• Foghúzás után - A fogorvos tanácsai

    Ilyen helyzetben, amikor - valljuk be - fájdalmat okoznak, az ember alig várja, hogy kívül legyen az ajtón. Egyes orvosoknál a kezünkbe nyomnak egy cetlit, amin a legfontosabbak rajta vannak, de mi van, ha nem voltunk ilyen szerencsések?

    A kapott tampont 15 percig kell szorítanunk fogaink között, hogy minél hamarabb elálljon a vérzés. A zsibbadás alatt, csak folyadékot szabad fogyasztani, abból is inkább a buborékmenteset válasszunk. A foghúzás helyét szívogatni és öblögetni tilos, hiszen ilyenkor egy vérdugó képződik az eltávolított fog helyén, és ha ezt kimossuk, a gyógyulást késeltetve egy fájdalmas gyulladás alakul ki az adott seb helyén, amit nagyon nagy fájdalom kísér.

    Hirdetések
    A leggyakoribb fogápolási tévhitek

    "Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
    Gyakori tévhitek >>

    Nem kell megijedni, ha a seb sárgás-szürkés színnel gyógyul, ez a szájban teljesen normális. Tejterméket, illetve tömény alkoholt a foghúzás után, 2 napig nem szabad fogyasztani.  Nehéz fizikai munkát se végezzünk, és ide tartozik az edzés mellőzése is, legalább 2 napig.

    Főleg, ha a fogeltávolítás a felső állcsontban volt, hiszen az arcüreg közelsége miatt akár az meg is nyílhat, ilyen esetben és felülfertőzi az arcüregét is.

    Ezt úgy veszi észre, hogy ha megfújja az orrát szelelést érez, vagy a sebnél buborék képződik, ebben az esetben azonnal fogorvoshoz, de leginkább szájsebészhez kell forduljon, hogy bezárják a nyílást, és emellett azonnal antibiotikumos kezelést kell kezdeni.

     A fogkő és következményei
    Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
    Mi történik, ha nem kezeltetjük? >>

    Az arc, a húzás után duzzadhat, amit jegeléssel, hideg vizes borogatással lehet enyhíteni, természetesen kívülről.

    A fájdalom természetes!

    Az érzéstelenítő hatásának elmúlásakor fellépő kellemetlen érzés természetes.

    Fájdalom esetén nyugodtan vegyen be fájdalom csillapítót.

    Ha antibiotikumot rendelt az orvos, mindenképpen legalább 5 napig kell szedni, kivéve ha allergiás reakciót vagy hasmenést, illetve egyéb kellemetlen mellékhatást tapasztal.

     A fogszuvasodás
    A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.
    A fogszuvasodás okai >>

    A dohányzást illetően, legalább 1 órát ki kellene hagyni, illetve minél kevesebbet dohányozni, mivel ez hátráltatja a sebgyógyulást. A zsibbadást követően, a másik oldalt használva lehet óvatosan enni.

    Fogmosást nem kell kihagyni, egy kicsit a húzás helyén óvatosabban lehet tisztítani a szomszédos fogakat, de a sebet ne dörzsöljük, és 2-3 napig szájvizet se használjunk, valamint a szájzuhanyt is hanyagolni kell egy pár napig.

    Sokan kérdezik: meddig fog fájni?

     Gingivitisz (fogínygyulladás)
    A gingivitisz a fogíny külső rétegének gyulladása. A fogíny élénkpiros, alakja sokszor torzul, és könnyen vérzik. Az ún. akut necrotiziáló ulceratív gingivitisz leggyakrabban fiatal felnőtteknél fordul elő. Ilyenkor a fogíny fájdalmas, könnyen vérzik és egyes területeken elhalás jeleit mutatja. A fáradtság, a stressz, a hiányos táplálkozás, a nem megfelelő szájápolás a betegség ismert rizikófaktorai. Gingivitisz (fogínygyulladás)>>

    Sajnos a fájdalom akár egy hétig is eltarthat, főleg ha a fogorvos nehezen tudta eltávolítani a gyulladt, fájdalmas fogat.

    De jó hír: a fogorvoshoz másnap visszamenve, orvosunk egy gyógyszerrel átitatott gézcsíkkal, már enyhíteni tud a fájdalmunkon; ennek a sebbe helyezésével, már jelentősen csökken a fájdalmunk, és a fájdalomcsillapítót sem kell tovább kapkodni.

    Jó hatással lehet még a soft lézeres kezelés, ami szintén elősegíti a könnyebb gyógyulást, de sajnos ez még csak nagyon kevés fogorvosnál érhető el.
     
