Kilenc tipp a karácsonyi kilók ellen

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes megjelent:

A klasszikus karácsonyi menü igencsak megterheli a gyomrunkat, és mivel az ünnepek alatt csak pihenünk, rövid idő alatt jó néhány kilót lehet felszedni. És a főétkezések közötti nassolásokról nem is beszéltünk.

Mindenki szeretné, ha az ünnepek után is beleférne a kedvenc farmerjába. Sven-David Müller táplálkozásszakértő szerint, nem kell lemondani a töltött káposztáról, a halászléről és a bejgliről sem. Jöjjön néhány tipp, mellyel elkerülheti a felesleges kilókat.

1. Mozogjon!

Naponta legalább 30 percet töltsön sportolással! Menjen ki a szabadba, töltődjön fel friss téli levegővel és napfénnyel!

2. Töltöttkáposzta helyett pulyka vagy hal

Figyeljünk oda, mi kerül az ünnepi asztalra!

A "minden évben ugyanolyan" töltöttkáposzta helyett, kerüljön valami más az asztalra. Például aszaltszilvás-narancsos pulykasült, kemencében sült lazac, esetleg töltött pisztráng vagy fűszeres fogas. Ezek bőven tartalmaznak laktató fehérjét, zsírt annál kevésbé. A halak gazdagok a szív- és érbarát omega-3-zsírsavban.

3. Fűszerek és gyógynövények

A gyógynövények éteri olaj tartalma, gyulladásgátlóan és görcsoldóan hat, jó hatással van az emésztésre. A fűszerek, mint például a kapor vagy a kömény, segít a szélszorulás, illetve puffadás okozta panaszok enyhítésében.

4. Színes saláta és zöldségek

Fogyasszon salátát és zöldséget, de egészségesen elkészítve: zsíros öntet nélkül, nagy adagokban a főfogás előtt felszolgálva. Hozzá adjon összezúzott zöldségeket, párolt almás vöröskáposztát, valamint friss fűszerekből, gyógynövényekből és sovány tejből készült öntetet.

5. Ne tiltson meg magának semmit!

Nem kell lemondania az édességekről, csokikról, szaloncukorról, de fogyasszon mértékkel. Ha csokit, vagy szaloncukrot vásárol, válassza az étcsokisat (a sötétebb színűt), abban több a kakaó, mely pozitívan befolyásolja a vérnyomást és az anyagcserét.

6. Fahéjjal ízesítsen!

A klasszikus karácsonyi fűszer remekül illik kekszekhez, desszertekhez, gyümölcsökhöz, kompótokhoz, sült almához, müzlikhez, sőt, vadhúsokhoz is. Serkenti az anyagcserét, mérsékli a vércukor- és koleszterinszintet.

7. Próbáljon ki új desszerteket!

Kísérletezzen új ízekkel: készítsen vörös kását vaníliaszósszal, sült almát vagy gyümölcsszorbetet fahéjas joghurttal. Egy fűszeres túrós sajttál is lehet igazán ízletes. A sovány sajtok zsírszegények, és gazdagok kedvező hatású aminosavakban.

8. Törjön diót!

A mogyoró, a dió, a földimogyoró és a mandula, tele van olyan összetevőkkel, melyek védenek a szív- és érrendszeri megbetegedésektől. De figyelem: naponta elég egy maréknyi belőlük, ugyanis valóságos kalóriabombák.

9. Hidegvíz

A hideg ásványvíz növeli a test energiaigényét, a szénsav csillapítja az éhségérzetet. A zöld teát vagy a fahéjas-karácsonyi teákat édesítőszerrel fogyassza, ezek csaknem kielégítik az édesség iránti vágyat.

Karcsú tippek adventre

Finomságok a karácsonyi vásárról
Mielőtt dőzsölni kezd, számoljon: 200g mandula 1206 kcalt (kilokalóriát) tartalmaz. Helyette egyen inkább sült gesztenyét (200g csak 426 kcal). Egy sültkolbász (200g) 600 kcal, egy sonka csak 240 kcal. Egy pohár forraltbor rummal 230 kcal, anélkül csak 185.
Édességek helyett gyümölcs
A különböző csokik, kekszek, édességek a karácsonyi asztal kellékei. Ám helyettesíthetjük őket gyümölccsel is: egy csokimikulás (150 gramm = 860 kcal) helyett 40 darab (!) mandarint (800 kcal) ehet meg. Érdemes kipróbálni a kandírozott gyümölcsöket is (25g = 85 kcal, és semmi zsír).

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító, forrás: bild.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.