• Túlsúlyhoz is vezethet a D-vitamin hiánya

        Szerző:
        WEBBeteg

        Egy amerikai tanulmány szerint, a D-vitamin hiánya pubertáskorban súlyfelesleghez vezet, sőt a növekedést is gátolja. Legjobb D-vitamin forrásaink a zsíros halak, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gombafélék, az avokádó, a spenót, és a borjúhús.

        Ha egy felnőtt kevés D-vitamint visz be szervezetébe, az többek között csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és cukorbetegséghez is vezethet. Egy nemrég publikált tanulmányban 90, 16 és 22 év közötti lányt vizsgáltak azal a céllal, hogy kiderüljön, a D-vitamin hiánya milyen hatással van a fiatal szervezetre.

        Hirdetések

        Vitamin- és ásványi anyag teszt


        Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!>>

        A kutatás végére egyértelmű lett: azok a lányok, akiknek a vérében a normálisnál kevesebb D-vitamin volt, átlagosan magasabb testtömeg-indexszel, nagyobb mennyiségú hastájéki zsírfelesleggel és kisebb testmagassággal rendelkeztek, mint normál D-vitaminszintű társaik.

        Az eredmény azért is különösen meglepő, mert a D-vitaminhiány főként a kevésbé napsütéses vidékeken fordul elő gyakran, azonban a kutatásban részt vevő lányok mindannyian Kaliforniában laknak.

        További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy a D-vitamin készítmények mennyire hatnak pozitívan a szervezetre - nyilatkozta Dr. Vicente Gilsanz, a University of California munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

        Ahonnan D-vitaminhoz juthatunk

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        D-vitamint csak nagyon kevés élelmiszer tartalmaz, legjobb D-vitamin forrásunk a zsíros halak (pisztráng, lazac, tonhal) a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, gombafélék, az avokádó, a spenót, és a borjúhús. Ezt a vitamint többnyire az emberi szervezet maga állítja elő a napfény hatására.

        Vigyázat! Nemcsak a túl kevés D-vitamin okozhat problémát, hanem a túl sok is. Ez a vitamin viszonylag jól "bírja" a hőkezelést, tehát a különböző módon (sütve, főzve) elkészített ételekben is megmarad, a szervezetből azonban hamar kiürül. A jelenleg ajánlott napi D-vitamin beviteli mennyiség 5 mikrogramm. Bővebben a D-vitaminról.

        (WEBBeteg, forrás: bild.de)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Fiatalkori mellrák

        Tóth András

        Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

        Mi az a divertikulózis?

        Dr. Mármarosi István

        Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

        Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

        A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

        A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

        A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

        Naponta fél liter tejet kéne fogyasztani

        A tej a kalcium mellett A-, B1-, B2-, B12- és D-vitamint is tartalmaz. Ezenkívül ásványi anyagokban is gazdag. A tejfogyasztás egyre csökken, pedig nemcsak a csontépítésben van támogató szerepe, de a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A napi átlag másfél deciliter helyett fél liter tej vagy tejtermék lenne az ajánlott mennyiség.

        A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

        A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

        A D-vitamin túladagolásáról

        Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

        A csontritkulás okai és rizikófaktorai

        Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA