Vérnyomáscsökkentők - Több a mellékhatás

MTI
megjelent:

Szívbetegek millióinak számára alapvetően fontos az ACE-gátló gyógyszerek szedése, ám a gyári ismertető, sőt az amerikai orvosi gyógyszerkönyv szerint is kellemetlen mellékhatása sokkal ritkább, mint ahogy a valóságban előfordul.

A betegek és az orvosok pontos tájékoztatását kérik vezető szívgyógyászok abban a cikkben, mely az American Journal of Medicine novemberi számában jelent meg. A leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás folyamatos kezelésének, a szívelégtelenség és még több kórkép hatásos ellátásának fontos gyógyszerét jelentik azok a készítmények, melyeknek általánosan használt neve a teljes, angol kifejezésből eredő betűszó, az ACE-gátló elnevezés.

A kezelési irányelvek számos szívbetegségben javasolják a gyógyszercsoport alkalmazását. Mint minden hatásos gyógyszernek, az ACE-gátlóknak is lehetnek mellékhatásaik. A patikaszerek többségükben ismert kellemetlenségeket: bőrtüneteket, gyomorpanaszokat okoznak, de az ACE-gátló készítményeknek szokatlan nemkívánatos hatása jelentkezhet: kínzó, száraz köhögés.

A Franz Messerli svájci szívgyógyász professzor vezette New York-i munkacsoport tanulmánya szerint, a gyógyszer szedésével kapcsolatos köhögés és emiatt a kezelés abbahagyása sokkal gyakoribb, mint ahogy arról a gyártó cégek és a szakirodalmi fórumok hírt adnak. A kutatók 125 vizsgálat adatait összesítették, melyek 198 130 betegre vonatkoztak.

Az ACE-gátló enalapril szedése során, köhögés 11,48 százalékban fordult elő, miközben a forgalomban lévő gyógyszereket ismertető kézikönyv szerint, ez csupán 1,3 százalék, vagyis a tényleges mellékhatás kilencszer gyakoribb.

A gyógyszer szedését a mellékhatás miatt a kézikönyv szerint, a betegeknek csak 0,1 százaléka hagyta abba, a valóságban 2,57 százalék, vagyis huszonötször többen, mint a tájékoztató állította. Messerli professzor hangoztatta: érthető, hogy a gyógyszercsoport mellékhatásai között a köhögés említése alig fordult elő, mert húsz éve, amikor ezek a gyógyszerpiacon megjelentek, nem tudtuk, hogy a kellemetlenség a tabletták nemkívánatos következménye. "Az viszont elfogadhatatlan, hogy az erre vonatkozó, új adatok nem kerülnek nyilvánosságra."

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Nándor, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.