Jó tudni a PMS-ről

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A PMS a premenstruációs szindróma rövidítése. Az elnevezés különböző testi és pszichés panaszok együttesét jelöli, amelyek néhány nappal a menstruáció előtt kezdődnek, annak kezdetekor pedig megszűnnek. A PMS komoly probléma, amit kezelni kell.

A nők körülbelül három-negyede ismeri az említett tüneteket. A panaszok súlyossága, előfordulási gyakorisága nagyon változó. Néhány nő csak bizonyos panaszokat tapasztal, míg másoknak komoly testi-lelki megterhelést jelent ez a néhány nap. A PMS pontos okai még nem teljesen tisztázottak, ismertek azonban olyan tényezők, amelyek előhozhatják vagy súlyosbíthatják a panaszokat. Ilyen a stressz, a helytelen táplálkozás és a mozgáshiány.

Premenstruációs szindróma vagy súlyosabb?

Mi a különbség a premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) és a premenstruációs szindróma (PMS) között?
Hogyan kezelhető a PMDD?

A leggyakoribb tünetek

A leggyakoribb testi panaszok közé tartozik a fejfájás, a hasfájás, a hőhullámok, a vízfelgyülemlés a szövetekben és a székrekedés. A PMS olyan pszichés problémákat is okozhat, amilyen például a hangulatingadozás, az ingerlékenység, a depresszió és a félelem.

A PMS enyhe formája nem feltétlenül igényel kezelést, viszont néhány nőnél olyan súlyosak a panaszok, hogy rányomják bélyegüket a mindennapi életre, és akadályozzák a normális életvitelt. Az ilyen komoly megterhelést jelentő panaszok mindenképp orvosi kezelést igényelnek.

A PMS kezelése

A PMS okozta tünetek enyhíthetők illetve megelőzhetők relaxációs, lazító gyakorlatokkal, például autogén tréninggel, progresszív izomlazítással. A panaszok enyhítésére gyógyszerek is alkalmazhatók, például bizonyos fogamzásgátlók (gesztagén), néhány esetben érdemes pszichológus segítségét kérni.

A stressz leépítésével sokak élete javul, segít a kiegyensúlyozott, sószegény táplálkozás, a rendszeres mozgás.

A gyógynövényi hatóanyagú szerek közül szóba jöhet a barátcserje tartalmú gyógyszer is.

A PMS panaszai így is csak részben előzhetők meg, mivel a pontos okok eddig nem teljesen tisztázottak, annyi viszont bizonyos, hogy a legfontosabb szerepe a PMS kialakulásában a hormonszint változásának van.

A B-vitaminban gazdag ételek csökkentik a premenstruációs szindróma kockázatát

A B-vitaminban gazdag étrendet követő nők esetében kisebb a valószínűsége a premenstruációs szindróma kialakulásának - hívták fel a figyelmet a szakemberek. Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik például spenótban és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrendet követnek, 25 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlenségeitől. A táplálék-kiegészítőkből nyert B-vitaminok esetében azonban nem érvényes ugyanez a jótékony hatás.

Bővebben a PMS kockázatát csökkentő ételekről

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.