Mellrák után gerinctörés: Lehet, hogy áttét?

WEBBeteg
megjelent:

"Három éve melldaganattal operálták, azóta tünetmentes édesanyám, 2 hónapja gerinctörést szenvedett. Nagyjából kizárták a csontáttétet, viszont nem indult meg a gerinc forradása. Mit lehet tenni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?
Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról

Vizsgálat nélkül, illetve a röngen, esetleg CT ismerete nélkül nehéz pontos választ adni. Általában emlő daganat után szoktuk látni a csigolyák törését, mely sokszor banális balesetnél is bekövetkezik.

Még ha a röntgenen nem is úgy látszik, általában áttét okozza a törést, vagy az, hogy az alkalmazott kemoterápia, vagy sugárterápia meggyengíti a csontokat és ezért törnek el kis behatásra.

A gyógyhajlamuk ilyen esetekben igen rossz, mert kevés az ép csontállomány és nagyon nehezen gyógyul meg, akár fél évig is elhúzódhat a folyamat.

Az áttétekről
Alapvető különbséget kell tenni a primer (elsődleges) és a szekunder (másodlagos vagy áttétes, metasztatikus) daganatok között.
Daganatok és áttétek

Ilyenkor amit javasolni szoktunk: fűző viselése, fájdalomcsillapító szedése (akár nem szteroid tartalmú gyógyszer is szóba jön) és pinenés, kímélet.

Tekintettel, hogy édesanyja még fiatal, ha nem akar rendesen meggyógyulni a csigolya, még a műtét is szóba jön! Azt javaslom keressenek fel egy idegsebészt is, hogy mi a véleménye a dologról.

Olvasson bővebben a mellrák típusairól a WEBBetegen

(WEBBeteg - Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus)

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.