• Sokakat szükségtelenül kezelnek melldaganattal?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A közegészségügyi szűréseken mellrákkal diagnosztizált nők egyharmadát szükségtelen lenne kezelni, mert betegségük nem halálos - állapította meg egy tanulmány a British Medical Journal (BMJ) pénteki számában.

    A tanulmányt jegyző skandináv kutatók azt a dilemmát tárták fel, amellyel az orvosok szembesülnek a "csöndes gyilkosnak" nevezett mellrák szűrése és kezelése során. Ugyanis nem minden mellrák halálos kimenetelű.

    Hirdetések

    Egyes esetekben a daganat olyan lassan fejlődik ki, hogy a páciens egyéb okokból hamarabb elhalálozik, mint hogy a tumor az életét veszélyeztetné; esetenként nyugvó állapotban is maradhat a daganat, sőt akár el is tűnhet.

     Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?


    Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>

    Mivel az orvosok nem tudják eldönteni, hogy a rák vajon életveszélyes vagy ártalmatlan, arra hajlanak, hogy minden daganatos beteget kezelésnek vessenek alá.

    Az erős gyógyszereket, sugárkezelést és műtétet magában foglaló eljárás azonban károkat okoz a szervezetnek.

    Ezért nem mindegy, hogy hány beteget kezelnek szükségtelenül, különös tekintettel a rendszeres mammográfiai szűrések magas költségeire.

    Karsten Jorgensen és Peter Gotzsche, a koppenhágai Nordic Cochrane Centre kutatói az ausztráliai, brit, norvég és svéd szűrőprogramok adatait dolgozták fel tanulmányukhoz.

    Több szűrővizsgálat, több mellrákos nő

    A trendeket figyelték hét évvel a szűrések megkezdése előtt és hét évvel utána. Azt észlelték, hogy amint a szűrővizsgálatok elkezdődtek, az orvosok valóban sokkal több mellrákos esetet diagnosztizáltak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egyidejűleg sokkal több olyan nőt is kezeltek, akinek nem lett volna szüksége rá. "Minden harmadik, szervezett szűrővizsgálattal kiszűrt mellrákos nő esetét túldiagnosztizálták" - becsülték a kutatók.

    Gilbert Welch professzor a brit orvosi lapban megjelent cikkében a tanulmány nyomán felvetette, hogy az orvosi szakmának egy olyan egyszerű statisztikai táblázatot kellene készítenie, amely segítene a nőknek a mellrákkezeléssel járó kockázatok és előnyök mérlegelésében.

    "A mammográfia kétségtelenül használ egyes nőknek, másoknak viszont árt. Nincs jó válasz, ezért személyes döntésről van szó" - írta a darthmouth-i Egészségpolitikai és Klinikai Kutatóintézet professzora.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások