• Összefügg a melanoma és a Parkinson-kór?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azoknál az embereknél, akik családjában előfordult melanóma, nagyobb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata – adta hírül egy tanulmány, melyet bővebben az Amerikai Neurológia Akadémia Seattle-ban tartandó áprilisi konferenciáján fejtenek ki a téma kutatói.

    A kutatásban 157 000 olyan embert vizsgáltak, akik nem voltak Parkinson-kórosak. Feljegyezték róluk, hogy szüleik vagy testvéreik esetében diagnosztizáltak-e melanómát, ami a bőrrák legveszélyesebb fajtája, majd 14-20 éven át figyelemmel kísérték betegségtörténetüket. Ez alatt az idő alatt 616 lett Parkinson-kóros.

    Hirdetések

    A kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál, akik családjában előfordult melanóma, kétszer gyakoribb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Mindez arra enged következtetni, hogy a Parkinson-kór és a melanóma közös genetikai összetevőkkel rendelkezik” – állítja a tanulmány szerzője, Xiang Gao, a Bostoni Harvard Egyetem orvosa.

     Természetesen további kutatások szükségesek a két betegség közötti kapcsolat pontos feltérképezéséhez, ám a kutatás eredményét látszik alátámasztani az, hogy korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a Parkinson-kóros betegek között gyakoribb a melanóma előfordulási aránya.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: Newswise)
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Súlycsökkentő műtét után kisebb a melanóma kockázata

    A testsúlycsökkentő műtét a gyors és tartós fogyás és egy sor más egészségügyi előny mellett a tudósok szerint 61 százalékkal mérsékli a bőrrák egy gyakori, agresszív formája, a melanóma kockázatát is.

    Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

    A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapot közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    A fekete bőrrák (melanoma) rizikófaktorai

    A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

    Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

    A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.