Testedzés gyomor- és bélrendszeri betegeknek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

A fittség megőrzése nagyon nehéz mindazoknak, akik Crohn-betegségben, irritábilis bél szindrómában, vagy egyéb gyomor- és bélrendszeri betegségben szenvednek.

A gyulladásos bélbetegségeknek (IBD) két fő típusa van, az egyik a Crohn-betegség, a másik a colitis ulcerosa. Mindkét állapotra jellemző tünet a hasi fájdalom, hasmenés, fogyás, gyengeségérzet, illetve a hirtelen székelési inger, mely inkontinenciához vezethet, ha a beteg tüsszög, köhög, nevet, vagy nehéz tárgyat emel.

A gyulladásos bélbetegségek egyes tünetei – fájdalom, puffadás, görcsölés, hasmenés – az irritábilis bél szindróma (IBS) tünetei is lehetnek.

Az irritábilis bél szindróma és tünetei
Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Az emésztőrendszer a stresszre úgy reagál, hogy felgyorsítja vagy lelassítja az emésztést, a széklet távozását. Ugyanígy a testmozgásnak is különböző hatásai lehetnek az IBD-ben és IBS-ben szenvedő betegekre. A legtöbb emésztőrendszeri betegségben szenvedő ember, csak nehezen kezd bármiféle testmozgásba, pedig ez a stressz csökkentésével segíti az olyan tüneteket, mint például az inkontinencia ellenőrzés alatt tartani. Emellett hozzájárul az egészséges testsúly megtartásához, és az emésztésre is jó hatással van. Különösen hatékony a tai chi, jóga, és a különböző légző gyakorlatok végzése.

Testedzés tippek

  • Minimális erőkifejtés – Az emésztőrendszeri megbetegedésekben szenvedők számára, ideálisak az olyan nem megerőltető gyakorlatok, mint a Pilates, jóga, tai chi, melyek a ritmikus légzésre fektetik a hangsúlyt. Ezek a gyakorlatok a medencefenék izmait is erősítik.
  • Emelkedő – Az inkontinenciában szenvedőknek nem szabad futni, ám ehelyett választhatják a futópadon az emelkedőn valón gyaloglás funkciót.
  • Még testedzés előtt látogasson el a mosdóba!
  • Térképezze fel, hol találja a mellékhelyiséget – Akár edzőteremben van, akár a szabadban sportol, mindig tudja, hol találja a legközelebbi WC-t.
  • Ne szégyelljen orvosával beszélni mindarról, amit esetleg edzés közben tapasztal! Kérjen tőle további segítséget, illetve keresse fel, ha fáradt, étvágytalan, vagy állandó hasmenést tapasztal!
  • A legjobb időpont a testedzésre a betegség okozta "rohamok" közötti időszak, mikor energikusabbnak érzi magát.

Ha a gyógyszer okozza a panaszokat

Mind a colitis ulcerosa, mind a Crohn-betegség jól kezelhető gyógyszerekkel, ám ha azok nem elég hatásosak műtétre kerül sor. A legtöbb esetben a gyógyszerek csökkentik az olyan tüneteket, mint a hasmenés, hasi görcsök, haspuffadás, ám egyes gyógyszerek mellékhatásaként súlygyarapodás, a csontok gyengülése és kiszáradás tapasztalható. Ebben az esetben a testmozgás sajnos kizárt.

Táplálkozás és emésztőszervek

WEBBeteg.hu logóForrás: WebMD
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Irritábilis bél szindróma
Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.