    Panasz esetén forduljon bizalommal fogorvosához vagy a webbeteg orvos csapatához!

    (WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália)

    Legutóbb frissült:
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak

    Ügyeljen a kellő vas és B12 vitamin bevitelére, tartózkodjon sokat a szabadban.

    Toxikus sokk szindróma

    A tévhittel ellentétben nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő. Igen ritka, de akár halálos betegség is lehet.

    Győzze le a stresszt!

    Mindenki tisztában van vele, hogy a mozgás jót tesz a testnek, de az kevéssé köztudott, hogy a léleknek és az elmének is valóságos csodaszer.

    Évek teltek el, mire fény derült a hallásveszteségre

    Az objektív hallásvizsgálatok hozták meg a döbbenetes eredményt. Olvassa el Boróka igaz történetének IV. részét.

   •  

    Hozzászólások (4)
    Írta: Gabesz
    2014-12-11 21:24
    Drága doktornő!Olyan kérdésem lenne hogy hétfőn kihúzták a bal alsó zápfoganat és hiába az érzéstelenítő injekció nagyon fájt de az létezik hogy ez miatt még 3 nap után is fájhat az egész állkapcsom?

    Írta: Névtelen
    2013-05-06 17:38
    Jó napot kedves doktornő!Én egy 13 éves fiú vagyok, és ma húzták ki a bal hátsó örlőfogamat. Már lyukas volt, és tiszta barna. és nagy fájdalomakkal küzdöttem vele. Nos elsőnek is elmentünk apuval a fogorvoshoz. (ma nem volt suli mert mi falunkban a román húsvétot is megtartjuk ami ma van). szóval vártunk a rendelőnél, bementem a a doktor úr meg egy nővér fogadott. megmutattam a fogamat, stb. 3x kellett az a zsibbasztó szuri, hogy hasson a számon ahol fájt a fogam. elzsibatt de a a fogamat éreztem és azt is hogy fáj a fogam(a beteg fogam) na és fúú. életem legnagyobb fájdalmát éreztem mikor a doktor úr kihúzta. pedig tört már el kezem is. fúú de rossz volt, szó szerint kiabáltam a fájdalomtól húzta húzta rángatta éreztem a gyökerét és izomból, érti? izomból kihúúzta.. egyszerűen ááhh, maajdnem sírtam. apa be se mert jönni mert nagyon aggódik irántam. mind1. kihúzta megvolt. adott egy olyan vatta félét a fogamra és 20 percig ott kellett hagynom. most olvastam el ezt a kiírást amit őn írt doiktor nő. hazamentem, uygebár húsvét van ma. hazamentem és mentem locsolkodni megkínáltak sütivel kólával szóval érti. még most is fáj egy kicsit. és öblítettem a fogamnál a helyet ahol kihúzta a doki. most egy kicsit fáj. de aggódok mert elég durvának néz ki amit írt, hogy nem szabad öblíteni rá mert megáll valami vér vagy mi. nos, aggódok. egyébként nem semmi 13 éves fiú vagyok, olyan fájdalmakat bírok ki amit mások nem. MMA-zok(az egy küzdpsort) szóval nem vagyok egy gyenge véznaféle gyerek. de az a fájdalom amikor kihúzta. mellesleg mintha éreztem volna, hogy nem is zsabbat el a fogam és amikor zsibatt akkor if fájt. lehet ezért fájt amikor kihzta. már mind1. kérem írjon vissza, hogy történni fog -e valami. köszönöm. mellesleg a fogam baromira nagy volt, jó nem baromira, de fúú zaért jó nagy volt.

    Írta: tudatlan
    2013-02-14 20:25
    Tisztelt Doktornő,A múlt héten szombaton kihúzták az alsó jobb hátsó őrlőfogamat. Sajnos menthetetlen volt, ezért kellett kihúzni. A fog minimálisan volt érzékeny, nem volt begyulladva. Hétfő estétől erősebb lett a fájdalmam, igaz szemmel láthatóan nincs begyulladva, nem érzek semmi gyulladásra utaló jelet se a számba, viszont folyamatosan tompán fáj. Lehetséges e az, hogy a foghúzás után keletkezett nagy lyuk igyekszik összehúzódni, és ennek oka a fájdalmam.Kérem segítségét, tanácsát, hogy mivel tudnám a fájdalmat csillapítani, tünetmentessé tenni.Segítségét előre is köszönöm,Tisztelettel:tudatlan

    Lapozzon a hozzászólások között!