• Mellrák: egyre javuló halálozási adatok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon az emlőrák a leggyakoribb női daganatos betegség, és Európában is az egyik legrosszabb statisztikával rendelkezik hazánk. Ugyanakkor a halálozási adatokat tekintve az elmúlt években jelentősen javult a helyzet.

    A 3-4 évvel ezelőtt 2100-an haltak meg ebben a betegségben, ehhez képest manapság néhány százalékkal kevesebben - azonban ez a pár százalék is száz körüli életet jelenti évente.

    Hirdetések

      A mellrák hava


    Október a mellrák hava, ennek jegyében a betegség hátteréről, a kezelés lehetőségeiről, a jelenlegi és az új terápiákról adtak tájékoztatást szakemberek kedden a Magyar Tudományos Akadémián.

    Magyarországon jelenleg évente körülbelül 6500 emlőrákos eset fordul elő, míg 6-7 évvel ezelőtt még 8200 új beteget regisztráltak.

    Ezzel a mellrák a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos betegség - mondta az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

    Kásler Miklós hozzátette: a gyakoriságot nézve ezzel az elsők között vagyunk Európában, ugyanakkor a halálozási mutatókat nézve 6 ország - például Dánia, Hollandia, Málta és Belgium - megelőz minket.

     Ön tudta?


    Az összes mellrákos megbetegedés körülbelül egy százaléka férfiakban alakul ki, azonban az ő esetükben a betegség agresszívebb, a lefolyás gyorsabb, a kezelés nehezebb.

    Az elmúlt 3-4 évben lényegesen javult a helyzet, hiszen akkor az emlőrák volt a vezető halálok a női rákos megbetegedések között.

    Manapság a vastag- és végbélrák, valamint a tüdőrák után a harmadik.

    Több szűrés, eredményesebb terápia

    A javuló statisztikának több magyarázata van: egyrészt enyhén csökken a megbetegedések gyakorisága, és 2002-ben elindult a népességszintű szűrés, ennek eredményei már érezhetőek.

    Az emlőrák kezelés lehetőségei jobbak, mint néhány évvel ezelőtt - fejtette ki Kásler Miklós.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az utóbbival kapcsolatban a főigazgató elmondta: a sugárterápiában új műszerek és módszerek jelentek meg Magyarországon, valamint olyan tanulmányok, amelyek az optimális sugárkezelés beállítását tették lehetővé.

    Ezek mellett célzott biológiai terápiák is elérhetőek itthon, ami új utakat nyit meg a mellrák kezelésében.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás

    Majdnem ötödével növeli az idősebb nők mellrákkockázatát a dohányzás - állapította meg egy hosszú távú, nagy létszámú amerikai kutatás.

    Mammográfia - Nem elég hatékony? Kutatás

    A norvég rákszűrő program megállapítása szerint, a rutinszerű mammográfiás vizsgálat mindössze egyharmadával csökkenti az emlőrák halálozási arányát. A tanulmány felelevenítette a rutin diagnosztikus eljárást övező parázs vitát.

    Mellrák - Új szer, ami meghosszabbítja a túlélést

    Egy tengeri szivacsból származó hatóanyagról kiderült, hogy meghosszabbítja a túlélést azoknál a nőknél, akik emlőrákja kiújult vagy áttétet adott, és már túl vannak a szokásos tumorterápiákon.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások