Probiotikummal a szájszag ellen

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent:

Az irritáló szájszagot nem bizonyos ételek okozzák, hanem baktériumok, amelyek azonban probiotikumos kezeléssel elpusztíthatóak.

A baktériumok elpusztításához általában az alkoholos oldattal való öblögetést vagy az antibiotikumok használatát alkalmazzák, ezek a módszerek azonban nem mindig elég hatékonyak. Dél-Kaliforniában például számos esetben a Klebsiella pneumoniae baktériumtörzs okozta a betegek panaszait, amely viszont - a Los Angeles Times beszámolója szerint - ellenállt a legerősebb antibiotikumos kezelésnek is. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az antibiotikumok alkalmazása nem garantálja az összes káros kórokozó elpusztítását.

A kezelés után életben maradt baktériumok továbbszaporodnak, és egy még erősebb baktériumtelepet hoznak létre. Az ismételt antibiotikumos kezelések életeket menthetnek meg, de ugyanakkor felgyorsítják a baktériumtörzsek evolúcióját.

A szájvíz sem megoldás

Az alkohol tartalmú szájöblítők a szájban található baktériumok nagy részét elpusztítják, és kellemes szájszagot biztosítanak. Hosszú távon azonban ez a módszer sem nyújt teljes védelmet a káros baktériumok elszaporodása ellen, illetve a szervezet számára hasznos baktériumokat is kiírtja. A probiotikus eljárás legnagyobb előnye, hogy alkalmazásával a kellemetlen leheletet okozó baktériumok helyét fokozatosan ártalmatlan, a szervezet egyensúlyi állapotát nem veszélyeztető baktériumok veszik át.

Probiotikumokkal a lapos hasért

Manapság úgy tűnik, a probiotikum az egyik legdivatosabb szó, mikor az étkezéssel kapcsolatos kérdések felmerülnek. Nem véletlenül.
Probiotikumokkal a lapos hasért

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Nagy Attila, fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.