Probiotikum a szorongás és depresszió kezelésére?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Kutatások bizonyítják, hogy a probiotikumok segítségével hatékonyan lehet megelőzni, illetve kezelni a hasmenést, allergiás rhinitist és csökkenti az emésztőrendszeri tüneteket.

A probiotikumok olyan táplálék-kiegészítők, melyek az emberi szervezet számára potenciálisan hasznos baktériumokat tartalmaznak.

Kanadai kutatók a probiotikumok hatásait vizsgálták a lelki tünetekre, és a krónikus fáradtság szindrómára. A krónikus fáradtság szindróma (CFS) egy olyan összetett betegség, mely érzelmi tünetei leginkább szorongásos jellegűek.

A kutatás eredményei

A kutatásban résztvevő krónikus fáradtság szindrómában szenvedők 24 billió telepképző egységnyi Lactobacillus casei strain Shirota-t (LcS) vagy placebót kaptak két hónapon át minden nap. A kutatók azt tapasztalták, hogy szignifikánsan megnőtt a Lactobacillus casei és bifidobaktériumok száma a résztvevők székletében, ugyanakkor az LcS-t szedők körében jelentősen csökkentek a szorongásos tünetek.

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a vizsgálatban tapasztalt pozitív eredmények kizárólag ezzel a probiotikum törzzsel kapcsolatosak, és további kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy tisztázzák a probiotikumok szerepét a szorongásos tünetek enyhítésében.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: jarretmorrow.com; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.