lennénk képesek hajlítani a karjainkat és lábainkat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA